ספרד כבר בצרות (getty) (צילום: ספורט 5)
ספרד כבר בצרות (getty) | צילום: ספורט 5
פארקר. שרד רגעי חרדה (getty) (צילום: ספורט 5)
פארקר. שרד רגעי חרדה (getty) | צילום: ספורט 5

אליפות אירופה 2015 יצאה לדרך בארבעה מוקדים שונים, עם לא מעט דרמות. בבית ה"ישראלי", פולין גירדה נצחון קשה מול בוסניה, בעוד שגרמניה של דירק נוביצקי הזיעה בברלין מול איסלנד הקטנה. אבל את ההצגה גנבה סרביה, שניצחה 70:80 את ספרד המסתבכת.

בית 1
צרפת-פינלנד 87:97 בתום הארכה
החדשות הטובות: הסקנדינבים, שעשויים להיאבק בישראל על מקום בשמינית, התעייפו. החדשות הטובות יותר: פחות מיממה לפני שהם פוגשים את הכחולים-לבנים, הפינים התאמצו עם 5 דקות אקסטרה. החדשות הרעות? מסתבר שהחבר'ה האלה לא רעים בכלל.

אלופת אירופה כבר הוליכה ביתרון של 16 נקודות לעיני הקהל הביתי, ונראה היה שהיא תבטיח ניצחון בלי בעיות. אבל רבע רביעי משוגע של פינלנד, הוביל לדקות של חרדה מקומית. גם שלשה של נאנדו דה קולו חצי דקה לסיום, שקבעה 78:81, לא הספיקה כדי לסגור עניין, כי סאסו סאלין ענה בצד השני עם שלשה משלו שכפתה הארכה.

אלא שבחמש הדקות הנוספות, האיכויות הצרפתיות עשו את שלהן והובילו לניצחון. טוני פארקר הצעיד את הצרפתים עם 23 נקודות, בעוד שדה קולו וניקולה באטום הוסיפו 16 כ"א. את פינלנד הוביל ג'מאר ווילסון, שרק לפני חודשיים קיבל דרכון פיני, עם 21 נק'. פטרי קופונן הוותיק קלע 15.

פולין-בוסניה 64:68
במשחק שיכול להשפיע רבות על נבחרת ישראל, בוסניה הפצועה דגדגה את הפולנים וגררה אותם לדקות אחרונות מתוחות, אבל לא יותר מזה. למרות ערב לא מדהים של מרצ'ין גורטאט (10 נק' ב-4 מ-10 מהשדה), פולין כבר הובילה ב-17 נקודות בפתיחת הרבע השלישי, אבל אלכס רנפרו ובעיקר אנדריאה סטיפנוביץ' (20 נקודות) השאירו את הבוסנים בעניינים עד לרגעים האחרונים.

אדם ואקז'ינסקי, עם 15 נקודות, ומתאוש פוניטקה, עם 13, היו הקלעים המובילים בנבחרת הפולנית, שהשיגה מקדמה חשובה במלחמה על ארבעת המקומות הראשונים. אבל זה הגיע עם כמה סימני שאלה, כי בוסניה הופיעה לאליפות בלי מירזה טלטוביץ' ויוסוף נורקיץ', ועדיין היקשתה עליה.

לחצו על התמונה וצפו בתקציר

בית 2
איטליה-טורקיה 89:87
בית 2 הבטיח הרבה, ולפחות לפי היום הראשון, הוא גם מקיים. האיטלקים של סימונה פיאנג'יאני והטורקים של ארגין אטמאן סיפקו קרב צמוד עד לרגע האחרון, שהוכרע על חודה של זריקה. מרקו בלינלי קיבל הזדמנות להכריע על הבאזר, אבל השלשה שלו לא נכנסה, והטורקים חגגו.

איטליה הפסידה למרות הופעה מטורפת של דנילו גלינארי. פורוורד דנבר סיפק 33 נקודות, שבאו ב-9 מ-10 מהשדה ו-14 מ-15 מהעונשין. גם בלינלי ניסה לסייע לו עם 14 נקודות, אבל זה לא הספיק, כי מנגד סמיח ארדן (22 נק'), ארסן איליאסובה (17) ועלי מוחמד, הלא הוא בובי דיקסון (17, ו-9 אס'), עשו את העבודה.

גרמניה-איסלנד 65:71
בבית קשה וצפוף כמו בית 2, מעידה מול האיסלנדים לא באה בחשבון, במיוחד לעיני הקהל הביתי בברלין, אבל זה כמעט מה שקרה לגרמנים. הסקנדינבים שעורכים את הופעת הבכורה שלהם באליפות אירופה, הצליחו להלחיץ את דירק נוביצקי וחבריו כשקיצצה יתרון של 18 נקודות (16 ברבע האחרון) ל-6 בלבד, שתי דקות לסיום. אבל איסלנד בזבזה את ההזדמנויות שלה להשלים את המהפך בסיום, והגרמנים נשמו לרווחה.

נוביצקי בן ה-37, אולי בטורניר הבינלאומי האחרון שלו, הוביל את גרמניה עם 15 נקודות ו-7 ריבאונדים. 15 נק' היו גם לדניס שרודר מאטלנטה, שהוסיף 6 ריב' ו-4 אס'. את המאמץ האיסלנדי הוביל יון סטפנסון עם 23 נק'.

