(אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
(אלן שיבר) | צילום: ספורט 5
וויצ'יץ'. טפלון? או הדמות הכי יציבה במערכת? (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
וויצ'יץ'. טפלון? או הדמות הכי יציבה במערכת? (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

בוידאו: המשחק האחרון מול נס ציונה

ניקולה וויצ'יץ'. כמה ניגודים, אמוציות, אנטגוניזם, זכרונות עבר מופלאים והווה לא פשוט יש סביב השם הזה. איזה פערים ישנם בין האופן שבו וויצ'יץ' נתפס כלפי חוץ, לעומת מה שחושבים עליו בתוך הנהלת מכבי תל אביב, ומה באמת תפקידו כמנהל מקצועי. הנה זווית נוספת, מעט מפתיעה, על האיש שלא יורד מהשיח של אנשי המקצוע ואוהדי מכבי תל אביב.

השאלה שאין אוהד מכבי אשר לא מתעסק בה היא האם מכבי תערוך שינוי בעמדת וייצ'יץ' בעקבות הכישלונות והאירועים סביב המועדון בשנתיים האחרונות.

אז הנה הספוילר: על פי הבעלים של מכבי תל אביב, וויצ'יץ' יישאר בתפקידו לא רק בעונה הבאה, אלא אפילו הרבה שנים קדימה. אם כך, מדוע?  הרי הקבוצה נכשלת שוב ושוב. על פי גורמים עימם שוחחתי בתוך מכבי, מרבית הכישלונות נעשו מהחלטות שהן לא שלו. האמנם? ומהי הגדרת התפקיד שלו אם כך? דו"ח גלדסטון יצא להעמיק.

בהכנה לעונה הנוכחית, וויצ'יץ' קיבל סוף סוף מנדט לבנות. הוא החתים את סוני ווימס, קווינסי מילר, מאיק צירבס ודי ג'יי סילי. יחד עם זאת, בשלב הזה בעצם לא ניתנה לו האפשרות להשלים את מלאכת הבנייה. הבעלים רצו להביא שם 'מפוצץ' והחתימו את אנדרו גאודלוק. ניקולה התנגד ואמר לבעלים כי חייבים להחתים רכז זר.

בנוסף, הוא רצה להחתים גבוה אתלט לצידו של מאיק צירבס שיוכל לשחק איתו. שם מעניין שהובא לשולחן היה למשל ג'ואי דורסי ועל פי גורמים במכבי, הוא נשלל על ידי הצוות המקצועי ולכן לא הוחתם. בסופו של דבר נחת בהיכל קולטון אייברסון, תואם צירבס.

מצד שני, אנשים במכבי אומרים כי יש שני צדדים למטבע -  ג'ואי דורסי הוא כעת מחליף של טומיץ' בברצלונה ולא משחק איתו או לצידו ביחד כי הוא מספר 5 (ממש כמו אייברסון) עם 30 אחוזים מהקו. בנוסף, היה ידוע כי לסנטר יש בעיות התנהלות אישיות, כך היה למשל באולימפיאקוס ממנה נזרק. יש מי שמציין כבדרך אגב כי בשנה שעברה גיא גודס רצה את דורסי, אך הוא לא קיבל אותו ואחד המתנגדים היה ווייצ'יץ.

"יש לו דרך נאמנה והוא זוכה להערכה" (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5
הפער בין מה שחושבים על וויצ'יץ' לתפקיד שלו הוא בלתי נתפס

אחד הדברים בהם יש פער ממשי הוא בין הגדרת התפקיד של וויצ'יץ' בפועל, לבין איך שהוא נתפס בחוץ. על פי ההנהלה, תפקידו של וויצ'יץ' בתור מנהל מקצועי הוא להיות בקשר עם סוכנים, לפנות לשחקנים ולנהל משא ומתן כשהקבוצה מחליטה להתקדם עם אחד השחקנים. בנוסף להביא חומר, ידע ורקע על נושאים מקצועיים. כמו כן עליו גם לתת את דעתו, אבל היא נספרת כאחת מתוך כמה. זאת אומרת שלא על פיו יישק דבר, והמילה האחרונה – היא ממש לא שלו.

