מוחמד סרסק, שביתת רעב, נבחרת פלסטין
ירד מ-75 ל-37 קילוגרמים במהלך שביתת הרעב. סרסק
שחקן נבחרת הכדורגל הפלסטינית לשעבר ששבת רעב בשלושת החודשים האחרונים, מוחמד סרסק בן ה-25, ישוב בתחילת יולי לביתו בעזה. סרסק שנעצר ב-2009 בדרכו למשחק כדורגל בג'נין, הוחזק מאז בכלא "קציעות" במעצר מינהלי. לפני כ-90 ימים פתח בשביתת רעב במחאה על מעצרו הממושך וכחלק ממאבק כולל של עצירי רצועת עזה. סיפורו הגיע עד לנשיא פיפ"א שפנה בנושא לאבי לוזון, יו"ר ההתאחדות לכדורגל. לפני מספר ימים, כאמור, הושג הסכם בין עורך דינו למדינה על פיו יפסיק את שביתת הרעב וישוחרר ב-10 ביולי.

"הכדורגל היה חסר לי בכלא"

"אני חף מפשע. אין לי שום קשר לאירגון הג'יהאד האיסלאמי או לכל אירגון טרור אחר ברצועה", הוא אומר היום בראיון ראשון מאז מעצרו באמצעות עורך דינו מוחמד ג'ברין, "לא היתה שום סיבה לעצור אותי. עובדה שלא הוגש נגדי כתב אישום. כל המעצר שלי הוא טעות אחת גדולה. מעולם לא עסקתי בטרור ולא בייצור מטענים כפי שטענו נגדי. זו עלילה. אני נטו כדורגלן וחבל שהשב"כ וצה"ל קטעו לי את הקריירה וגרמו לי נזק גדול מאוד. אני מקווה שאוכל לשקם אותה".

מנעוריו נחשב סרסק לכדורגלן וחלוץ מצטיין. הוא שיחק כחלוץ מרכזי בקבוצת רפיח שבעזה ובנבחרת הנוער של פלסטין וקודם במהירות לנבחרת הבוגרת. לטענתו, היו אף כמה קבוצות גדולות בירדן, עיראק ולבנון שהתעניינו ברכישתו. לפני כשלוש שנים וחצי, כשהוא בשיאו המקצועי, נעצר על ידי צה"ל והשב"כ בהליך של מעצר מנהלי בטענה שהוא משתייך לאירגון הג'יהאד האיסלמי. כתב אישום נגדו לא הוגש, אך מעצרו בבית הכלא "קציעות" הוארך מעת לעת בבית הדין הצבאי. גורמי בטחון טענו בהארכות המעצר שסרסק היה מעורב בייצור מטענים. "הכדורגל היה חסר לי מאוד בכלא", הוא מספר, "לא נתנו לי לגעת בכדור. זה שיגע אותי. קשה לשמור על השפיות בכלא כשאתה יודע שאתה לא אשם בכלום. התגעגעתי מאוד לחברים שלי בנבחרת ולמשפחה".

קאנטונה, הצטרף למחאה (gettyimages) (צילום: ספורט 5)
גם הוא הביע דעתו נגד ישראל. קאנטונה | צילום: ספורט 5
לפני שלושה חודשים פתח סרסק בשביתת רעב שזכתה לסיקור תקשורתי שהתרחב ככל שהימים עברו. סרסק סירב לאכול ומצבו הלך והדרדר. ממשקל של 75 קילוגרמים הוא ירד עד ל-37 ק"ג ונוצר חשש ממשי לחייו. הוא הועבר למתקן הרפואי של השב"ס בכלא רמלה ובני משפחתו ועורך דינו לא הורשו לבקרו. בשיא המאבק שלח ג'בריל רגוב, יו"ר התאחדות הכדורגל הפלסטינית, מכתבים חריפים לנשיאי ארגוני הכדורגל העולמיים פיפ"א ואופ"א, בבקשה לשלול מישראל את אירוח אליפות אירופה לנבחרות צעירות עד גיל 21 בקיץ הבא. במכתב מציין רג'וב את מצבו הפיזי הקשה של סרסק. "מצבו קריטי והוא לא לבד" כתב, "יש עוד מספר שחקנים שסובלים ויושבים בכלא בלי משפט. אנחנו דואגים מאוד לשלומו, חייו נמצאים בסכנה ממשית ואני מבקש ממכם להתערב כדי להגן על חייו".

