יוסי אבוקסיס 3 (צילום: עודד קרני, מערכת מאקו 1)
זכרונות מאצטדיון גאון. יוסי אבוקסיס | צילום: עודד קרני, מערכת מאקו 1

מדינות העולם קמו להן מסיבות שונות ומשונות. יש שעשו זאת עקב שלטון רודנות, יש שעשו זאת בגלל חזון שאפתני ויש שעשו זאת פשוט בשביל עתיד טוב יותר לעמן. אלא שלכולן משותף רצון עז אחד - הרצון לעצמאות. וכמו בקרב עמי הגלובוס, כך גם אצל אוהדי ספורט: כולם שואפים לעצמאות.

הסיבות הן מגוונות: בעלים שכופה שליטה לא ראויה, אולם ביתי שנהרס, או פשוט רצון להחזיר עטרה ליושנה וקבוצה שנמחקה למפה. במדינתנו הצנועה קיימות נכון לעכשיו לפחות שלוש קבוצות כאלו: מכבי "קביליו" יפו, הפועל אוסישקין והפועל קטמון, שלוש קבוצות של אוהדים רגילים שהחליטו 'לא עוד' ולקחו בעלות על קבוצותיהם. זהו סיפורן.

בלומפילד בשחור-לבן

24.4.2009, בלומפילד סטאדיום. יפו לבשה חג. המונים בחוץ, המונים כבר בפנים. ספסרים מחלקים כרטיסים בחינם. הקומץ היפואי, הטרמפיסטים שרוצים לספר לילדים שהיו שם והמאחרים – כולם כבר בפנים. לא פחות מ-9,000 צופים היו בבלומפילד וראו את מכבי "קביליו" יפו עולה לליגה ב'. בלומפילד חזר עשרות שנים לאחור. האנשים, המזון, קריאות העידוד. הכל נראה כמו סרט שחור-לבן. גם התנועה של השחקנים על הדשא. מרוב שזה הרגיש נוסטלגי, היה נראה שבלומפילד חזר להיות אצטדיון "גאון" הישן ושדרות ירושלים נהפכו להיות נס לגויים.

"כל השחקנים שלנו יחד לא שיחקו מול 9,000 צופים עד כה", היטיב לתאר שחקן הקבוצה, אורן יחזקאל. "לשחק בבלומפילד זה חלום. אנחנו משחקים בדרך כלל במגרשים כל כך גרועים שאי אפשר לשחק בהם כדורגל", ממשיך יחזקאל. "במשחק אחד אצלנו, במקום אלונקה, פינו פצוע עם דלת".

יחזקאל הוא בנו של מיורה יחזקאל, שחקנה האגדי של בית"ר ת"א. יחזקאל ג'וניור שיחק עד כה בבית"ר/שמשון, ברמה"ש, בכפר-קנא ובבית"ר ר"ג מליגה ב'. מאז שהגיע ליפו הוא פורח. הוא מספר על שנה מצוינת, מפרגן למאמנו עופר ראובן על אימונים מסודרים, ולוותיקים - בהם גם יוסי אבוקסיס ואביבי זוהר - על התמיכה הרבה שהם מקנים לצעירים. במשחק העלייה יחזקאל שיחק נהדר, הרבה ללהטט בכדור ואף כבש את השער השני. "רק בטלוויזיה קלטתי שהבקעתי שער מול 9,000 צופים. זה חלום".

היידה בי, היידה בו

מכבי יפו המקורית נשרה מליגת העל בסוף המילניום הקודם, וכמה שנים לאחר מכן פורקה. אוהדי הקבוצה התגעגעו והחליטו להחזיר את הבולגרים ליפו. הקבוצה שנשאה את שם שוער העבר שלה, הרצל קביליו החליטה להתחיל מחדש, כשכל אוהד רכש מנייה בשווי אלף שקלים בלבד. על-פי האתר הרשמי של המועדון עד כה רכשו את המנייה כ-340 איש.

אביבי זוהר על הכתפיים (צילום: אמיר לוי, מערכת ONE)
אביבי זוהר חוגג עליה | צילום: אמיר לוי, מערכת ONE

מכבי קביליו מורכבת משחקנים צעירים, שחקנים ותיקים ושחקנים מדור הביניים שאיבדו תקווה. "במידה מסוימת כל מי שהגיע לשחק ביפו בליגה ג' ויתר על האפשרות להיות שחקן כדורגל לגיטימי בליגות הגבוהות", אומר יחזקאל, שנותן עונה מצויינת עם 12 שערים ו-10 בישולים. "הפסקנו לנסות להיבחן בקבוצות בליגת על ולאומית. רצינו להצטרף לחוויה ומכבי יפו החזירו לי את החלום. פתאום אני שוב חושב שאולי אני כן מתאים לשחק בליגות הגבוהות יותר".