אז נשאלת השאלה: אם ניקולה לא מחליט, והוא רק עוד מישהו במערכת, אז מדוע הוא GM ואם התפקיד שלו הוא הוא לא כפי שמצטייר מבחוץ, ולא כה משמעותי, אז למה הקרואטי לא קם ועוזב? זו הנוחות התל אביבית, שיוצרת מצד התקשורת והאוהדים תחושה שוייצ'יץ' הוא סוג של טפלון?

שמעון מזרחי מסביר: "ניקולה היה שחקן גדול שפרץ דרך במכבי. הוא התמנה למנהל קבוצה ואחר כך כמנהל מקצועי. הוא מכיר את כל השחקנים באירופה וגם שחקנים ב-NBA וב-D ליג, הוא מקושר עם מנהלים מקצועיים של קבוצות אחרות באירופה, יש לו טביעת עין טובה לשחקנים, יש לו דרך נאמנה והוא זוכה להערכה ע"י חברי ההנהלה. אם מישהו מייחס לו טעויות בבחירת שחקנים אז אגיד שמי שלא עושה לא טועה. אני אוסיף ואומר שאופן קבלת ההחלטות אצלנו הוא שמביאים נתונים לשולחן, וההנהלה מחליטה אם זה מתאים תקציבית וגם מבחינות נוספת. ניקולה הוא חלק ממקבלי ההחלטות".

אחת האינדיקציות שדווקא כן יש שביעות רצון מהקרואטי, היא העובדה שהוא עדיין במערכת. באופן מסורתי במכבי ידעו להחליף בעלי תפקידים שלא היו מרוצים מהם, אם זה מאמנים, מנהלי קבוצה ובעלי תפקידים אחרים. העובדה שהוא נשאר מדגימה שאכן יש הבנה שהוא לא הבעיה. גם יודעים בהנהלה, שאם היו מקשיבים לו בכמה צמתים מרכזיים, המצב היה כנראה טוב יותר.

בכיר במועדון מסביר: "התפקיד של ניקולה זה לאסוף אינפורמציה ולהציג אותה בפני הבעלים. מעולם בהיסטוריה של מכבי לא היה בן אדם אחד שנתנו לו את הכח להחליט לבד מקצועית וזה לא קורה גם הפעם. לא מאמנים, לא בעלים ולא מנהלים. יש לזה יתרונות ואכן בשנים האחרונות זה פחות עובד".
פדרמן:
פדרמן: "עושים לניקולה עוול בלתי רגיל" (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

אז למה צריך מנהל מקצועי אם אין לו סמכות לקבוע? פעם לא הייתה את הפונקציה הזו

"היו פונקציות אחרות דומות, אבל ככל שעוברות השנים, יש יותר עבודה מפעם. יותר משחקים, יותר שחקנים, יותר סוכנים. העבודה של ניקולה היא איסוף אינפורמציה, ולהגיד מה דעתו, מה הוא ממליץ, לא להחליט. אין שחקן שקיים בשוק שאנחנו לא מכירים, או סוכן שאנחנו לא בקשר איתו, אנחנו מאוד מרוצים ממנו. הוא קיבל סמכויות ולא בהכרח אחריות. אגב, יש בזה משהו הגיוני שלא רק מישהו אחד מחליט", מסביר הבכיר.

המשקל של הג'נרל מנג'ר בהחלטות המקצועיות במכבי

לא מעט החלטות נלקחו בניגוד לעמדתו של וויצ'יץ'. למשל, בישיבת ההחלטה על המאמן בקיץ, וויצ'יץ' ציין שהוא חושב שהסיכוי שארז אדלשטיין יצליח הוא סיכון, למרות היותו מאמן כדורסל מהמעולים שיש, כי הוא לא אימן בעבר ביורוליג. הקרואטי סבר באותה פגישה כי הפערים בין שחקני NBA ושחקני יורוליג לבין חוסר הניסיון שלו בזירה הזו יהווה מכשול בהתמודדות בסדר גודל כזה.

