sportFive1232836 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
מכבי צלחה את מבחן האופי (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
מכבי צלחה את מבחן האופי (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

הקאמבק הקבוע
מכבי תל אביב יכולה לסמן לעצמה וי גדול עם סיום השבוע הכפול הראשון ביורוליג. אחרי המשחק המטורף מול מונאקו ביום שלישי, אתמול (חמישי) זה כבר הלך פחות קשה, כשהשחקנים של עודד קטש הביסו 69:88 את וילרבאן ועלו למאזן של 1:3 ביורוליג. "במבחן התוצאה אני שמח מאוד", אמר עודד קטש, "גם במבחן הדרך אני מרגיש שאנחנו משתפרים ממשחק למשחק, אבל עדיין יש הרבה דברים שצריך לדבר עליהם ולתקן אותם תוך כדי תנועה".

התוצאה בסיום היתה אמנם חד צדדית, אבל בערך כפי שקרה לצהובים במשחק מול מונאקו, גם אתמול הם מצאו את עצמם בפיגור 13 בשלב מוקדם של המשחק. מכבי ידעה לחזור פעם נוספת, כשהיא נישאת על גבי האנרגיות של הקהל - אבל מודעת לעובדה שאין לה את הפריבילגיה להיקלע לפיגורים דו ספרתיים בכל משחק, כי לא תמיד היא תוכל למצוא את הדרך להפוך את הקערה. "בהתחלה הייתה לנו מעט חוסר תקשורת, לא סגרנו מספיק טוב את נאנדו דה קולו, שהוא אחד מהגארדים הטובים ביותר בהיסטוריה של היורוליג", אמר ווייד בולדווין שקלע 13. "במחצית השניה עשינו יותר עצירות, שלטנו בריבאונד ורצנו - זה המפתח לנצח משחקים".

עוד קו שמחבר את שני המשחקים האחרונים בהיכל הוא הצורה שבה מכבי העלתה הילוך בהגנה אחרי ההפסקה - כשאת שתי הנציגות הצרפתיות היא עצרה על 28 נקודות במחציות השניות. מצד אחד, אפשר להסתכל על חצי הכוס הריקה - למה בכלל מכבי תל אביב מוצאת את עצמה פעם אחר פעם בפיגורים דו ספרתיים - ועוד במשחקי הבית. בחלק המלא של הכוס, העובדה שהקבוצה הזו פשוט לא נשברת. "זו הפעם השנייה שאנחנו חוזרים מחדר ההלבשה ומתקנים דברים קטנים אבל משמעותיים", אמר קטש. "אני רוצה להאמין שיהיו גם משחקים שנפתח טוב, אבל כרגע אני מאוד אוהב את איך שאנחנו מגיבים לדברים במגרש, זה נותן לי המון ביטחון".

ג'וש ניבו המשיך באותו קו: "יש לנו אופי חזק, כל אחד בפני עצמו וגם כקבוצה. מה שטוב זה שגם כשאנחנו נכנסים לפיגור אף אחד לא מתלונן, אין חילופי האשמות בינינו, אנחנו נשארים חיוביים. אנחנו יודעים להתמודד גם עם הרגעים הפחות טובים במשחק, הקבוצה הזו לא נשברת בקלות. האוהדים תומכים בנו בטירוף, הם נותנים לנו את הכוח לחזור".

רומן סורקין. ממשיך להתחבר לקהל (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
רומן סורקין. ממשיך להתחבר לקהל (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

הרוטציה מתרחבת
גם אתמול עודד קטש עלה בחמישייה עם "הרכב הגבוהים" - ג'וש ניבו ואלכס פויתרס בעמדות 4 ו-5 - הרכב שעבד פחות טוב במשחקים האחרונים. בקאמבק הגדול מול מונאקו, לצורך העניין, קטש הלך על סוג של סמול בול עם שלושה גארדים ובונזי קולסון ב-4, אלא שאתמול, דווקא הליין-אפ הגבוה היה זה שסיפק את הסחורה. פויתרס (8 נקודות) סיים עם מדד הפלוס/מינוס הגבוה ביותר בקבוצה (25+), בעוד שניבו עם 17+.

"ג'וש ואלכס עשו עבודה מדהימה, בשני הצדדים של המגרש", החמיא קטש לשני הגבוהים שלו. "בהתחלה וילרבאן שמרה בדרך שהפתיעה אותנו, ואנחנו בשלב שהעונה עוד טריה וצריך לעשות התאמות נגד כל סוגי ההגנות. כמו שההרכב של ארבעת הגארדים עבד מול מונאקו, הפעם היינו טובים יותר עם שני גבוהים. הכי חשוב זה לדעת לעשות את ההתאמות ממשחק למשחק", הוסיף המאמן.

מעבר לעובדה שההרכב הגבוה עבד טוב יותר, הרוטציה אתמול היתה הרבה יותר מאוזנת. אף שחקן לא קיבל מעל 27 דקות, חלוקת הנקודות התפזרה היטב וכל 12 השחקנים קיבלו דקות: רומן סורקין, אהוב הקהל החדש בהיכל, עם 19, אוסטין הולינס 13, ג'יילן אדאמס 12, רפי מנקו 10 וגם ג'ייק כהן עלה להופעת בכורה ביורוליג ברבע האחרון כששיחק 6 דקות. "הרגיש טוב לקבל כמה דקות, אני מקווה שזה יקרה יותר, אבל הכי חשוב זה שניצחנו", הוא אמר. "אני מאוד מעודד ממה שראינו מהקבוצה עד עכשיו. יש פה חבורה של שחקנים שלא מרוכזים בעצמם, יש כימיה טובה בין השחקנים ותמיכה גדולה של המועדון והצוות".

