sportFive1225423 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

הרבה לפני שפיניקס הושפלה בביתה ע"י דאלאס בפלייאוף האחרון, כריס פול שלף מהכובע את המהלך הבא...

ה-0:1 של פיניקס על דאלאס בחצי גמר המערב כבר היה בכיס, לוח התוצאות הראה 93:110 לסאנס שש דקות לסיום, ופול ניסה לעשות "שאמגוד" לעיני גוד שאמגוד, האיש מאחורי השם של אחד המהלכים הכי יפים שיש לענף הכדורסל להציע. מיד נגיע אליו.

קודם נסביר במשפט מה זה המהלך הזה, למי שלא מכיר: הטעיה בה השחקן המתקיף מכדרר ביד אחת ועם היד שנייה מושך את הכדור מצד אחד לשני וכך משנה כיוון. כלומר, אם ב"קרוסאובר" רגיל יד אחת "מוסרת" ליד השנייה, כאן יד אחת "לוקחת" את הכדור מהיד השנייה. לרגע השומר רואה את הכדור, ולרגע אחר כבר לא.

בשורה התחתונה - זו שירה בתנועה, כשהיא מופיעה הקהל מרגיש מהופנט ובדרך כלל רק המכדררים הטובים בעולם (קיירי ארווינג וכריס פול למשל) מנסים לשלב אותה תוך כדי משחק. הקלטת של CP3 מלאה בסרטונים של המהלך הזה, שתמיד גורר תגובות נלהבות, אלא שנגד המאבס הוא עורר סערה לא קטנה - בגלל ציוץ אחד של הרכז האגדי: "ניסיתי את השאמגוד לעיני השאמגוד. ריספקט".

מי אתה גוד שאמגוד?
גוד שאמגוד (זה השם האמיתי שלו) הוא מאמן לפיתוח שחקנים בדאלאס מאבריקס מאז 2019. זו הסיבה שהוא נכח באולם באריזונה בזמן שפול ניסה להביך את ג'יילן ברונסון, אבל הוא מוכר כמכדרר אגדי מהשכונות של ניו יורק.

"שאמגוד הוא אחד המכדררים הכי גדולים בהיסטוריה", טען ג'מאל קרופורד שבעצמו יצר שלל קסמים עם הכדור. שאמגוד בן ה-46 גדל במגרשי הכדורסל של הארלם ושאב השראה מחבר היכל התהילה נייט ארצ'יבולד: "נייט היה המורה שלי לספורט, והוא תמיד אמר לי שכל עוד יהיה לי כדרור מצוין - יהיה לי מקום בקבוצת כדורסל".

שאמגוד הפך לכוכב תיכונים וב-1995 כשהתמודד מול מספר שחקני NBA עתידיים, ביניהם פול פירס, קווין גארנט וצ'ונסי בילאפס - כולם דיברו על הכדרור של הבחור הנמוך (1.83 מ') עם השם המיוחד. זמן קצר אחר כך שאמגוד פגש את קובי בראיינט, ואביו של האגדה ביקש ממנו לעבוד עם בנו על הכדרור שלו.

שאמגוד כיכב במכללת פרובידנס ובטורניר ה-NCAA, בטלוויזיה הארצית, הימם את ארה"ב עם ה"שאמגוד" היפהפה (עבור רוב האמריקאים זו הייתה הפעם הראשונה שהם ראו את המהלך הזה) שהפך אותו למותג. שאמגוד נבחר במקום ה-45 בדראפט 1997 ע"י וושינגטון ולאחר 20 משחקים בלבד ב-NBA החל לנדוד ברחבי הגלובוס, עד שפרש ממשחק פעיל ב-2009 וחתם קריירה מקצוענית מאכזבת.

אין הרבה ספורטאים בהיסטוריה שזכו לראות מהלך כלשהו קרוי על שמם, אך שאמגוד נמצא ברשימה המצומצמת הזו. באמריקה רבים בטוחים ששאמגוד המציא את אותה הטעיה אדירה, ביניהם כריס פול כפי שהבנתם, וזה בדיוק מה שעורר סערה והרגיז לא מעט אירופאים.

יש כדורסל גם מחוץ לאמריקה
"אני חושב שבודירוגה גר בבלגרד", צייץ בוגדן בוגדנוביץ' כתגובה עוקצנית לכריס פול. ניקולה ווצ'ביץ' הצטרף ל"מאבק" וכתב: "השאמגוד היחיד הוא דיאן בודירוגה. מתחזים אינם נחשבים".

בעוד שהשאמגוד הוא הדמות המזוהה ביותר עם המהלך בארה"ב, באירופה נותנים את הכבוד לבודירוגה, אגדת היורוליג (שלאחרונה מונה לנשיא היורוליג) ואולי השחקן הגדול ביותר שמעולם לא דרך על פרקט ה-NBA. בודירוגה הפך את המהלך המדובר לסימן ההיכר שלו לפני גוד שאמגוד, והוא השתמש בו על במות גדולות בהרבה, כולל נגד נבחרת ארה"ב במדי יוגוסלביה (בסרטון למטה, כשמולו ריצ'רד ג'פרסון).

