ברק יצחקי. בקרוב על הדשא? (דרור עינב) (צילום: מערכת ONE)
ברק יצחקי. בקרוב על הדשא? (דרור עינב) | צילום: מערכת ONE

שעות ספורות אחרי שנודע לאנשי מכבי תל אביב כי החלוץ ברק יצחקי עבר את הניתוח בברכו בהצלחה והחל כבר אתמול (ראשון) את תהליך הפיזיותרפיה, הוסיף רופא הקבוצה, עומר מידן, שנמצא עם יצחקי בברצלונה, בשורות טובות. למרות התכנון להעביר את יצחקי ניתוח נוסף לשחזור הרצועה הצולבת בברכו, במהלך הניתוח הנוכחי גילה המנתח, פרופסור קוגאט, כי אין צורך לשחזר את הרצועה והסתפק בטיפול לאיחוי הקרע.

מיד עם היוודע הבשורה, החלו במכבי לנסות ולברר מה משמעותה מבחינת זמן החלמה והאם נראה את יצחקי שב למגרשים מהר מן הצפוי. בזמן שהצוות הרפואי של מכבי תל אביב ממתין לדו"ח שיעביר מידן מברצלונה, אשר יפרטו את תוצאות הניתוח והשלכותיו לפני שיקבע את זמן השיקום של יצחקי, אנחנו מצאנו מספר תשובות מעניינות.

בשיחה עם מומחים ממרכז שיקום פגיעות ספורט "פיזיוספורט" שבראשון לציון, הם הסבירו לנו בשפה שגם אנחנו מבינים, מה ההבדל בין שחזור רצועה לאיחוי רצועה ומה זה אומר על תקופת ההחלמה של החלוץ.

חשוב לציין, שהדברים נאמרו מבלי שהמומחים מכירים את מצבו הספציפי של יצחקי לפני ואחרי הניתוח או מה עבר בניתוח עצמו.

מהי רצועה צולבת? למה עדיף איחוי? ומתי ישוב יצחקי למגרשים?
"לרצועה הצולבת יש אפקט של מייצב פסיבי של הברך”, הסבירו במרכז הרפואי והסבירו את מהות הרצועה הצולבת בכדי להבין את משמעות הניתוח שעבר יצחקי.

"כדי לשמש מייצב פסיבי צריך שיהיה לרצועה מתח, כך היא מונעת מהברך להגיע לסיטואציות לא טובות. אם שני חלקי הרצועה הקרועים היו במצב כזה, המאפשר ליצור רצועה שיהיה בה המתח המספיק להגנה על הברך, הרי שמדובר בטכניקה חדשה וטובה מאוד והיא עדיפה על שחזור”.

יצחקי (עמית מצפה) (צילום: מערכת ONE)
יצחקי (עמית מצפה) | צילום: מערכת ONE

המומחים ניסו להסביר מה הופך את איחוי הרצועות לטיפול טוב יותר משחזור: "העובדה שלא נעשה שימוש בכל מיני רקמות אנטומיות אחרות ושלא הוכנס שתל לברך, הופכת את האיחוי לעדיף על שחזור. בשחזור אתה לוקח רקמה אחרת ומבקש ממנה להתנהג כמו הרצועה. גם השימוש בגיד שיש בו אלמנטים של רצועה ובדרך-כלל משתמשים בו בשחזור דורש קידוח בעצב ובעצם אתה עושה משהו שדורש אחרי כן תקופת החלמה של כמה שבועות טובים. בכך בעצם נחסך כל השלב הראשוני של חודש וחצי חודשיים שבהם נמנע מהשחקן להתאמן ולעשות פעולות פיזיות בסיסיות".

מבלי להכיר את הממצאים מהניתוח של יצחקי, ביקשנו מהרופאים להעריך את משך תקופת ההחלמה של החלוץ: "אם נפנה לתיאוריה. השיקום במצב של שחזור רצועה נע בין שישה חודשים לתשעה חודשים והוא מאוד אינדיבידואלי, כשהממוצע הוא בערך חצי שנה. ברגע שלא הכנסת שתל או לקחת רקמה אנטומית אחרת, אלא השמשת באותה רצועה, ובהנחה שהניתוח גרם לכך שהרצועה חזרה ליצר את אותו המתח, אין מניעה שיהיה ניתן להחזיר את ברק יותר מהר. המינימום שחסכת הוא חודשיים. שלושה חודשים הוא פרק זמן שבתיאוריה, בלי להכיר את ברק ואת היכולות שלו ואת מה שעבר בניתוח, זהו פרק זמן נורמלי לגמרי".

ברק יצחקי עם רוני מאנה בספרד. מחלים מהניתוח (צילום: מערכת ONE)
ברק יצחקי עם רוני מאנה בספרד. מחלים מהניתוח | צילום: מערכת ONE

כזכור, ברק עבר גם ניתוח לשחזור המיניסקוס מה שלטענת המומחים מהווה פקטור נוסף לתקופת ההחלמה: "הקרע של המיניסקוס הוא פקטור מאוד חשוב. השאלה הראשונה היא מה עשו? חתכו או תפרו?”, מסבירים במרכז לשיקום נפגעי ספורט. "אם חתכו את המיניסקוס אז אין בעיה וזה לא מוסיף לתקופת ההחלמה ולא מגביל אותנו בזמן. אם תפרו לו את המיניסקוס זה סיפור אחר. לתפירה יש פרק זמן מסוים שרק אחריו המנתח יכול לאשר את המשך השיקום בברך, מכיוון שיש מגבלות בכיפוף, ביישור הברך ובנשיאת משקל. המגבלות האלה נמשכות רק מספר שבועות ורק אחרי שהמנתח רגוע ובטוח, שהתפירה שעשה מספיק חזקה, ניתן להמשיך בתהליך השיקום".

יצחקי ואלברמן (ליאור טימור) (צילום: מערכת ONE)
יצחקי ואלברמן (ליאור טימור) | צילום: מערכת ONE

אז האם באמת השנה החדשה נפתחה עבור יצחקי באופן חיובי והאם באמת נראה את החלוץ כבר בעוד כשלושה או ארבעה חודשים לובש שוב את המדים הצהובים על כר הדשא? הנבואה ניתנה לשוטים אומרים המומחים, ובסופו של דבר כל פציעה היא לגופו של שחקן ואופן ההחלמה שלו תלוי לא מעט בגופו של השחקן מאשר בתיאוריה עצמה. כנראה שבתקופה הקרובה נהיה יותר חכמים.