נשיא פיפ"א ללוזון: "אני מודאג לגביו, פעל בדחיפות" 

גם שחקן העבר הצרפתי, אריק קאנטונה, אחד מהשחקנים המוכרים בעולם, הצטרף למחאה של רג'וב כשצוטט  בכמה כלי תקשורת אירופיים כאומר: "ישראל מפרה את החוק הבינלאומי. למה העולם שותק כשהם עומדים לארח את אליפות אירופה?". נשיא אופ"א, מישל פלטיני, דחה את בקשת רג'וב אבל ספ בלאטר, נשיא פיפ"א, כתב ללוזון לפני כשבועיים: "אני פונה אליך בנוגע למצבו של השחקן הפלסטיני שמוחזק בכלא הישראלי. מדיווחים בתקשורת העולמית הגיע אלי עניינו של הכדורגלן והדאגה למצבו הבריאותי. נודע לי כי סרסק ושחקנים אחרים מוחזקים בכלא הישראלי ללא משפט. אני קורא לך בדחיפות להקדיש את מירב תשומת לב לנושא, כדי להבטיח את שלומם ואת מצבם הבריאותי התקין של השחקנים. נראה כי מדובר במצב חירום, אני מבקש ממך לפעול בדחיפות".

בלאטר. הביע את חששו (gettyimages) (צילום: ספורט 5)
בלאטר פנה לאבי לוזון בבקשה לשחרר את החלוץ | צילום: ספורט 5
בינתיים הלך והחמיר מצבו של סרסק והוא הועבר לבית החולים של שירות בתי הסוהר שנמצא בבית כלא רמלה. בשבוע שעבר גדל החשש שסרסק ימות בכלא ומותו יצית את הרחוב הפלסטיני. לפני כשבוע הושג הסיכום בין סרסק למדינה והוא הפסיק את שביתת הרעב. בעוד כשבועיים ישתחרר.

"לא חששתי לרגע לחיי", אומר סרסק היום, "לא פחדתי למות כי עשיתי את זה במודע כדי להוכיח לכל העולם שעצרו שחקן כדורגל תמים שאין לו שום קשר לטרור. עצרו אותי בלי משפט ובלי שיכולתי להוכיח את החשדות נגדי. האמנתי כל הזמן שבסופו של דבר האמת תצא לאור".

תחזור לכדורגל?

"אני רוצה לשקם את הקריירה שלי. להעלות שוב במשקל, לחזור לאימונים של הנבחרת ולשחק במונדיאל בברזיל. זה החלום שלי, אבל אצטרך לעבוד קשה להגשים אותו, בתקווה שלא יעצרו אותי שוב. כרגע אני רק רוצה לחזור הביתה למשפחתי שדואגת לי מאוד ואוהבת אותי".

השב"כ: "מידע מודיעיני קשר אותו לפעילות חמושה נגד כוחותינו"

_OBJתגובת השב"כ: "מכלל ממצאי החקירה עלה מידע הקושר אותו לפעילות צבאית במסגרת הג'יהאד האסלאמי, הכולל: ביצוע פעילות צבאית חמושה נגד כוחותינו, הנחת מטען, בעקבותיה נפצע חייל צה"ל, גיוס ואימון חוליות טרור, כוונה לביצוע פיגועי התאבדות והתמחות בייצור אמל"ח לסוגיו. כן מסר פרטים על קשריו לראש הזרוע הצבאית של הג'יהאד ברצועה. נוכח היעדר ראיות גלויות להעמדה לדין פלילי, ובשל המסוכנות הטמונה בו מוחזק סרסק כלוחם בלתי חוקי, על פי חוק כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים. מסוכנות זו נתמכת גם במידע עדכני ומהימן, שהתקבל במהלך תקופת כליאתו שלפיו הוא אופיין כאסיר קיצוני מאוד, הפועל להתסיס את יתר האסירים"