אלא שכשיחזקאל נשאל אם הוא שואף לעבור לקבוצה גדולה יותר, הוא משיב בנחרצות: "אין סיכוי. אני עם יפו ואני מתקדם יחד איתה. אני לא צריך לשאוף לשחק בקבוצה גדולה כי אני כבר בקבוצה גדולה. אם אעבור לרמת השרון יראו אותי 70 צופים. למה אני צריך את זה?".

הציפיות של יפו לעונה הבאה גבוהות באותה מידה: רוצים לעלות עוד ליגה, להמשיך בטיפוס לעבר הליגה הבכירה. אביבי זוהר הפורש יצטרף ככל הנראה לצוות המקצועי, והקבוצה תתחזק בכמה שחקנים. עם תמיכה כזו מהקהל ועם השילוב המוצלח בין צעירים לותיקים – לא נראה שמשהו יעצור את קביליו בעונות הקרובות. וכמילות הלהיט הרדיופוני הגדול של הרצל קביליו ז"ל:
"יום ראשון על המגרש מתחיל באימונים
לרוץ לבעוט להתחשל להיות לאלופים
רק לחכות ליום שבת לרגע השריקה
יא כדורגל מה עשית מה?"

אנטיתזה לשאול איזנברג

מועדון הכדורסל המפואר של הפועל ת"א בראשותו של שאול איזנברג התמוטט, ירד מנכסיו והתדרדר לליגה הארצית. ראש העירייה רון חולדאי אישר את הריסת אולם אוסישקין המיתולוגי. השם האדום נהיה דהוי והאוהדים פחדו שהם יוותרו עם הזכרונות בלבד. זו הייתה נקודת המוצא להקמת "הפועל אוסישקין".

הפועל אוסישקין התחילה את דרכה בתחילת העונה שעברה בליגה ב'. לאחר שנתיים הקבוצה קפצה שתי ליגות כשהיא מציגה כדורסל טוב ואווירה מחשמלת. במשחק העלייה לליגה הארצית בשבוע שעבר נכחו כ-1,300 אדומים שהבהירו – הפועל שוב כאן. מדי משחק מגיעים מאות פועלים הן למשחקי הבית והן למשחקי החוץ, והאווירה שהם משרים רחוקה מלהזכיר את זו המוכרת בליגות הנמוכות.

אין תמונה
"תוך שלוש שנים אוסישקין בליגת העל". אמסלם

כוכב הפועל ת"א בעבר, שמעון אמסלם, מאושר מכל רגע שהקבוצה החדשה מניבה: "ההרגשה יוצאת מן הכלל. כל הקרדיט מגיע לחברים שעבדו ותרמו והביאו את הקבוצה לאן שהיא כרגע. לאנשים כמוני נותר רק להגיד תודה". אמסלם, הקפטן האחרון של האדומים שזכה להניף את גביע המדינה מסכים שאין מה להשוות בין הקבוצה של אז לבין הקבוצה של היום: "הדבר המקביל היחיד בין שתי הקבוצות זה רק הקהל העצום הזה, שכל דבר שאומר עליו רק יגרע".

ואם מזכירים את הקהל, הרי שהוא בעצם הפועל אוסישקין. מאות אוהדים רכשו מנייה ב-300 ₪ ולא מפסיקים לתרום בכל משחק ומשחק. הניהול דופק כמו שעון, הכרטיסים נחטפים ולפני כל משחק וגם באתר האינטרנט מתרחשת חגיגת מרצ'נדייס – חולצות, כובעים, צעיפים, הכל למען העמותה.

"מדהים מה שקורה עם הקבוצה הזו", מתפעל נמרוד בוכמן, חבר עמותה ואוהד אדום. "זו ממש אנטיתזה לדרך הניהול של שאול איזנברג. הקבוצה כמו בדיוק שרצינו. יש שיתוף מקסימלי של האוהדים, השחקנים משחקים בשביל האוהדים והקבוצה באה בשביל האהבה". כהוכחה מציגים באוסישקין שלל פרויקטים חברתיים - עזרה לקויי ראייה, תרומה לקהילה בדרום העיר, גם מחלקת נוער כבר יש.

אהבה, פתאום היא מתפרצת. גם השנאה

בנוסף למניות שנרכשות על-ידי האוהדים, הפועל אוסישקין מקבלת תמיכה מספונסרים, הקצבות מהעירייה ומאיגוד הכדורסל. "בעתיד, כשנרצה קבוצה שתיאבק על האליפות נצטרך משקיע, וכבר עכשיו אנשים מתעניינים. אין הרבה קבוצות בארץ שמקבלות חשיפה כמו הפועל אוסישקין", מוסיף בוכמן.

