גבר עושה שריר בזרוע (צילום: jupiter images)
ספורט וסמים לא משתלבים | צילום: jupiter images

מדענים מאוניברסיטת נוטינגהאם שבאנגליה, הצליחו לפתח שיטה חדישה ורגישה שתשמש לאיתור ספורטאים שמשתמשים בסטרואידים אנאבוליים. השיטה החדישה מבוססת על טכנולוגיה ששימשה קודם לכן לצורכי מחקר של נפט והוסבה עתה לצורכיהם של העוסקים במלאכת הדברת נגע הסימום בעולם הספורט.

השיטה שפועלת בסביבה של לחץ גבוה במיוחד ומיועדת בעיקר לבחון את המבנה הכימי של חומרים שונים, עודנה עתה על ידי המדענים והוסבה לאיתור מדויק במיוחד של תוצרי פירוק של סטרואידים אנאבוליים בשתן. השיטה החדישה נמצאת עתה בשלבי הפיכתה למסחרית וההערכה היא שהיא תהיה מוכנה לקראת המשחקים האולימפיים של לונדון 2012.

 

השיטה שנקראת Hydropyrolysis משמשת את המדענים למחקרים גיאו־כימיים. שיטה זו שימשה בין היתר לחקור את ההיסטוריה של אגן האוקיאנוס במטרה להעריך האם משתלם לקדוח שם לצורכי חיפוש נפט. באמצעות לקיחת דגימות־ליבה מתקופות גיאולוגיות שונות יכולים המדענים להעריך את הסבירות למציאת נפט בשכבות כאלה ואחרות.

מסתבר שבאמצעות טכנולוגיה זהה ניתן יהיה לאתר ברגישות גבוהה במיוחד את עקבותיהם של חומרים אסורים כמו סטרואידים אנאבוליים. את השיטה החדשה אפשר יהיה ליישם במבדקים של ספורטאים ובמבדקים של סוסי מירוץ. הטכנולוגיה מבוססת על דחיסת מימן בלחץ גבוה של 150 אטמוספרות ובטמפרטורה של c˚500! הטכנולוגיה הייחודית שומרת את המולקולות של הדגימה נקיות יותר ושלמות יותר, ובכך היא מאפשרת סביבת עבודה נקייה ומדויקת יותר בהשוואה לשיטות המקובלות היום. תוצאות הבדיקה מבוססות על מדידת האיזוטופים של הפחמן או במילים אחרות על היחס בין הפחמן ה־12 לפחמן ה־13. "סטרואידים שמיוצרים בגוף האדם מפגינים יחס שונה בין האיזוטופים של הפחמן בהשוואה לסטרואידים שמוכנסים לגוף באופן בלתי חוקי", מסביר פרופסור קולין סנייפ מאוניברסיטת נוטינגהאם. "על ידי עידון שיטת המדידה של שני האיזוטופים המדוברים, הצלחנו לפתח שיטה מדויקת ביותר לאיתור סטרואידים אנאבוליים שהוכנסו לגוף באופן בלתי חוקי", הוסיף החוקר.

נכון להיום עובדים החוקרים בשיתוף פעולה מלא עם הסוכנות העליונה למניעת סימום (WADA) ועם חברה לונדונית שמתמחה בשיטות דומות. מטרת שיתוף הפעולה היא להפוך את השיטה למסחרית ולהכניסה לשימוש שוטף כחלק מן המאבק בנגע הסימום.

 

מולי אפשטיין – פיסיולוג, יועץ במרכז לרפואת ספורט ולמחקר ע"ש ריבשטיין במכון וינגייט, מנהל הפורום: "חיים וספורט".

מתוך: אתר מכון וינגייט.