"אל לאטיגו", כך קראו קודם לכן למהלך, ובתרגום מספרדית לעברית - "השוט". באירופה מייחסים את השם הזה לבודירוגה, אבל אם נלך עוד יותר אחורה - נגלה שגם הוא לא באמת המציא את ההטעיה המתוחכמת.

מספרים שהשחקן שהמציא את המהלך הוא הגארד היוגוסלבי דראגן קיצ'אנוביץ' (יליד 1953), אך קיימת טענה (לא מוכחת) שהוא ביצע את הקרוסאובר עם יד אחת בלבד. הבא שהלך בעקבותיו ואולי אף היה הראשון ששילב שתי ידיים הוא גארד יוגוסלבי נוסף, דנקו צביאטיצ'אנין (יליד 1963), שכיום משמש כסקאוט בברוקלין. אלו שצפו בו, מספרים שהוא עשה את המהלך הזה כמה פעמים במשחק. בודירוגה, האיש שהפך את ההטעיה לפופולרית, הודה שהוא לקח את המהלך מצביאטיצ'אנין והיה צריך להתאמן עליו במשך 6-7 שנים עד שהשתמש בו באופן קבוע.  

המקור האמריקאי
"עד שהגעתי לקולג' בכלל לא שמעתי על גוד שאמגוד, ג'רום 'פו' אלן המציא את המהלך הזה", אמר פורוורד לוס אנג'לס קליפרס מרכוס מוריס. כן, מסתבר ששאמגוד הוא אפילו לא המקור האמריקאי. במשחק ראווה נגד נבחרת ארה"ב ב-1993, כמה שנים לפני ששאמגוד שיחק במכללות, "פו" אלן מאוניברסיטת פנסילבניה ביצע את המהלך הזה נגד קווין ג'ונסון והקהל הגיב כמו קהל שנחשף למשהו בפעם הראשונה.

"כשחזרתי הביתה אחרי המשחק - כולם השתגעו", אמר אלן שהיום משמש כעוזר מאמן בדטרויט. "כל הילדים במגרשים ניסו את ההטעיה וקראו לו על שמי". העניין הוא שהמהלך לא הצליח לחצות את גבולות פילדלפיה. מוריס, שנולד וגדל בפילי, סיפר: "בתור ילדים היינו מתאמנים ללא הפסקה על המהלך של 'פו'. בכל משחק הרכזים ניסו את הטרנד הזה. בקולג' כשהראו לי את ה'שאמגוד', אמרתי - 'אני מכיר את זה כבר'". אלן אמר: "הדיון הזה קיים שנים. בניו יורק קוראים למהלך 'שאמגוד' ובפילדלפיה 'פו אלן'".

הזווית הישראלית
כאן בארץ אוהבים לקרוא למהלך "שינוי כיוון יוגוסלבי" (עכשיו אתם כבר יודעים למה), והרבה ישראלים נוטים לקשר בינו לבין עודד קטש. "כילד הייתי קורא למהלך הזה 'הטעיית קטש'", מספר אוהד מכבי תל אביב שגדל על הגארד המוכשר. גם כיום כשעולים ברשתות סרטונים של שחקני NBA עושים "שאמגוד", ניתן למצוא תגובות בסגנון: "הם ראו את הקלטת של קטש".

המאמן אריק בראילובסקי ז"ל סיפר בעבר: "קטש עשה קריירה מהקרוסאובר שלימדתי אותו - שינוי כיוון יוגוסלבי. מוטו שלימדתי את קטש הוא לתת למגן להגיב למה שאתה רוצה שיגיב". 

צריך לומר שה"שאמגוד" הוא לא בדיוק המהלך הכי נפוץ, מאחר שהוא קשה מאוד ודורש חוצפה חיובית. ולכן, כששחקן כן משתמש בהטעיה, ובמיוחד כשהיא עובדת לו ומסתיימת בנקודות, ברשתות החברתיות כבר דואגים שלא נפספס את המהלך. פעם אחת, ויחידה, אפילו באמריקה התלהבו מ"שאמגוד" כחול-לבן.

זה היה נובמבר 2018, עומרי כספי וממפיס התארחו אצל פיניקס, והפורוורד הישראלי הפתיע את ג'וש ג'קסון עם "שאמגוד" מאוד לא אופייני (גם לא הכי אלגנטי, אבל שאפו גדול על האומץ והביצוע) בדרך לשתי נקודות בלייאפ. אפילו סטיב נאש שיתף את המהלך בטוויטר וצייץ: "זה לא המהלך של בודירוגה??". אגב, אם אתם רוצים סגירת מעגל - כספי רשם את המהלך הזה בדיוק על אותו פרקט ובאותו צד של המגרש בו CP3 הטעה את ברונסון.

אולי יש מחלוקות לגבי השם או המוצא של ה"שאמגוד", אבל בסוף, אין חובב כדורסל אחד שיישאר אדיש למהלך הזה, בין אם הוא קורא לו על שם קטש, בודירוגה, או בכלל פו אלן. זה לא באמת קריטי. בעתיד יגיעו עוד כדורסלנים שיהיו מזוהים עם שינוי הכיוון הכי אלגנטי בענף, אז פשוט לכו עם הגיבור שמתאים לכם ואל תתנו לשום דבר לבלבל אתכם. חוץ מההטעיה עצמה.