sportFive1004982 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

אחרי כמעט שני עשורים, אחרי כמה שנים מוצלחות במיוחד - הן מבחינה רווחית והן מבחינת שדרוג המוצר - ליגת ה-NBA שוב נמצאת בחשכה. כן כן, אותה ליגה שנראתה חסינה בפני משברים, זו ששווה כיום כ-160 מיליארד דולר, עומדת בפני מפולת כלכלית גדולה במיוחד - בדיוק כמו פשוטי העם ברחבי העולם.

תחילה, על דבר אחד כולנו מסכימים: נגיף הקורונה שמשתולל כעת בעולם יביא עימו לא מעט קורבנות, הן רוחניים והן גשמיים, והספורט הוא אחד מהם. ההשלכות של ביטול או דחיית משחקים עלולות להיות הרסניות עבור השחקנים, ההנהלות וכל העוסקים במלאכה. ונכון ששחקני הליגה, על שלל משכורותיהם האסטרונומיות, לא מושכים יותר מדי סימפטיה מהקהל בעולם - אבל מה לגבי מעמד הביניים של הליגה? מה לגבי העובדים הזוטרים? האמריקאים כבר שרדו את נפילת מגדלי התאומים ואת המשבר הכלכלי ב-2008, אבל הפעם עושה רושם שאין דדליין אמיתי לסיוט הספורטיבי בו אנו נמצאים.

למרבית הקבוצות והליגות ברחבי ארה"ב יש פוליסות ביטוח שמכסות חלק מההכנסות שאבדו, אבל תהיו בטוחים שהעצירה הממושכת תמשיך לדרוס כל מה שעומד בדרכה - כולל את הכוכבים הגדולים. לצורך העניין, לברון ג'יימס, שעבורו אולי מדובר בפגיעה קלה בכנף, יפסיד כ-400,000 דולרים על כל משחק מבוטל.

ומה לגבי שאר השחקנים? גם הם ממש לא חסינים. על מנת להקל על הקבוצות, בחוזה ה-NBA קיים סעיף כח עליון. המשמעות היא שהקבוצות יכולות לעכב קצת יותר מאחוז אחד משכר השחקנים במקרה של משחק בו הקבוצה לא שיחקה. קבוצות הליגה גם לא יצטרכו להוציא כסף על טיסות, אבטחה או כל דבר אחר עליו היו צריכות לשלם כדי לקיים משחק. ניסיונות ההקלה הללו הובילו את הקבוצות, כמו גם שחקנים שונים בליגה, לפצות את עובדי האולמות באקט מבורך, על אף שהם לא מחוייבים אליהם כלל.

ועם כל הכבוד לשחקנים, הסכנה הכלכלית הגדולה ביותר ב-NBA, מלבד הסכנה הבריאותית כמובן, שייכת דווקא לליגה עצמה - ההפסדים מזכויות השידור. למעשה, כמעט מחצית מהכנסותיה של הליגה הטובה בעולם מגיעות ממכירת זכויות שידור (9 מיליארד דולר). ההפסדים הללו מצטרפים להפסדים מקופות המכירה, שם הקבוצות עדיין לא קיבלו החלטה אם לבצע החזרים לאוהדים או שמא להשיק זיכויים עתידיים. אז אולי הליגה הטובה בעולם תחזור מוקדם מהצפוי? תהיו בטוחים שהאינטרס של אדם סילבר מפציר בו לעשות זאת.