בעוד שמכבי יפו מבוססת על אהבה ונוסטלגיה – הפועל אוסישקין מתודלקת באהבת האוהדים, כמו גם ברגשות קיפוח ושנאה למי שהם מכנים "אויבי אוסישקין", ובראשותם רון חולדאי, שאול איזנברג ויו"ר מכבי ת"א, עו"ד שמעון מזרחי.

אוהדי הפועל אוסישקין ת"א (תמונת AVI: עדי רם, חדשות)
מי שלא קופץ חולדאי. אוהדי הפועל אוסישקין | תמונת AVI: עדי רם, חדשות
בוכמן, שהיה ממנהיגי המאבק למען אוסישקין, מסכים עם הקביעה הזו: "היינו בהתדרדרות בלתי פוסקת והריסת האולם הייתה שיא. אבל זה מה שהעיר אותנו. הבנו שאם לא ניקח את הקבוצה אלינו אז לא תהיה קבוצה. עכשיו אנחנו גם עסוקים בלהראות למי שניסה להפיל אותנו ולמי שזלזל בנו שעל אפם ועל חמתם אנחנו כאן ואנחנו נמשיך להיות כאן. אי אפשר יהיה לעצור את הפועל אוסישקין".

בכתבתו של עמית סלונים שפורסמה באוקטובר האחרון התייחס שאול איזנברג בביטול לנושא הפועל אוסישקין: "להפועל אוסישקין אין זכות קיום בעיר תל אביב וישנו פסק דין שקובע שאינה שייכת לעיר. אוסישקין זה שם של רחוב ברמת השרון וגם בחולון ובאר שבע. יש גם רחוב מאוד יפה בנהריה בשם אוסישקין. ברגע שלמועדון הפועל תל אביב יהיה בית, האוהדים של הפועל תל אביב יחזרו. אלה לא אותם מאה או מאתיים אוהדים שעושים את המחאה עם הפועל אוסישקין".

בוכמן לא מתרגש מהצהרותיו של אייזנברג: "כבר הרבה שנים שאול אייזנברג מדבר שטויות. אין פה חדש. אני לא מצפה מאדם שנמצא בקשיים ומצוקה גדולה כמוהו שיהיה קשוב למציאות. המציאות היא שלמשחק האחרון של אוסישקין הגיעו 1,400 איש. למשחקים של הפועל של שאול מגיעים שלושה אוהדים וגם הם רוצים ששאול יכשל וילך".

שאול אייזנברג (צילום: שוקה)
"אוסישקין? זה בכלל רחוב ברמת השרון". שאול איזנברג | צילום: שוקה
בעונה הבא שתי הקבוצות יהיו בליגה הארצית. על-פי דיווחים שונים איזנברג עושה מאמצים רבים על מנת שהקבוצות לא ישחקו באותו המחוז. בוכמן מסביר: "שאול מפחד מהמפגש הצפוי הזה. הוא מפחד להיות מושפל על-ידי אוסישקין כי הוא מנסה לתאר אותה כמשהו שלא מצליח. ברגע שיהיה המפגש כולם יבינו מי הקבוצה האמיתית – יש רק הפועל ת"א אחת וקוראים לה הפועל אוסישקין".

כמו במקרה של קביליו, גם באוסישקין לא מצפים לעצור בקרוב. "אנחנו רק בחצי הדרך", אומר בוכמן. "בשנתיים הקרובות אני מאמין שנמשיך להתקדם באותו הקצב. לקראת העלייה לליגה הבכירה נצטרך כבר עוד עזרה". בעוד בוכמן מדבר כאוהד הפועל אמיתי ונזהר מלנחס, אמסלם הרבה יותר בטוח: "אוסישקין תוך שלוש שנים בליגת העל. לא חושב על שום דבר אחר".

הפועל קטמון לאן?

בעוד קביליו ואוסישקין עושות חיל בליגות הנמוכות – קבוצת האבטיפוס שלהן, הפועל קטמון, מקרטעת במרכז טבלת ליגה א'. לעומתם, קבוצת האם הפועל ירושלים כמעט ועולה לליגת העל ונותנת עונה לא רעה. אם זה לא מספיק, ישנם גם אוהדים רבים שהחליטו להישאר נאמנים לקבוצת האם.

