ואת מכבי זה ממש לא עניין. זהבי וה
שלוש פעמים פיו פיו. ערן זהבי (צילום: אלן שיבר) | צילום: ספורט 5
הדקה ה-88 של הדרבי התל אביבי בבלומפילד הייתה דקה מאוד ארוכה אחרי יום ארוך מאוד. במהלך הדקה הזאת היה לי כבר ברור לחלוטין מה הולך להיות כתוב בטור הזה. התכוונתי לספר על מסע הדילוגים הבלתי אפשרי שנקבע לאוהדי מכבי והפועל תל אביב, שעוד לא הספיקו להתאושש ממשחק הדרבי בכדורסל ביד אליהו ונאלצו כבר לחפש חניה בסמטאות של יפו. רציתי לכתוב על איך מכרו את היופי והשמחה שבספורט לטובת הרייטינג. וכל מה שחשבתי שאני אכתוב בטור הזה היה נכון, וחשוב – אבל הכל פשוט נעלם אחרי ערן זהבי אחד. ועוד אחד. פיו פיו.

זה כמעט לא משנה את מי אתה אוהד בערב כזה. קשה שלא לחוש חמלה כלפי רן בן שמעון, קשה שלא לרחם על הקהל האדום – ובלתי אפשרי שלא להוריד את הכובע בפני ערן זהבי. הכוכב הצהוב כבש את השער השמיני שלו במשחקי דרבי תל אביבים (שישה במכבי, שניים בהפועל) ובכך הוא השתווה לשייע פייגנבוים ואבי נמני. עם קצב של שישה שערים בחמישה דרבים בצהוב, השיא של שייע גלזר, 11 שערים, נראה פתאום מעבר לפינה.

איך הפועל מתרוממת מכאן? (צילום: אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
בתפקיד ז'לגיריס: הפועל תל אביב (צילום: אלן שיבר) | צילום: ספורט 5
עשר שנים אחורה, פלוס מינוס כמה ימים, התרחש ביד אליהו "נס ז'לגיריס" המפורסם ודריק שארפ הפך לחלק בלתי נפרד מההיסטוריה של מכבי תל אביב בכדורסל. קשה להשוות את השלשה של שארפ לשלושער של זהבי אתמול, מכיוון שהנסיבות שונות לחלוטין – אבל בביצת הספורט המקומית שלנו קשה לחשוב על מהפך דרמטי מזה, במשחק יוקרתי וטעון כזה, שהמשמעות שלו היא הגדלת הפער בפסגה לשבע נקודות רגע לפני הפלייאוף. נס ז'לגיריס נגמר בגביע אירופה, "נס הפיו פיו" אמור להספיק לאליפות ישראל. שמרו את הכרטיס למשחק הזה, עוד עשר שנים עדיין ידברו עליו.

בין שני שלטים

בואו נדבר רגע על שני דברים שלא דיברו עליהם אתמול במהדורת חדשות הספורט או ביציע העיתונות. נתחיל רגע מדרבי הכדורסל: במהדורה דיברו על המשחק החד-צדדי, סיפרו בהרחבה על שתי לחיצות היד בין גיא פניני לארז אדלשטיין, שידרו את הקטע המשעשע של דיוויד בלאט מתעצבן על הדרך בה תיקבע העונה אלופת ישראל ואפילו הראו וידיאו משעשע למדי של שמעון מזרחי מתעצבן על אוהדי מכבי תל אביב ביציע שהניפו שלטי מחאה נגד מנהלת הליגה. דבר אחד שלא דיברו עליו במהדורה הוא על מה ולמה מחו אוהדי הכדורסל, ולא פחות חשוב – לא ציינו את מספר הצופים הזעום שהיה בהיכל הספורט ביד אליהו.

סופר יודנראט (צילום: עמית סלונים)
מה היה קורה אם בליגה השנייה בהולנד היו פורסים שלט כזה? גם אז היו מתעלמים מזה בחדשות הספורט? | צילום: עמית סלונים
גם בסיקור משחק הכדורגל עשו בערוץ הספורט עבודה נפלאה עם ניתוח הדרמה הגדולה, כולל שתיית דמו של שוער הפועל תל אביב עם קשית (סוף סוף יש על מה לקשקש עם בוני) – אבל מדבר אחד הם הצליחו להתעלם: מהשלט הבוטה שהונף ביציע אוהדי הפועל תל אביב, עם הכיתוב "סופר יודנראט". השלט הונף במשך דקות ארוכות במהלך מחצית המשחק כתגובה לשלט "סופר יודן" שהונף על ידי הצהובים ביציע האורחים בפרנקפורט ולבסוף הוסר. לזכותה של הפועל תל אביב יש לציין ששלושה מהאוהדים שהיו אחראים לשלט המביך נזרקו מהיציע ולפי כמה דיווחים נשלל מהם המנוי. ובכל זאת, העבודה החיובית של הפועל לא מצדיקה את ההתעלמות של רוב כלי התקשורת מהתקרית.