ספרד-סרביה 80:70
מי שצפה ברבע הראשון, היה יכול לחשוב שהמשחק הזה כבר גמור. הספרדים, שמגיעים כדי להשכיח את הכשלונות בשנים האחרונות, טסו ליתרון 9:21 בדקות הראשונות בזכות הצגה של רודי פרננדס. אבל מאותו רגע והלאה, רק נבחרת אחת הייתה על הפרקט בברלין, והיא הייתה סרבית. גם כשספרד ניסתה להציל את המולדת והצליחה לחזור למינוס נקודה בלבד 1:39 לסיום, הגיעה ריצת 0:9 של סרביה שסגרה עניין.

MVP היורוליג המכהן ושחקנה החדש של מינסוטה, נמניה בייליצה, הוביל את הסרבים, שנהנו מרבע שלישי של 16:28. בייליצה קלע 24 נקודות וקלט 10 ריבאונדים, כאשר לצידו מככב גם נמניה נדוביץ' עם 14 נק'. בנבחרת של סרחיו סקריולו, שכבר נקלעה לסיטואציה לא מוכרת, בלט פאו גאסול עם 16 נק', בעוד שפליפה רייס קלע 13.

צפו בתקציר:

יוון נמנעה מסיבוכים (getty) (צילום: ספורט 5)
יוון נמנעה מסיבוכים (getty) | צילום: ספורט 5

בית 3
גאורגיה-הולנד 73:72

דרמה גדולה בזאגרב. שתי הנבחרות שצריכות להיאבק קשה כדי להעפיל לשמינית הגמר, לא רצו לוותר על הניצחון הזה. הגאורגים אמנם כבר הובילו ב-4 נקודות דקה לסיום, אבל אז הגיעה שלשה של שארלון קלוף, ו-18 שניות לסיום, רובין סמולדרס קלע את סל הניצחון שמזניק את ההולנדים לעמדה טובה.

קלוף היה הקלע הבולט של האוראנג' עם 22 נקודות, ולוורת'י דה יונג היו עוד 16 נקודות. זאזא פאצ'וליה, שחקנה החדש של דאלאס, רשם 16 נק', בדיוק כמו טורניקה שנגאליה.

קרואטיה-סלובניה 73:80
הסלובנים הגיעו בלי גוראן דראגיץ', כוכב מיאמי, לכן הציפיות מהם לא בשמיים, אבל הם פתחו טוב והובילו בתום הרבע הראשון. אלא שהדרבי הבלקני הזה היה שייך לקרואטים, עם הסגל העמוס לעייפה שלהם. בטח שביום בו קרונוסלב סימון מאפס את הידית (20 נק'), קשה מאוד להתגבר על קרואטיה. לוקה זוריץ' תרם 17 נק' ולמריו הזוניה היו 13. אצל הסלובנים, זוראן דראגיץ', אח של, היה הקלע הבולט עם 14.

מקדוניה-יוון 85:65
פתיחה חלקה לבחורים של פוטיס קציקאריס. היוונים ברחו למקדונים כבר בשלב מוקדם, ונהנו מ-55 אחוזי קליעה לעומת 35 בלבד של היריבה, כדי להימנע מסיבוכים מיותרים. גאורגיוס פרינטזיס כיכב במדים הכחולים-לבנים של יוון עם 18 נקודות, בעוד שיאניס בורוסיס רשם דאבל-דאבל נהדר של 16 נק' ו-10 ריב'. גם לקוסטה קופוס היה דאבל-דאבל (11-11), בעוד שבצד של מקדוניה לא הואילו 20 הנקודות של אלכסנדר קוסטוסקי.

צפו בניצחון של גרמניה:

בית 4
צ'כיה-אסטוניה 57:80

במשחק שפתח את היורובאסקט, הנבחרת של ננו גינזבורג עשתה את העבודה בלי להתאמץ. בסוף הרבע הראשון היא הובילה ב-9 נקודות, במחצית זה היה 19 הפרש ולרבע האחרון הצ'כים הגיעו עם יתרון 35:64. יאן וסלי הוביל את המנצחים עם 16 נקודות ו-8 ריבאונדים, בלייק שילב הוסיף 14 ו-11 היו לדויד ילינק. תומאס סטורנסקי לא הרשים והוסיף 7 נקודות בלבד בשני סלי שדה. סים סאנדר ונה הוביל את האסטונים עם 18 נקודות ו-13 ריבאונדים, 10 נקודות היו לריין ויידמן.

בלגיה-לטביה 78:67
אמנם הלטבים הגיעו לטורניר בלי הבחירה הרביעית בדראפט, קריסטפס פורזינגיס, אבל הם הראו שגם בלעדיו יש להם מה להציע. מרטינס מאיירס הוביל ארבעה קלעים בדאבל-פיגרס עם 15 נק', כאשר לקריסטפס יאניצנוקס היו עוד 14. כל זה הספיק כדי לברוח לבלגים ברבע האחרון. לבלגיה קלע אקסל הרוול 13 נק'.

ליטא-אוקראינה 68:69
מבט על לוח התוצאות מרמז על דרמה גדולה בסיום, אבל האמת היא שלא כך הדבר. דקה ו-52 שניות לסיום, יונאס מאצ'יוליס קלע שתי זריקות עונשין שקבעו את התוצאה הסופית, כאשר שתי הקבוצות לא מצליחות לדייק בזמן הנותר. את הליטאים הוביל פאוליוס יאנקונאס עם 22 נקודות, כאשר סנטר טורונטו יונאס ולאנצ'יונאס מוסיף 19 נק' ו-11 ריב'. 19 ו-11 הוא בדיוק ההספק גם של קירילו פסנקו בצד האוקראיני, שפתח את האליפות בצורה מאכזבת.