ירידות בבורסה (צילום: רויטרס)
מאיימות על עתיד הקבוצות הקטנות. הנפילות בבורסה | צילום: רויטרס

נושא החסויות הפך להיות אחד מגורמי ההכנסות החשובים ביותר לקבוצות הכדורגל כאשר תעשיית החסויות התפתחה לפרמטרים שונים ומגוונים. בין היתר, יש חסות ראשית על הקבוצה, חסות משנית, חסות-שותפות ויש כאלה שמעדיפים זכויות שמיות על האצטדיון ועוד.

אלא שהמיתון הכבד, שכבר פוגע בענף הכדורגל יגרום לכך שמפת החסויות תשתנה לרעתן של הקבוצות הקטנות. פרשנים פיננסיים סבורים כי בעלי ממון ישנו את האסטרטגיה שלהם ויכוונו את ההשקעות לאירועים ספיציפיים או לקבוצות גדולות. מי שלא יוכל, ינסה לאמץ ספורטאי בודד ולהרוויח את יחסי הציבור, כתוצאה מכך.

המשמעות היא שהקבוצות הקטנות, שגם כך חסו בצילן של הגדולות, ייאלצו לעמול קשה הרבה יותר כדי להשיג הסכם חסות שיחזיק אותן בחיים. אנשי אקדמיה טוענים כי המסקנות האלה הן בלתי נמנעות. מומחים באוניברסיטת קובנטרי, שעוקבת באופן קבוע אחר ההתפחויות בספורט תומכים בדיעה הזו.

"המועדונים ייתקלו בבעיות גדולות ולא מוכרות בשיחות על החסויות בעונות הקרובות ואם הקבוצות הקטנות יירצו חסויות הן יצטרכו להציע מחירים אטרקטיבים במיוחד", טוען פרופסור סיימון צ'דוויק.

כדי להקדים תרופה למכה, כבר החלו בליגות הנמוכות באנגליה לצמצם בהוצאות הלא הכרחיות שלהן.

אחת הפעילויות הבולטות היא קיצוץ עמלות סוכני השחקנים והקטנת השימוש בשירותיהם. בסיכום העמלות בליגות הנמוכות מתברר כי לאחרונה ירדו סכומי עמלות הסוכנים הכוללות ל-5.7 מיליון ליש"ט לעומת 7.9 בעבר. מקרב 72 הקבוצות בארגון הליגות הנמוכות, 24 קבוצות הסתדרו ללא סוכני שחקנים וחסכו סכומים משמעותיים.

ווסטהאם, למשל, היא דוגמא טובה לאחת מקורבנות המיתון אחרי שהבעלים האיסלנדי שלה, גודמונגסון, ספג הפסדים גבוהים במיוחד בחברות האחזקות שלו באיסלנד, שספגה את מכת המיתון הקשה ביותר באירופה לפני מספר חודשים.

ווסטהאם איבדה את החסות ויתכן שהבעלים שלה, ייאלץ למכור את הקבוצה כאשר לאחרונה מוזכרת אופציה של תאגיד אסייאתי המתעניין בקבוצה. לעומת זאת, מנצ'סטר יונייטד הגדולה תסיים את החסות שלה עם AIG שאף היא נפגעה קשות מהמיתון אבל לא אמורה להפגע כספית עקב המותג החזק שמהווה הקבוצה ורשימת הממתינים להכנס לשותפויות עיסקיות איתה.