כדור פילאטיס
לא רק תחביב. פילאטיס

עד לפני שנה פילאטיס הייתה חלק משגרת האימונים של מכבי תל אביב, אך כרגע הוצאה מהתכנית. גיא גודס, מאמן הפועל ירושלים העונה ובשנתיים שקדמו לה עבד כעוזר המאמן במכבי תל אביב, נחשף לשיטה ולא פוסל את הכנסתה לאימוני הקבוצה. ראובן עטר, מאמן בית"ר ירושלים, הבין את חשיבות השיטה ותרומתה לספורטאים מקצועיים, וכשנכנס לתפקידו הנוכחי ביקש להוסיף את הפילאטיס למערך האימונים של הקבוצה.

בפילאטיס הסוד טמון בניהול נכון של הגוף, בהבנה כיצד הוא בנוי, איך הוא יכול לעבוד בצורה יעילה, כיצד ניתן לגייס נשימה לטובת התנועה, ואיך אפשר להגיע לשרירים המייצבים שנמצאים עמוק מתחת לעור. השיטה מאפשרת למתאמן ללמוד את גופו ולשפר את יכולותיו בצורה מושכלת וכל עוד הגוף לא הבין מה שהמוח עיבד, הדרך לשליטה בגוף עוד ארוכה. 

כל מה שצריך זה להצטייד בסבלנות, ואז כבר הגוף יאותת לכם שהוא מבין. בניגוד להנחה הרווחת כי מדובר ב"ספורט למנמנמים", יוצאים משיעור פילאטיס בתחושה של עבודה קשה. הטכניקה הקרויה על שם ממציאה, ג'וזף פילאטיס אומצה על ידי קבוצות ספורט רבות בענפים שונים ומוכיחה כל פעם מחדש שהסטיגמות שדבקו בה, רחוקות מהתועלת הממשית שלה לספורטאי המקצועי.

"שיטת הפילאטיס נתפסת כאימון גוף קל כי יש יותר נשים שמתאמנות בשיטה, ונדמה שיש רק נשימות", מסבירה דליה מנטבר, מאסטר בשיטת האימון ובעלת רשת מכוני פילאטיס. "בתחילת דרכי, כשגברי לוי היה יו"ר קבוצת הפועל פתח תקווה, כל השחקנים היו מגיעים אליי לשיעורים. גברי הוא בעל ראש פתוח והוא הבין שהגמישות נחוצה לשחקנים". 

מנטבר מעידה כי לאורך 33 שנות פעילותה תמיד מגיעים גברים, ביניהם רוכבי אופניים ומשתתפי תחרות ה"אירונמן" שמקפידים לעשות פילאטיס ובכך להשתקם מפציעות ישנות, להימנע מעתידיות, לאזן את הגוף ולהגיע לתוצאות טובות יותר בתחרות. "כדורסלנים למשל נפצעים בלי הכרה", מסבירה מנטבר, "הם סובלים מנקעים בברכיים ובקרסוליים, מבעיות גב ובמפרקי הירך. פילאטיס מכשירים יחייב אותם לעבוד על מרכז הגוף, ויאפשר להם להגיע לטווחי תנועה גדולים יותר".

שחקני בית"ר ירושלים מתאמנים ברשת מכוני פילאטיס של דרור רז ומשתדלים לקיים לפחות אימון אחד בשבוע. "כמו בכל מקום עבודה או קבוצה, כולם משתתפים באימוני פילאטיס", מסביר דרור שמשון, מאמן הכושר של בית"ר, "יש כאלו שיותר מתלהבים ויש כאלה שתקוע להם, זה עניין אישי, אבל 80 אחוז נהנים מהרעיון והאווירה".

