היו"ר איריס שטרק. יימצא פתרון? (מנהלת ליגת ווינר נשים) (צילום: ספורט 5)
היו"ר איריס שטרק. יימצא פתרון? (מנהלת ליגת ווינר נשים) | צילום: ספורט 5
Get Adobe Flash player

הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי בראשות יו"ר הוועדה, ח"כ עליזה לביא, התכנסה הבוקר (שני), כשהנושא המרכזי שעמד על הפרק היה: ביטול הסכם השיווק עם הטוטו והיעדר מקורות מימון להפעלתה של ליגת העל בכדורסל נשים.

כידוע, ח"כ לביא עומלת בתקופה האחרונה לשינוי המצב ולהחזיר את הסכם השיווק עם הטוטו לליגת הנשים בכדורסל, שעלותו נאמדת בכ-2 מיליון שקלים. בין הנוכחים היו יו"ר מנהלת ליגת הכדורסל לנשים איריס שטרק, יו"ר איגוד הכדורסל עמירם הלוי, ראש מנהל הספורט אורי שפר ומנכ"ל הטוטו איציק לארי.

במהלך הדיון הסוער הציעו נציגי הטוטו פתרון במקום הסכם השיווק, לפיו ליגת הנשים תקבל באופן מיידי חצי מיליון שקלים מהסכם השיווק, ובהמשך יועברו מיליון שקלים וחצי נוספים על ידי הגדלת תקציב "אתנה". בסוף הוועדה ביקשה ח"כ לביא מאורי שפר להחזיר תשובה תוך 24 שעות כמה זמן ייקח תהליך הגדלת התקציב והוסיפה כי אם ההחלטה לא תשונה, היא לא תימנע לפנות לערכאות נוספות כמו בג"צ.

"אין סיבה שדקה לפני פתיחת הליגה יתבטל הסכם השיווק עם ליגת הנשים", אמרה ח"כ לביא לאתר ערוץ הספורט. "יש כאן התייחסות לא שוויונית לחלוטין בכל המדדים בין גברים לנשים. כינסתי את הוועדה מתוך מקום ליצור דיאלוג. ספורט נשים לא יהיה שיווקי אם לא נסייע בעדו, אנחנו חייבים לסייע ולסגור את הפער של שנים רבות של חוסר שיויון בין ספורט גברים לספורט נשים. בואו נקדם את ספורט הנשים ולא נשמוט את השמיכה בשלב מוקדם מדי. אני מאוד מקווה שנגיע לפתרון".

יו"ר המנהלת איריס שטרק ציינה: "ח"כ עליזה לביא מבינה טוב את מקומן הנדחק של הנשים. היא מבינה שלא ייתכן שגודעים באבחת חרב שני מיליון שקלים, שזה כל התקציב, ולא מאפשר את פתיחת הליגה. אני רוצה להבטיח שליגת העל תקבל תקציב רב-שנתי שיאפשר לה גם לחיות, גם לשנות עמדות וגם לשמור על השחקניות שלנו בבית. אני רוצה את השחקניות הטובות בישראל, אני רוצה כדורסל שכל ערוצי השידור יריבו עליו וישלמו הרבה כסף, ואני רוצה לבנות את העתיד. אנחנו רוצים לשנות את תפיסת המציאות".

"לפחות מחצית מהקבוצות לא יוכלו לעמוד בדרישות של הבקרה התקציבית בעקבות ביטול הסכם השיווק", הדגישה שטרק. "תהיה לנו בעיה עצומה לפתוח את העונה, וזה רק לשנה הזאת. ומה עם השנים הבאות? נצטרך שוב להתחנן? אנחנו צריכים ליצור ליגת על ראויה כדי שהבנות הצעירות יראו את האופק, ובשביל זה צריך כסף".

מנכ"ל הטוטו איציק לארי התייחס לדברים: "כולנו מנסים לייצר פתרון. כדורסל הנשים חשוב לנו ויקר ללבנו. לצערי, משיקולים מסחריים וכלכליים בלבד דירקטוריון הטוטו החליט לבטל את הסכם השיווק, אבל אנחנו מנסים למצוא פתרון כדי שהליגה תיפתח במועדה. כדורסל הנשים לחלוטין לא מקופח. לפי אמות המידה, קבוצת נשים מקבלת יותר כסף מקבוצת גברים - יש העדפה מתקנת ברורה לטובת הנשים. נכון שנתנו כמה שנים חסות. ניסינו לקדם את הענף ונתנו 2 מיליון לשנה. לצערי, לא היה עניין בהימורים על כדורסל נשים למרות ששודרתן בספורט 5. השקענו כמה שנים ולא קרה כלום והדירקטוריון החליט להפסיק".

אורי שפר, ראש מינהל הספורט במשרד התרבות והספורט, תהה: "איך כן מעבירים את הכסף? כולנו מסכימים שצריך להעביר כסף, ולא בחסד אלא בזכות". טל נתן מאיגוד הכדורסל הוסיף: "ליגת על נשים עומדת על סף פריחה: שתי אקדמיות בווינגייט וגל מתאזרחות – עולות שחקניות יהודיות. השנה עלו 8 שחקניות ובשנה הקרובה עומדות לעלות עוד 10 שחקניות. זה לא הטיימינג להוריד תקציבים".