הבכיר מתייחס לסוגייה: "אכן וויצ'יץ' העלה את הטיעונים האלו ובדיעבד הוא צדק. אבל אני יכול לומר שהוא הגן על ארז ושיבח אותו בפגישות הנהלה. למשל כשהחתמת דורסי עלתה על השולחן אדלשטיין לא רצה, וניקולה אמר מייד, שאם המאמן לא רוצה אין מה להמשיך לדון בזה, ואכן עברנו לשם הבא".

אבל היו גם כאלו שהציגו עובדות אחרות והיה בהן כדי לחלוק על ניקולה וכן למנות את אדלשטיין. למשל בכך שסיטו אלונסו מונה באותו קיץ למאמן בסקוניה, כשאימן לפני כן את בילבאו ללא שום ניסיון יורוליג. בילבאו מבחינת היררכיה דרך אגב היא פחות מהפועל ירושלים או אפילו הפועל תל אביב בהשוואה. דוגמה נוספת שהובאה היא גיורגיוס ברצוקאס שאימן את קובאן ביורוליג בעונה שעברה והגיע לפיינל פור, וכעת מאמן את ברצלונה. הוא החל לאמן את אולימפיאקוס ביורוליג לראשונה בחייו אחרי שהגיע מלאריסה, מארוסי ופאניוניוס.

אדם במערכת מספר: "היתה בעיה של חוסר ניסיון. ארז רצה את דן שמיר, עוזר עם המון ניסיון יורוליג, ואז אמרו לו קח את רמי הדר, עוזר ללא שום ניסיון יורוליג. לי זה היה נראה מוזר".

וייציץ' גם התריע בפני ההנהלה על טעויות עתידיות שעומדות להגיע: הוא המליץ שלא להביא את ג'ורדן פארמר ליד טיילור רוצ'סטי אלא להחתים גארד עם "סייז". הוא חשב שזו טעות גדולה, וההנהלה הוותיקה הלכה על המהלך שבסופו של דבר גם עלה לה כסף רב כשפארמר קיבל פיצוי ושוחרר. מקרה נוסף, החתמתו של ריצ'ארד הנדריקס. בהנהלה רצו להביא 'פנים מוכרות' להיכל אחרי הכשלונות עם השחקנים הגבוהים בשנה שעברה. הנדריקס הוחתם למרות התנגדותו של וויצ'יץ' בחוזה לשנתיים. בסופו של דבר גם הוא פוצה ושוחרר. המנהל המקצועי גם התנגד להחתמתו של דגן יבזורי על ידי שמעון מזרחי וטען שאין סיכוי שאפשר יהיה לתת לו לשחק בסגל הזה. אתמול יבזורי שוחרר. 

ניקולה עשה לו ראיון אישי והחליט להביאו. בגאצקיס (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
ניקולה עשה לו ראיון אישי והחליט להביאו. בגאצקיס (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5
פדרמן: "לניקולה עושים עוול, הבאישו את ריחו"

דייויד פדרמן אומר: "הוא לחלוטין מקדיש את עצמו למכבי. הוא מקבל כבוד והוקרה בכל מקום באירופה, בין אם אלה בעלי תפקידים או שחקנים שהוא פונה אליהם. בכל מה שקשור לתפקיד, הוא משכמו ומעלה".
פדרמן מתייחס למשל לרצון להחתים את כריס סינגלטון בקיץ. מעכשיו לעכשיו, וויצ'יץ' עלה על טיסה ללוס אנג'לס, קיים עם סינגלטון פגישה של שעתיים ומיד חזר לישראל. בפיינל פור בברלין, ביום הגמר, הוא נסע מברלין 4.5 שעות ברכבת לכיוון באמברג, נפגש עם בראד וונמייקר בתחנת הרכבת, וחזר כדי להספיק למשחק.

