sportFive970155 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

לאחר שהתקציב שהבטיח משרד התרבות והספורט בבג"צ קוזז בכמעט מחצית, מנהלת ליגת אתנה ווינר לנשים בכדורסל הודיעה כי ככל שלא תשונה ההחלטה בימים הקרובים, תאלץ לפנות לבית המשפט העליון פעם נוספת: "ענפי הגברים מקבלים תמיכות מוסוות בסכומים אסטרונומים והסכמי שיווק פיקטיביים בחסות המדינה".

כזכור, במסגרת עתירה שהגישה מנהלת הליגה בשנת 2016 (בג"ץ 856/16 שטרק נ' המועצה להסדר הימורים בספורט ואח'), הצהירו המדינה ומשרד התרבות והספורט כי יקצו מידי שנה, במשך חמש שנים, הקצבה של כ-450 אלף שקלים לכל אחת מקבוצות ליגת העל.

במנהלת טוענים כי בניגוד להתחייבות לבג"צ, בפועל תקציב הקבוצות בשנת 2018 עמד על 420 אלף שקל בלבד לקבוצה ובשנת 2019 מתכוון המשרד לבצע קיצוץ נוסף, ולהפחית 150 אלף שקל לכל קבוצה מ-450 אלף שקל כפי שהתחייבה המדינה בפני הבג"צ. הקיצוץ צפוי לפגוע באופן דרסטי בקבוצות ליגת העל לנשים בכדורסל.

על פי מכתבו של היועץ המשפטי למנהלת, עו"ד אורי כהנא ממשרד כבירי נבו קידר בלום המתמחה במשפט ציבורי מגדרי בתחום הספורט, מדובר בהפרה חמורה של התחייבות המדינה לבג"צ, אשר למעשה לא הקצתה את המקורות התקציביים להם התחייבה לדרישת בג"צ, לצורך לתמיכה בקבוצות הנשים.

במכתב, שנשלח אתמול (רביעי) למנכ"ל משרד התרבות והספורט יוסי שרעבי ומנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, נכתב: "מזה שנים רבות שספורט הנשים בכלל ובפרט במדינת ישראל סובל מתקצוב חסר, מה שמוביל לקשיים משמעותיים ביכולת ההתנהלות של קבוצות ספורט נשי בכלל ובפרט בענף הכדורסל. בעוד ענפי הספורט הגבריים זכו עשרות שנים לתמיכות "מוסוות" בסכומים אסטרונומיים באמצעות "מענקים מיוחדים" ובהמשך באמצעות הסכמי "שיווק" פיקטיביים. קבוצות הנשים תוקצבו בתקצוב נמוך מאוד, ועודן מתוקצבות כך ולא זוכות ליחס הראוי להן".

עוד מציין היועץ המשפטי למנהלת, במכתבו למנכ"ל משרד האוצר ולמנכ"ל משרד התרבות והספורט כי גם סכומים נוספים שהובטחו להם במסגרת העתירה בבג"ץ, ומוענקים להם כחלק מהסכמי שיווק עם 'אתנה' והטוטו, מעוכבים באופן שיטתי, ומועברים למנהלת רק לאחר תום עונת המשחקים.

כך, נוצר מצב שליגת העל, שיצאה לדרך ביום שני השבוע נפתחה, שוב, תחת עננה כבדה של אי ודאות. למעשה, ההחלטה בדבר הקיצוץ בתקציבים (המגיעים לקבוצות עבור העונה שהסתיימה) הגיעה לידיעת הקבוצות רק בשבועות האחרונים, כאשר אלה כבר הסתמכו וציפוי לתקצוב המלא, כפי שאמור היה להיות מועבר ממשרד התרבות והספורט.

בנוסף, נטען במכתב כי האפליה כנגד ספורט הגברים בולטת גם בהסכמי השיווק של המועצה להסדר הימורים בספורט. כך, מתוך סכום של כ-50 מיליון שקלים להסכמי שיווק אשר רשאית המועצה להעביר לאיגודי וגופי ספורט, רק חצי מיליון מוקצה למנהלת הנשים, והיתר - לספורט הגברים, ובפרט לליגת העל בכדורגל. יחס של 1:100.

כזכור, בשבוע שעבר התקבלה החלטה בדירקטוריון מנהלת ליגת העל לחדש את ההליכים כנגד משרד התרבות והספורט, בשל ההפליה המגדרית. ראשי הקבוצות אומרים: "הסתמכנו על הבטחות משרד התרבות והספורט. מדובר במצב אבסורדי. בו המדינה מציגה לבג"צ תכנית לתיקון האפליה בספורט הנשים, אבל לא מקצה לכך את הכספים, שמתברר ששוב הולכים באופן מלא לספורט הגברים".