מעודדות ישראליות (צילום: עודד קרני)
בנות ההתעמלות האומנותית מעודדות בגביע ווינר | צילום: עודד קרני

"פומפונים הם פאסה", אומרת לימור שולב, האחראית על המעודדות של קבוצת הכדורסל של מכבי תל אביב ב-15 השנים האחרונות. ענף העידוד בארץ עובר רפורמה. בין קבוצות העידוד השונות בארץ ניתן כבר למצוא מתעמלות אולימפיות וגברים הלבושים בבגדים דמויי מדי צה"ל. החלטתה של מנהלת ליגת ווינר בכדורסל לחייב את קבוצות ליגת העל להחזיק מעודדות שתופענה על המגרש בהפסקות המשחק, ממצבת את נושא העידוד במקום אחר מבעבר, שמתחיל להזכיר את הפירמידות, הסלטות והזינוקים שאפשר לראות בתחרויות בארצות הברית.

כמו באמריקה
"יש גישה חדשה בעניין מצד המנהלת", מסבירה שולב, "המטרה המובהקת היא להעשיר את המשחקים, שיהיה יותר 'שואו' ולא רק משחק. הניסיון הוא לגרום לאנשים להגיע למגרשים". גברי לוי, יו"ר ההתאחדות לשעבר ושופט בתחרות "רוקדים עם כוכבים", מונה על ידי המנהלת להדריך את המעודדות של ליגת ווינר, ובחזונו ענף העידוד בישראל יתפתח וידמה ברמתו לענף העידוד בארצות הברית. בניסיון להידמות לארצות הברית הצלחנו לפחות בדבר אחד; קבוצת העידוד מהווה לעיתים קרש קפיצה למעודדות עצמן דוגמת: רוני דואני, רוני סופרסטאר, דנה פרידר ועוד בנות רבות בתחום אמנויות הבמה והדוגמנות שהחלו את דרכן בקבוצת העידוד של מכבי תל אביב, בדומה לפאולה עבדול והאלי ברי שהחלו את דרכן בתחום העידוד. אפילו נשיא ארה"ב לשעבר, ג'ורג' בוש, מתגאה בכך שבשנתו האחרונה באדובר מסצ'וסטס, היה המעודד הראשי של האוניברסיטה.

"זה מדהים, יש המון אנרגיות, אדרנלין, חוויה מטורפת", אומרת רונה נאמן, שכבר קרוב לחמש שנים קופצת בפסקי הזמן בהיכל נוקיה, "מכבי תל אביב זה המופע הכי טוב בעיר שיכולים להיות בו ואני שמחה שאני חלק מזה". "אני לא מסתכלת על עידוד כקרש קפיצה אנחנו שם בשביל להיות שם לא בשביל ללכת למקומות אחרים. אם יוצא לחלק - מה טוב, אף אחד לא מתנגד להיות מפורסם".

"אנחנו לא מסתירים", מוסרת מנהלת ליגת העל, "המודל הוא הליגה בארצות הברית, היורוליג באירופה, שם יש אפילו מעריצים למעודדות עם אתרים ותכניות משלהן", יחד עם זאת היוזמה של קבוצת המעודדות היא שיווקית לחלוטין, במטרה להנעים את זמנו של הקהל במשחק הכדורסל. החושים של אנשים דורשים הרבה סיפוקים ועניין, ואנחנו רוצים להעשיר להם את החוויה. כערך מוסף נשמח שקבוצות העידוד יהיו מקצועיות יותר". במסגרת התמקצעות ענף העידוד, המנהלת מתכננת לקיים תחרות בין להקות המעודדות ואודישנים ארציים להעלאת הרמה.

"מהניסיון שלי אין מה לנסות להעתיק את המעודדות האמריקאיות", מסבירה שולב, "המוסיקה שלהם לא מדברת לקהל שלנו. בארצות הברית משתמשים בהיפ-הופ, בארץ זה לא תופס. קטע יווני וקטע מזרחי לעומת זאת יעיפו את הקהל לשמיים. וכמו שאומרים הקהל בהיכל נוקיה שווה בין 15-10 נקודות, המעודדות אמנם לא לוקחות ריבאונד ולא קולעות לסל אבל אם אנחנו מצליחות להרים את המורל עשינו את שלנו". בין התכונות והאיכויות שמעודדת טובה צריכה להחזיק, מונה שולב: חינניות, יכולות ריקוד ומשחק גבוהות, מוחצנות, ולשאלת עצם היותן של המעודדות אובייקט מיני שולב עונה בשאלה, "אולי ניקח מעודדות מכוערות וזה יהיה הפתרון? אני לא אחראית על מוחם של 12 אלף איש ביד אליהו שחציו בכלל נשים".

מעודדים בבקשה
יחסי האהבה ושיתוף הפעולה השוררים בין מעודדות מכבי תל אביב לאוהדיה, אינם דבר מובן מאליו. בזמן שחברי מועדון אוהדי מכבי תל אביב "הלב הצהוב" מלווים ציוד לריקודים של שולב, בהפועל ירושלים נושא העידוד כמרקחה. אוהדיה הדתיים של הפועל ירושלים התנגדו להופעתן של מעודדות צעירות בגופיות ומכנסונים ואליהם הצטרפו אוהדים המגיעים למשחקים עם ילדיהם הקטנים. האוהדים טענו כי עידודם את הקבוצה ממשיך בפסקי הזמן וקבוצת המעודדות רק מפריעה להם. הפועל ירושלים שלא דאגה להשיג להקת מעודדות במשחק הליגה הראשון נקנסה על ידי מנהלת הליגה ב-6000 שקלים.

