לואיס אסטיאסרן (מימין). פועל לשינוי החוק (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
לואיס אסטיאסרן (מימין). פועל לשינוי החוק (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

האם הליגה הספרדית הופכת למעניינת ושיויונית יותר ולא רק לתפאורה עבור ריאל מדריד וברצלונה? אם לסמוך על דברי נשיא ה'לה ליגה', חוזה לואיס אסטיאסרן, התשובה חיובית.

נשיא הליגה הספרדית אישר בפני 'המארקה' כי חלה התקדמות במגעים לחלוקה צודקת ושווה של ההכנסות מזכויות השידור. ההצעה הנוכחית מכוונת לחלוקה לפי מספר הקהל במשחקי הבית של הקבוצות.

ריאל ובארסה, שהתנגדו לשינוי בחלוקת הכספים בשל המצב הנוכחי שמעניק להם יותר מ-50 אחוז מההכנסות, מוכנות לשנות את גישתן. אסטיאסרן הדגיש כי המטרה היא להגיש הצעה סופית בנושא ב-5 באוקטובר. הנשיא הוסיף כי השינויים לא יחולו לפני 2015, שכן למועדונים בספרד הסכמים עד 2014.

מחקר שנערך לאחרונה על ידי חברת ייעוץ מראה עד כמה הליגה הספרדית סובלת מחוסר תחרות ואפליה לעומת הפרמייר ליג. המחקר גילה כי ריאל וברסה מרוויחות מזכויות שידור פי 19 מהקבוצות הקטנות מהסכמי שידור בלבד.

באנגליה לעומת זאת, הגדולות מקבלות פי 1.7 מאשר המועדונים הקטנים. להבדלים הכספיים השלכות ספורטיביות ישירות, כאשר בעונה שעברה, ריאל מדריד, השניה בטבלה, צברה 25 נקודות יותר מוולנסיה השלישית.

בספרד כל קבוצה חותמת את הסכם הזכויות בעצמה. נציגי 27 קבוצות מתוך 42 בשתי הליגות הבכירות פנו לשר הספורט של המדינה בבקשה לשנות את המודל לקולקטיבי, בו כל הקבוצות יסגרו את העסקה כגוף אחד.

ז´וזה מוריניו ופלורנטינו פרס. מה הם מכינים לקיץ? (רויטרס) (צילום: מערכת ONE)
ז´וזה מוריניו ופלורנטינו פרס (רויטרס) | צילום: מערכת ONE

השר חיימה ליסאבטסקי, המקדם חוק ספורט שיקפיד על רגולציה בכדורגל, מתנגד על כפית מודל קולקטיבי לגבית כספי זכויות שידור. עם זאת, במסגרת החוק יציע השר הקמת גוף שיפקח על הליגה, צעד אליו מתנגד אסטיאסרן. המשך הדיון על החוק צפוי באוקטובר.

ספרד היא בין המדינות שנפגעו בצורה הקשה ביותר מהמשבר הכלכלי, שחלחל גם לכדורגל. 16 מתוך 20 מועדוני 'לה ליגה' סיימו את העונה בהפסדים, כאשר ולנסיה הפסיקה את בניית האיצטדיון שתכננה בשל הפסקת האשראי מהבנק. מיורקה עומדת אך כפסע מפשיטת רגל ואילו מלאגה הצליחה להציג איזון תפעולי בעיקר הודות לרכישת המועדון על ידי המילארדר הקטארי שייח' עבדולה אל תאני.