שנידר. בין הכוכבים האחרונים בליגה (GettyImages) (צילום: מערכת ONE)
שנידר. בין הכוכבים האחרונים בליגה (GettyImages) | צילום: מערכת ONE

עד לפני קצת יותר מעשור הליגה האיטלקית נחשבה לחזקה ביותר בעולם. בשנות ה-90 טובי השחקנים מילאו את הסרייה A: מראדונה וקארקה בנואפולי, הטריו הגרמני ברמה-מתיאוס-קלינסמן באינטר, השלישייה הולנדית של מילאן עם רייקארד, ואן באסטן וחוליט, וכן זידאן, בטיסטוטה, רונאלדו, וואה וכוכבים רבים נוספים.

בשנים האחרונות מביטים בכירי הסרייה A בעצב בטובי כדורגלני תבל המציפים את הפרמייר ליג ו'לה ליגה' ונותרים לאסוף את השאריות. השחקנים האיכותיים מעדיפים את הכסף הגדול ומאז ההשתלטות של מיליארדרים מכל העולם על מיטב קבוצות הפרמיירליג,

האי הבריטי הפך ליעד מועדף ומיד אחריו אפשר למצוא את הערים הספרדיות, ברצלונה ומדריד שקבוצותיהן היו ונשארו המותגים החזקים ביותר מבין המועדונים בספרד. אלו עם כיסים עמוקים ותכנון רחוק טווח.

כרגע גם מעמדה כליגה שלישית באירופה בסכנה, כאשר הבונדסליגה מתקרבת בצעדי ענק ועומדת לעקוף את האיטלקית בדרך למקום השלישי בדירוג של אופ"א, המבטיח ארבע נציגות בליגת האלופות.

רמז לשינוי הצפוי יכלו אוהדי הכדורגל לראות במפגש בין סמפדוריה לוורדר ברמן, שגברה לבסוף על האיטלקים חסרי הניסיון, לאחר שער דרמטי בתוספת הזמן. בגרמניה אפשר למצוא התנהלות כלכלית מופתית, הקהל הרב באירופה ואיכות שידור טלוויזיונית גבוהה בהרבה מבאיטליה. בגרמניה באים ליהנות מכדורגל אטרקטיבי ובהשוואה לאלימות הגואה במגרשי ארץ המגף, ההבדלים ברורים.

נכון, הליגה האיטלקית ניפקה בעונה שעברה את אלופת אירופה, אך דווקא אינטר, ללא אף שחקן איטלקי משמעותי בסגל, מהווה דוגמה מצויינת למצב בארץ המגף. קשה לאמר כי מדובר היה בקבוצה שסחפה את כל אירופה, כמו ברצלונה בשנים האחרונות, יונייטד או ארסנל בשנים קודמות או ריאל של תחילת העשור. אינטר, הציגה חבורה מלוכדת ומאומנת שהתאימה עצמה בכל משחק ליריבה ולמשימה העומדת לפניה. כושר השיא שהציגו סזאר, מייקון, סניידר ומיליטו כמובן שרק סייעו לכך.

מוריניו. הכוכב הגדול עזב (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
מוריניו. הכוכב הגדול עזב (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

שוק ההעברות מדגיש את הקיפאון באיטליה. אינטר קיבלה עבור החלוץ המקומי באלוטלי סכום שיא ממנצ'סטר סיטי הנאמד בכ-24 מיליון ליש"ט, אך לא עשתה רכש והסתפקה בהחזרת שחקנים כגון מנסיני ובורדיסו כמו גם קוטיניו ואובינה מתקופות השאלה בקבוצות אחרות.

מילאן גנבה את זלאטן איברהימוביץ', שלא מצא את מקומו בקאמפ נואו והשבדי יבלה עונת השאלה במילאנו. יובנטוס, ששחררה הצהרות על כוונתה להסתער על שוק ההעברות, ציידה את מאמנה החדש, לואיג'י דל נרי, בשחקנים בעלי פוטנציאל אך לא הנחיתה במועדון את בדיוק הסחורה החמה באירופה.כשהחתימה את פאביו קוואליארלה, סימונה פפה ומילוש קראסיץ'. מי שעלולה להתברר כזו שעשתה את הרכש המשמעותי ביותר היא רומא, שצירפה את אדריאנו הברזילאי. נותר רק לראות עם לענק הכישרוני יש חשק לשחק.

זלטאן איברהימוביץ´. יחזיר את הקסם לליגה?  (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
זלטאן איברהימוביץ´. יחזיר את הקסם לליגה? (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

פרשת הקלצ'ופולי, פרשת השחתיתות בכדורגל האיטלקי, שנחשפה ב-2006 ופגעה ביובה ובמילאן בזמן שהעניק אליפות לאינטר, עדיין מהדהדת בכל מהלך של המועדונים האיטלקים. ההתנהלות באיטליה בה מקרי שוחד רבים וגישה מוזרה של התושבים בכל הקשור לתשלומי מס, אינה מקור משיכה למשקיעים זרים ועד שזה לא ישתנה הפערים עם הפרמייר ליג רק יגדלו.

בתוך כך, התייחס נשיא אינטר מאסימו מוראטי בעקיפין לאותה פרשה ועקץ את יובה, לאחר שנשאל על אי שיתוף שחקנים איטלקים בקבוצתו והעדיף להסיט את הנושא: "אנשים תמיד מנסים להאשים את מי שמנצח. כדאי שתפנו את האצבע כלפי מועדונים שקונים תוצאות ושופטים במקום להתעסק בהצלחה שלנו".