במשחק הליגה השני שנערך בנובמבר (הפועל ירושלים מול מכבי תל אביב) עלתה קבוצת עידוד על המגרש במהלך ההפסקה, אך היא לא הייתה מורכבת ממעודדות, כי אם ממעודדים שעטו על עצמם בגדים דמויי מדי צה"ל ופומפונים. המהלך היה גימיק פרסומי במסגרת קמפיין לג'ל רחצה של מותג הטיפוח לגברים AXE אשר עוגן בהסכם מסחרי עם קבוצת הפועל ירושלים.

הפועל ירושלים הסכימה לאירוע בידיעה שלא מדובר במדי צה"ל אמיתיים, בחיילים או בקבוצת עידוד ממשית שקיימת בצה"ל. יחד עם זאת העניין לא תואם על ידי חברת השיווק עם צבא ההגנה לישראל.
לאחר המקרה הפועל ירושלים ניסו לפתור את עניין העידוד עם להקת ברייקדאנס המורכבת מגברים בלבד, המתנדבים להופיע בהפסקות ובכך גם לפתור את בעיית מימון קבוצת העידוד.

מעודדת ליטאית בתוך טבעת הסל בהיכל נוקיה (צילום: עודד קרני)
שוות 15 נקודות במשחק? | צילום: עודד קרני

המנהלת סירבה לאשר את הופעתה של להקת הבנים (ברייקדאנס) בלבד וסידרה להקת מעודדות למשחק הבא במימונה המלא. הפועל ירושלים זכו לתגובות קשות מצד חלק מאוהדיה, כשאוהד דתי אף איים לבטל את מינויו. ממנהלת ליגת העל נמסר: "המנהלת לא פוסלת הופעה של בנים, נשמח לשלב בין מעודדים ומעודדות. קבוצה שתרצה עזרה ותמיכה בהקמת ומימון להקה מוזמנת לפנות למנהלת שתשקול את הבקשה".

שולב ששמעה על תקרית העידוד של הפועל ירושלים בחצי אוזן לא רואה במעודדים בבגדים דמויי מדי צה"ל בדיחה מצחיקה ומוסיפה, "גם למכבי תל אביב יש קבוצת ברייקדאנס, אבל אי אפשר להפוך את זה לעניין המרכזי - יש פה מסורת! אולי זה לא נשמע פמיניסטי אבל בנות - זה מה שאוכל במגרש".

אבולוציה של עידוד
בתוך כל השינויים והתקריות בגזרת העידוד בישראל, נולדה לה יוזמה חדשה. 30 יום אחרי שנבחרת ההתעמלות האמנותית הישראלית הגיעה לגמר באולימפיאדת בייג'ין, חלק מבנות הנבחרת הופיעו כמעודדות במשחקי נבחרת ישראל ובטורניר הכנה לעונה. ילנה רינון, מנהלת קבוצת המעודדות של נבחרת ישראל ואחראית על הפרויקט של מנהלת הליגה, הרימה את הכפפה ויצרה את החיבור בין בנות נבחרת ההתעמלות האמנותית לנבחרת ישראל בכדורסל. "ילנה הרגישה שחסר כוכבות ובצדק", מסבירה אירה ויגדורצ'יק, המאמנת של אירה ריסנזון שהגיעה לגמר היחידות בבייג'ין ואימא של רחלי, המתעמלת שהגיעה לגמר האולימפיאדה עם נבחרת ישראל ובתחילת העונה קיפצה גם היא בפסקי זמן. "חסרו בנות עם נתונים גופניים ואמנותיים, ובאותו זמן המתעמלות שלנו נזקקו לחופש מהאולימפיאדה, למשהו כייפי ללא ציון ולהערכה מהקהל הרחב".

ג'ורג' בוש משחק בייסבול (צילום: Brendan Smialowski, GettyImages IL)
תראו לאן מעודדים יכולים להגיע | צילום: Brendan Smialowski, GettyImages IL

המעבר מהתעמלות אמנותית לעידוד נראה בעיני ויגדורצ'יק טבעי, "הבנות ממשיכות להתאמן בנבחרת האולימפית ובערבים הן מעודדות. העידוד מאוד קרוב לענף רק שאין ציון. הן עובדות, מרימות רגליים, אפילו חיברו משהו מיוחד לעידוד עם סרטים וחישוקים של התעמלות אמנותית".

המוטיבציה של הבנות היא לבצע אמנות על המגרש לצד העידוד של הקבוצה, "המתעמלות האולימפיות יודעות טוב מאוד מה זה לעשות בשביל הדגל. העידוד הוא אמנות ואין בו שום דבר זול. גם מעודדות שלא מנבחרת המתעמלות המשתמשות בגופן למטרת ריקוד עושות אמנות מבדרת ומשמחת המלווה במוסיקה".
ויגדורצ'יק רואה הבדל תהומי בין ענף העידוד בארצות הברית לעידוד בישראל, "בארץ מאוד מבוססים על ארצות הברית, אבל בעידוד אנחנו נעשה משהו שונה". היא רואה במעודדות נבחרת ישראל חלוצות שיפתחו את הצד האמנותי של העידוד בארץ.