שמשון רואה בשיטה מענה לכל אותם דברים שהוא לא יכול לספק כמו גמישות, וחיזוק קבוצות שרירים ספציפיות עמוקות. "אין מצב שספורטאי מקצוען לא יבין שמלבד השרירים החיצוניים הפאזיים קיים עולם שלם של שרירים מייצבים המאפשרים תנועה טובה ונכונה יותר לשרירים החיצוניים", טוען דרור רז, בעל רשת מכוני הפילאטיס. הזלזול בשיטה נובע לדעתה של עדי אהרונסון-ונטורה, מדריכת הפילאטיס של בית"ר, מחוסר ידע וחוסר היכרות עם הטכניקה בקרב ספורטאים שונים, ועל כן בכנס מאמנים של התאחדות הכדורגל בשנה שעברה הרשת דאגה להסביר את חשיבות השיטה ויכולתה למנוע פציעות.

גיוס של כל השרירים

יואל רזבוזוב (צילום: עודד קרני)
תשאלו את יואל. רזבוזוב | צילום: עודד קרני

יואל רזבוזוב, קפטן נבחרת ישראל בג'ודו וסגן אלוף אירופה שנתיים ברציפות, היה קרוב למדליה באולימפיאדת אתונה וסומן כמועמד למדליה באולימפיאדה הבאה, רק שהחיים זימנו לו תוכניות אחרות. פציעות מהן סבל כמה חודשים לפני האולימפיאדה מנעו ממנו להשתתף במשחקים בבייג'ין בקיץ שעבר. "הייתי חזק מבחוץ", מתאר רזבוזוב, "אבל מבפנים הייתי רקוב ובגלל זה נקרעתי בשרירים וברצועות".

 בעקבות הישארותו בארץ של "הפוטנציאל למדליה" התפרסמה כתבה אודות מצבו. דגנית סוסקין, מדריכת פילאטיס, קראה את הכתבה והציעה לשקם את רזבוזוב בהתנדבות בשלוש הדרכות שבועיות. "לא רק ששוקמתי", מתאר רזבוזוב, "הפילאטיס נתן לי ביטחון לחזור לג'ודו. היום אני מסתכל על ספורט בראייה שונה. לא מדובר רק בכוח ומשקולות אלא בגיוס שרירים פנימיים. היום אני מרים משקלים כבדים מבלי לעשות משקולות כמעט".

לא רק רזבוזוב מתאמן בפילאטיס, גם יתר נבחרת ישראל בג'ודו מתאמנת בשיטה. "בהתחלה היה לנו מוזר", מודה שוקי קואז, מאמן נבחרת ישראל, "לקח לנו זמן להתרגל, היינו מצליחים להרים משקולות של 15 קילו לעומת 10 קילו, וכבר חשבנו שהתקדמנו, אבל אז הגיעה שיטת הפילאטיס וחיזקה באמת מבפנים. זה כמו לנסות לדחוף עם היד, או לדחוף עם גיוס כל השרירים ואז מתקבלת דחיפה חזקה יותר".

לאוניד קאופמן, מאמן לאומי ומנהל מקצועי של איגוד השחייה בישראל וד"ר לחינוך גופני, רואה אף הוא את התועלת באימון בשיטת הפילאטיס שנכנסה לשגרת האימונים. רק שלטענתו של קאופמן קיים עניין טכני בעייתי בשילוב אימון שבועי של 40 דקות: "להגדיל שעות פילאטיס בלו"ז ולהחזיק מדריך מוסמך וטוב עולה הרבה כסף, ולא תמיד יש".

"בעבר הרחוק זלזלתי בפילאטיס וחבל, כי לא הגעתי לבייג'ין", משתף רזבוזוב בראייה לאחור, "רק כשהייתי חסר אונים והבנתי שזה או להיות בג'ודו או בחוץ קלטתי את החשיבות. כל מי שמזלזל עושה טעות והכי טוב ללמוד מטעויות של אחרים". רזבוזוב שלמד על בשרו את הלקח, מבין כי השיטה עוזרת לא רק בחייו המקצועיים כספורטאי, אלא גם בחייו היומיומיים כאדם, "בלילות לא יכולתי לישון על הצד והיו לי כאבי גב - בזכות השיטה זה פסק. אנשים פשוט לא מבינים, זה הכול בזכות הפילאטיס".