גם קטש התייחס לשחקנים שלפחות בפתיחת העונה, מקבלים פחות דקות: "זה תענוג שיש שחקן כמו ג'ייק בקבוצה. התרומה שלו, כמו של גיא פניני היא ענקית. גם יפתח זיו חיובי מאוד וזה חשוב. לא יכולתי לבקש גישה יותר טובה גם מאלו שמשחקים פחות".

לורנזו בראון. חיבור נפלא עם ווייד בולדווין (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
לורנזו בראון. חיבור נפלא עם ווייד בולדווין (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

"שניים מהפליימייקרים הטובים ביותר באירופה"
מאלו שמשחקים פחות - לאלו שמשחקים יותר: לורנזו בראון את ווייד בולדווין, צמד הגארדים האיכותי ביותר שהיה במכבי תל אביב מזה שנים רבות. אחת המטרות החשובות של מכבי היתה לא להעמיס עליהם יותר מדי, שכן עד אתמול שניהם שיחקו מעל ל-30 דקות בממוצע ביורוליג. אתמול בראון קיבל 27 (ונח כל הרבע האחרון), בעוד שבולדווין שיחק רק 24 דקות - כך שלפחות באספקט הזה, קטש יכול לצאת מסופק.

בולדווין, אחרי תצוגת השלשות מול מונאקו, סיים עם 0 מ-6 מחוץ לקשת אבל פיצה על זה עם 8 אסיסטים ו-12 נקודות. בראון, בשקט האופייני שלו, סיים עם 17 ו-6 אסיסטים - 14 אסיסטים משותפים, כשלווירבאן כולה יש 10 בלבד. אבל מעבר למספרים היבשים, עושה רושם שהשילוב ביניהם הולך ומתפתח - ומי שחשש שיהיה ביניהם איזשהו מאבק על תואר "בעל הבית", מקבל את ההיפך הגמור: הם מתחילים לפתח הרמוניה, מובילים את הקבוצה לסירוגין.

"זה די קל, ככה זה כשיש לך שניים מהפליימייקרים הטובים ביותר באירופה", אמר בולדווין. "אם אתה מסתכל על אפס אנדולו ועל קבוצות נוספות שמשחקות עם שני גארדים טובים מאוד, אתה רואה שברגע שיש שיתוף פעולה אז הדברים עובדים טוב. אנחנו ב-1:3 ביורוליג וב-0:2 בליגה ובינתיים זה נראה מצוין".

עודד קטש. המשימה הבאה: הדרבי (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
עודד קטש. המשימה הבאה: הדרבי (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

תביאו את הדרבי
שלושה משחקים יש למכבי תל אביב בתוך חמישה ימים - מונאקו בשלישי, וילרבאן בחמישי והפועל תל אביב בגמר גביע ווינר ביום ראשון. ועם כל הכבוד לחשיבות של כל משחק ביורוליג, לאף אחד במכבי ת"א אין ספק מהו המשחק החשוב ביותר מבין השלושה. "אני רק יודע שאסור ללבוש כאן אדום", אמר בונזי קולסון, והיטיב לתאר את התחושות בצד הצהוב. "עוד לא שיחקתי בדרבי אבל הבנתי מה החשיבות של המשחק הזה למועדון, בטח כשיש הזדמנות לזכות בתואר".

גם קטש יודע טוב מאוד כמה כסף יונח על השולחן ביום ראשון. נכון, זה רק גביע ווינר, ועדיין - אף אחד במכבי לא רוצה לראות את הפועל מניפה לו גביע מול העיניים. בפעם האחרונה שזה קרה, שהפועל ניצחה דרבי כלשהו בגמר, השנה היתה 1969. קטש עוד לא נולד, שמעון מזרחי היה בשנות ה-20 לחייו. אבל לא צריך ללכת כל כך רחוק - יאניס ספרופולוס איבד את המשרה שלו אחרי הפסד בדרבי בחצי גמר הגביע בעונה שעברה, שהיה הפסד אחד יותר מדי עבור ההנהלה.

"אין לי ספק שתהיה אווירה נעימה בכל מקרה", אמר קטש בציניות. "אני מודע למשמעות של משחק על תואר בדרבי. הפועל תל אביב היא קבוצה איכותית, טובה ועמוקה, שמגיעה עם המון רצינות וכבוד למשחק. יש לנו יומיים-שלושה להתכונן, שזה יותר ממה שהיה לנו השבוע, ואין לי ספק שנבוא להילחם. יהיה מעניין מאוד".

מעניין לא פחות יהיה לראות את הסגל של קטש, שיצטרך לבחור חמישה זרים בלבד למשחק מול הפועל ת"א, שפתחה את העונה בכושר מדהים. שינויי הסגל הללו יהיו מנת חלקם של הצהובים לכל אורך העונה, כשהישראלים - גם אלו שמשחקים פחות או לא משחקים בכלל ביורוליג - יצטרכו לתת תפוקה משמעותית כדי הצהובים יהיו אלו שיניפו את התואר הראשון לעונת 22/23.