אוהדי בית"ר. חוזרים לטדי (גיא בן זיו) (צילום: מערכת ONE)
אוהדי בית"ר. ההתאחדות תוקפת (גיא בן זיו) | צילום: מערכת ONE

בבית"ר ירושלים קיבלו בכעס רב את ההחלטה להעניש את הקבוצה במשחק ללא קהל ולא בפעם הראשונה העונה. במועדון בוחנים מספר אופציות לפעולה נגד ההחלטה שהתקבלה אתמול (רביעי) בבית הדין של ההתאחדות לכדורגל. 

הנהלת בית"ר תצטרך לקבל החלטה כיצד לפעול כשעל הפרק עלו מספר רעיונות. אחד מהם הוא כמובן להגיש ערעור על ההחלטה. אמנם בבית"ר שבעים כבר מערעורים כשעד כה לא התקבל אף ערעור של המועדון על עונשים שבאו בעקבות קריאות גזעניות, אך בקבוצה לא פוסלים אפשרות זו.

אפשרות נוספת שעלתה בקרב אחד מאנשי המועדון היא עתירה לבג"צ נגד ההתנהלות אל מול הקבוצה וההחלטות שמתקבלות בהתאחדות על ידי שופטים "שלא מתאימים לכדורגל המודרני", כך אמרו בקבוצה.

באופן טבעי, בהתאחדות לא אהבו את הביטויים של אנשי בית"ר נגד בית הדין. זו לא פעם הראשונה שיש עימות בין בית"ר להתאחדות כשהשיא הגיע כאשר יו"ר ההתאחדות, אבי לוזון, קרא לאוהדי בית"ר "עדר של פילים".

גורם בהתאחדות הגיב לדברים של בית"ר: "במקום להתעסק בדייני ההתאחדות לכדורגל, שיטפלו בתופעות המכוערות שיש בקרב קהל האוהדים שלהם. אם את כל המחשבה הם היו מסיטים לכיוון של לטפל בבעיה באופן רציני ולא לבוא בטענות לבית הדין, התופעות היו מסתיימות. אבל כנראה שזו הדרך שבית"ר בוחרת לעצמה - לתקוף את בית הדין במקום לטפל בבעיה האמיתית".

בית משפט לספורט?
עוד אפשרות שדיברו עליה גורמים המקורבים לבית"ר המעוניינים להציע אותה ליו"ר, איציק קורנפיין היא לחבור לקבוצות הגדולות בליגה וגם לקבוצות הקטנות, בעיקר כאלה שנפגעו מהחלטות הזויות של בתי הדין של ההתאחדות לכדורגל ולהניע מהלך של הקמת מנהלת ליגה שבה יוקם מערך בתי משפט נקודתיים לספורט שיהיה מורכב משופטים המתאימים לעולם הספורט. מהלך שכזה כמובן לא פשוט לביצוע אך בהחלט זהו רעיון שעלה בקרב אנשים שבית"ר יקרה לליבם ושהם מקורבים למועדון.

גם אוהדי בית"ר, אלה שלא שותפים לקריאות הגזעניות במשחקים ושרכשו מנוי למשחק הקבוצה בתחילת העונה, זועמים על העונשים שסופגת הקבוצה, עונשים שפוגעים ישירות באוהדים. ענישה הקולקטיבית של סגירת היציעים לא מקובלת על האוהדים שרכשו מנוי, רוצים לבוא ולראות כדורגל, לא שותפים לקריאות הגזעניות ובכל זאת נענשים.

אוהדים, שחלקם גם עו"ד במקצועם, ינסו לארגן בימים הקרובים תביעה בשם אוהדי בית"ר ואולי להגיש תביעה ייצוגית נגד ההתאחדות לכדורגל. יש גם אוהדים שחושבים שיש לתבוע את בית"ר שהרי היא זו שמכרה את המנויים לאוהדים, אך נראה שבמקרה הזה האוהדים יטילו את יהבם על ההתאחדות כי לבית"ר אין יד בהחלטה על העונשים שסופגת הקבוצה ואף אחד מאנשי המועדון לא שותף לבעיות הקיימות ביציע גורם לידי כך שבית"ר תענש בחומרה פעם אחר פעם עם עונשים שמונעים מהקהל להגיע למגרשים.

אוהדי בית&"ר ירושלים. עלו לקבוצתם בנקודת ליגה (משה חרמון) (צילום: מערכת ONE)
אוהדי בית&"ר (משה חרמון) | צילום: מערכת ONE

"הענישה הזו לא אפקטיבית ופוגעת באלפי המנויים של בית"ר"
במקביל לפעולת האוהדים שעשויה לרקום עור וגידים, בבית"ר מנסים לא רק להתמודד עם החלטות בית הדין של ההתאחדות אלא גם עם האוהדים שמזיקים לקבוצה עם הקריאות הגזעניות בייחוד במשחקי החוץ. יחד עם זאת בבית"ר מאשימים בעיקר את חוסר ההתחשבות של בתי הדין בהחלטות שמתקבלות כשמדובר בבית"ר ירושלים.