קטמון הוקמה לאחר שאוהדים מאוכזבים של הפועל ירושלים מאסו בניהול הכושל של ויקטור יונה ויוסי סאסי. אוהדי הקבוצה קנו מניות בחברה שרכשה את קבוצת הפועל מבשרת שעמדה בפני פירוק. האידיאולוגיה של המקימים דוגלת בעבודה על פי ערכי הפועל. בקבוצה מנסים לפעול גם מחוץ לגבולות הספורט. בעונה הראשונה של הפועל קטמון פעלו, במתכונת נסיונית, מספר מצומצם של אוהדים בבתי ספר בשכונות המצוקה קטמונים ותלפיות וקיימו חונכויות אישיות לילדים בכיתות ח'-ט'. בעונה השניה של הפועל קטמון כבר ישנם פעילים המלמדים עברית לעולים חדשים מאתיופיה.

אחרי שבעונה שעברה רק נקודה אחת הפרידה בין קטמון לבין עלייה לליגה הארצית, העונה הנוכחית מאכזבת הרבה יותר. בתחילת העונה הקבוצה חוזקה באופן משמעותי מתוך מטרה לעלות לליגה הלאומית. לאחר התחלה רעועה פוטר המאמן מירו בן שמעון, פעולה שגרמה לעול כלכלי רב. מאז הקבוצה לא מצליחה לייצב עצמה, מתקשה להשיג מתקנים לאימונים וכבר מתחילים דיבורים על פירוק הקבוצה ממבשרת והתחלה חדשה בליגה ג', בדיוק כמו שעשו ביפו.

מירו בן שמעון (צילום: עודד קרני)
השאיר עול כלכלי. מירו בן שמעון | צילום: עודד קרני
בתוך-כך החלו גם ויכוחים בעניין בין האוהדים, שחלקם תומכים בהתחלה מאפס וחלקם מתנגדים. אוהד בפורום הקבוצה כתב: " מצד אחד אני רואה את ההצלחה של יפו ושל אוסישקין ומקנא בהן כי גם אנחנו היינו צריכים להיות שם, ומהצד השני אני לא בטוח שרק דרך ליגה ג אפשר להצליח. ההצלחות של השתיים מצביעות על כך שקבוצה טהורה שכל שחקניה רתומים לרעיון אחד מצליחה".

רק הזמן יגיד מה יעלה בגורלה של יוזמת קטמון. השאלה המרכזית היא מה מידת הסבלנות של אוהדי הקבוצה החדשה. מצד שני, לכשלונות הם כבר רגילים.

לגלות את אמריקה


כמובן שבישראל לא המציאו את הגלגל. קבוצות בבעלות אוהדים מתקיימות מזה שנים ברחבי תבל. הידועות והמצליחות שבהן הן הספרדיות, ברצלונה וריאל, שמתנהלות על-ידי פרלמנט אוהדים שבוחר ונבחר לראשות הקבוצה.

דוגמא מעניינת נוספת לקבוצה כזו הי AFC ליברפול, שהוקמה עקב תלונות אוהדי ליברפול על מחירי הכרטיסים הגבוהים. הקבוצה משחקת בליגה נמוכה באנגליה, לובשת את אותם מדים ואוהדיה שרים את אותם שירים. לעומת היריבות בצפון הירקון, במרסיסיידס קבוצת האוהדים משתפת פעולה עם קבוצת האם.

עוד קבוצת אוהדים שהוקמה עקב חוסר שביעות רצון היא SV אוסטריה זלצבורג. זלצבורג המקומית הוקמה ב-1933 וב-2005 נרכשה על-ידי חברת רד-בול. אוהדי הקבוצה זעמו על המהלך ובחרו להקים את הקבוצה מחדש, בשליטתם. כרגע הקבוצה משחקת במסגרת הליגה החמישית באוסטריה.

גם באמריקה הקפיטלסטית יש צדיקה בסדום – הגרין ביי פאקרס. קבוצת הפוטבול של העיירה גרין ביי שבוויסקונסין היא הקבוצה העתיקה בליגת הפוטבול האמריקאית, והיחידה בכל הספורט האמריקאי שמנוהלת על-ידי אוהדיה. בעיירה גרים 100,000 תושבים בלבד, דבר שלא מונע מאצטדיון הקבוצה – "לאמבו פילד" – להיות מלא בכל משחק מאז 1960. האצטדיון מכיל 72,000 מקומות ורשימת ההמתנה למנויים כבר מזמן עברה את גבול 80,000 הממתינים. עיירה קטנה כבר אמרנו? דבר זה לא מנע מגרין ביי להיות הקבוצה המעוטרת ביותר בתולדות הפוטבול האמריקני עם 12 אליפויות. ואנחנו שואלים, מתי תקום קבוצת האוהדים של צפרירים חולון?