רק תארו לעצמכם אילו מטעמים היו עושים בחדשות הספורט במידה ואיזו קבוצה של אוהדים הייתה משתמשת במונחים שקשורים לשואת העם היהודי במהלך משחק ידידות בליגה השנייה בהולנד. אז למה כשזה קורה בזירה המרכזית של הספורט שלנו אנחנו זוכים לשתיקה רועמת כל כך?

להבדיל, חשוב גם להתייחס לשלטים שנתלו ביציעי נוקיה – שחלקם צונזרו פיזית על ידי יו"ר המועדון הצהוב, שמעון מזרחי. השלטים נפרסו ברחבי האולם עם תכנים כמו: "כדורסל זו אהבה – ואהבה עושים בלילה", "מנהלת הכסף", "בוקר הכדורסל של ישראל" והנוסחה המנצחת: "רייטינג<אוהדים". רק ביום שישי האחרון פרסמתי כאן מאמר על השעה הביזיונית של משחק הדרבי בכדורסל, ונראה שלא טעיתי – כמה אלפי מנויים של מכבי תל אביב בחרו שלא להטריח את עצמם להיכל בעקבות השעה המוקדמת (18:15), והפיכת המשחק למופע החימום למשחק הכדורגל בטוח שלא גרמה לאנשים לצאת מוקדם מהעבודה ולהגיע לנוקיה. אם המטרה של מנהלת הליגה הייתה לגרום למשחק הכי חם שיש לכדורסל הישראלי להציע להפוך לאירוע חסר חשיבות ועניין – אז מזל טוב, המטרה הושגה בהצלחה.

היו אוהדים שמחו נגד מנהלת הליגה (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
השלט שהרגיז את שמעון מזרחי (צילום: אלן שיבר) | צילום: ספורט 5
כחצי שעה לפני המשחק אפשר היה לזהות את יו"ר מנהלת הליגה שמואל פרנקל לוגם קפה בניחותא מחוץ להיכל הספורט. ברור, הרי מה יש לו לדאוג? בתוך האולם שמעון מזרחי עשה את העבודה בשבילו ודאג להוריד את השלטים של האוהדים הצהובים בגנות המנהלת. כל זה קורה שבוע לפני משחק העונה האמיתי של ליגת הכדורסל הישראלית – כאשר הפועל ירושלים תגיע להיכל נוקיה לפגוש את מכבי תל אביב. אז מה אם המשחק עוד כמה ימים? האוהדים עדיין לא יודעים נכון לכתיבת שעות אלה באיזה יום המשחק ייערך ובטח שלא באיזו שעה. בכדורגל אגב, שוב ייערך דרבי במקביל.

המסע אל החניה

עם שריקת הסיום בהיכל נוקיה עשיתי את הדרך במהירות אל רכבי, שחנה באחת מסמטאות יד אליהו. התנועה זרמה חלק, ונראה שאפילו אם הייתי עם קטנוע לא הייתי מצליח להגיע יותר מהר לבלומפילד. קצת פחות משעה למשחק, התחלתי לחפש חניה. האמת, אלמלא השער הדרמטי של ערן זהבי בסיום, הרגע הכי מרגש מהערב הזה יכול היה להיות הרגע בו מצאתי חניה באחת מהסמטאות היפואיות שמחוץ לשער 5.

בעקבות הקדמת משחק הכדורסל הצלחתי להגיע לבלומפילד בלי לחץ של זמן, ואפילו היה לי מספיק זמן לנשנש משהו לארוחת ערב בין המשחקים – אבל כמו כל האוהדים (האדומים והצהובים) שהגיעו מנוקיה, לא זכיתי להיות חלק מהאווירה המיוחדת שיש לפני משחקי דרבי – וכמו כולם, בסיום המשחק המטורף בבלומפילד כבר הספקתי בכלל לשכוח שהייתי אחרי הצהריים בנוקיה.

חבל שהאנשים הטובים (והטובים פחות) שאחראים על הספורט שלנו מעדיפים לקדם אינטרסים של רייטינג וכסף על חשבון האוהדים הפשוטים – אתם יודעים, אלה שבאים למגרש כמה שעות לפני המשחק ופורסים דגלים ענקיים שרואים בטלוויזיה כדי שהשדר יגיד "איזו אווירה מופלאה יש פה". תקשיבו לאנשים האלה, תפעלו למענם – כי בלעדיהם לא תהיה אווירה מופלאה, ולא יהיה גם רייטינג.