אחת הטענות שמפנים אוהדי מכבי ת"א לעבר וייצ'יץ' היא שהוא לא נותן גב למאמנים בהיכל, וכמות הפיטורים במכבי בתקופתו מוכיחה זאת. אחת הדוגמאות לטענת אוהדים קרובים לקבוצה היא ביום בו סוני ווימס פתח את הפה מול כל השחקנים בחדר ההלבשה על ארז אדלשטיין וניקולה לא עצר אותו. הם טוענים ששם זה היה רגע שבו הוא לא דאג לשמור על השקט במערכת. ניקולה התקשה להתמוודד מול ווימס. שחקן בכיר של המון כסף ומעמד. הייתה חסרה המילה הקשה שלו בחדר ההלבשה, הוא כן דיבר ואמר נשב עם הצוות המקצועי ונחשב מסלול מחדש.

דייויד, מה קרה השנה, שעומד על הקווים כבר מאמן רביעי. אין לזה אח ורע

"היה לנו מאמן אחד, ארז אדלשטיין והוא אחרי תקופה קצרה פוטר, והוא המפוטר היחידי. רמי הדר לקח את התפקיד והתפטר אחרי הכוכב האדום. הוא חשב לעשות זאת עוד קודם לכן אחרי ההפסד לגלבוע גליל. גם אם היינו מנצחים בבלגרד הוא היה הולך, הוא ביקש להשתחרר. לגבי ליאור ליובין, היה ברור שהוא יאמן משחקים עד שנחתים מאמן קבוע, הוא לא רצה להתקדם לעמדת המאמן וזה לגיטימי".

ווימס. ניקולה לא העמיד אותו במקום (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
ווימס. ניקולה לא העמיד אותו במקום (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

איך נבחר המאמן איינארס בגצקיס?

"כשבאנו לבחור מאמן, ניקולה הגיש חוברת עם תשעה שמות של מאמנים זרים וחוברת נוספת של חמישה מאמנים ישראלים. הכל על כל אחד, מההתחלה ועד הסוף. הוא ציין שאלו הם ה-9 שפנויים בשוק, ואלו 5 ישראלים שאפשר להחתים. ואז ישבנו והחלטנו האם ללכת על ישראלי או זר, וקיבלנו החלטה שהולכים על זר. הגענו ל-2 מועמדים סופיים זרים ושלחנו את ניקולה לדבר עם שניהם. כל הדברים שמצטיירים כאילו הוא מחליט והוא בחר, זה לא נכון. הוא מביא אלטרנטיבות ואת דעתו. וזהו".

אתה חושב שעושים לו עוול? איך בכל זאת אתה חושב שמנהל מקצועי בקבוצה שנכשלת שנתיים הוא מוצלח?

"אני חושב שהוא מוצלח בגלל שעבודת האיסוף שהוא עושה, הידע שלו, היכולת שלו ליצור קשר עם מי שצריך, וההמלצות שלו, כל אלה מצוינים. היו לנו טעויות בהחלטות שקיבלנו כולנו. וכן, עושים לו עוול גדול. ממש מבאישים את ריחו".

למה הכוונה?

"לדברים יש השפעה. למשל, אשתו יושבת אצל רופא השיניים. הרופא אומר לה רגע לפני הטיפול שהוא כועס ושבגלל בעלה הוא ביטל את המנויים שלו, אז היא קמה והלכה משם. בסופר מרקט, לא ידעו שהיא מבינה עברית. הקופאי אמר לחבר שלו, 'שזו אשתו של מנהל מכבי 'הגבוה' ופשוט קיללו אותו, חשבו שהיא לא תבין. אז היא השאירה את הדברים שלה והלכה משם. כמובן גם לא חזרה לשם עד היום. אני רואה את ההשפעה של דברים וזה חורה לי מאוד".

אין ספק שהדברים שמובאים כאן מפי ההנהלה, הם צד אחד לסיפור. וויצ'יץ' גם שגה בלא מעט המלצות, וגם השנה אין ספק שיש אור אדום מהבהב מעל החתמתו של מאיק צירבס בחוזה עתק, והציוות של סוני ווימס ואנדרו גאודלוק ביחד, וכן, למנהל המקצועי יש אחריות על כך, אפילו שהחתמת גאודלוק הונחתה עליו מצד ההנהלה. האם 110 מיליון שקל עומדים לרדת לטימיון? אם מכבי תפסיד הערב לדרושפאקה, יתכן מאוד שכן.