בית"ר שחררה תגובה בנושא: "קריאות גזעניות הינן תופעה חמורה ומגונה ויש להיאבק בה בכל העוצמה. אולם ענישה של משחקים ללא קהל הינה ענישה לא אפקטיבית וכוללנית, אשר פוגעת באלפי מחזיקי המנויים של הקבוצה ללא הבחנה, למרות שרובם ככולם סולדים גם הם מהתנהגות חמורה זו. הנהלת הקבוצה נקטה השנה צעדים חסרי תקדים כנגד תופעת הגזענות ולצערה, הענישה של בתי הדין, לא רק שאינה מסייעת לה ולקהל הטוב שתומך בה במאבקם, אלא גורמת לתוצאה הפוכה, במיוחד לאור העובדה שהיא מופעלת בצורה מפלה ובלתי שוויונית".

איציק קורנפיין. הדיון נדחה בשבוע  (יניב גונן) (צילום: מערכת ONE)
איציק קורנפיין (יניב גונן) | צילום: מערכת ONE

עוד נכתב בתגובה: "לא ברור לקבוצה כיצד המשקיף הנכבד שמע את הנהמות המכוערות והמגונות נגד טוטו תמוז, אך לא שמע את אותן נהמות שהושמעו על ידי אוהדי הפועל ת"א כלפי סמואל יבואה ואין זו הפעם הראשונה בה ננקטת אכיפה מפלה. הנהלת בית"ר קוראת להתאחדות ולכל הגורמים הרלוונטיים לבחור בדרכי מאבק אפקטיביות ושוויוניות במקום אלה שננקטות כיום, שלא משיגות ולא ישיגו מאומה".
 
גורם בבית"ר אמר: "איבדנו את האמון במוסדות הדין של ההתאחדות לכדורגל, לצערנו יושבים שם אנשים מתקופת האבן שמקבלים החלטות מנותקות מהמציאות".

הוגשה תביעה ייצוגית נגד ענישה במשחק ללא קהל
בקשה לתביעה ייצוגית בשם גלעד ברוך, אוהד הפועל ת"א, הוגשה היום לבית המשפט השלום בראשל"צ, על כך שנמנע ממנו לצפות במשחקי קבוצתו האהודה, למרות ששילם מכספו הפרטי כדי לרכוש מנוי.

אוהדי הפועל ת&"א (רועי גלדסטון) (צילום: מערכת ONE)
אוהדי הפועל ת&"א. אחד מהם הרים את הכפפה (רועי גלדסטון) | צילום: מערכת ONE

סכום התביעה הייצוגית נגד ההתאחדות, בסל 2.48 מיליון שקל, נקבע בהתאם להערכת מספר המנויים למשחקי קבוצות ליגת העל, כ-31 אלף, בהתאם לעלות כניסה ממוצעת למשחק, בסך 80 שקל.

לפי עו"ד מיכל נבון, שהגישה את התביעה, "מניעה של צרכנים אשר רכשו בתמורה מלאה מנויים לצפייה במשחקי כדורגל ונאסר עליהם מלצפות במשחקים עקב עונש אשר הוטל על קבוצות הכדורגל, הינו במהותו בניגוד לחוק הגנת הצרכן".

עו"ד נבון מוסיפה בכתב התביעה כי "האינטרס של הציבור בכללותו תואם את טובתם של כלל הצדדים, שיופסק מתן עונש המעניש את הצרכן, ויינתן פיצוי מתאים לכלל חברי הקבוצה אשר רכשו מנוי, לא קיבלו עבורו את התמורה (קרי, צפייה במשחק באצטדיון) ויתרה מזאת לא הושבו לידיהם הכספים אשר שולמו עבור משחקים אשר לא נצפו עקב העונש, כאמור".

רותם קמר ושילה. &"למוסדות ההתאחדות סמכות מלאה לתת עונשים כאלו&" (ר (צילום: מערכת ONE)
רותם קמר ושילה. &"למוסדות ההתאחדות סמכות מלאה לתת עונשים כאלו&" (רועי גלדסטון) | צילום: מערכת ONE

במקביל לתביעה הייצוגית הגישה עו"ד נבון בקשה לצו מניעה המונע הטלת עונש של קיום משחק ללא נוכחות קהל.

סמנכ"ל ההתאחדות לכדורגל, רותם קמר, מסר בתגובה: "הדברים האלה הם לא חדשים. בתי הדין שלנו פועלים מתוף חוק ועל פי התקנון. למוסדות ההתאחדות יש סמכות מלאה לתת את העונשים האלה, המקובלים בכל העולם, גם על ידי ארגונים פיפ"א ואופ"א. גם סרביה ואולימפיאקוס נענשו כך בתקופה האחרונה. הדברים מוכרים וצריכים להילקח בחשבון".