sportFive1100509 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
סודרלינג. ניצחון בלתי נתפס (Getty) (צילום: ספורט 5)
סודרלינג. ניצחון בלתי נתפס (Getty) | צילום: ספורט 5

לפחות לפני שמתחילים, על הנייר, גמר הגביע הערב (חמישי) בין מכבי תל אביב למכבי ראשון לציון אמור להיות הגמרים הכי חד צדדיים אי פעם. גם בהרכבים מלאים הצהובים היו פייבוריטים, אז קל וחומר כאשר הערב תופיע הקבוצה של גיא גודס עם זר אחד, ללא ארבעה משחקני החמישיה שלה ועם שלושה שחקנים המשתייכים לקבוצת הנוער.

אבל אנחנו מתעסקים בספורט, לא?

ובספורט, סליחה על הקלישאה, באמת שהכל יכול לקרות. נכון, הפערים עצומים, ולא סתם ראשון לציון עשתה לילות כימים כדי לדחות את הגמר, אבל משחק כדורסל יהיה בחולון. אז אולי כדי לעורר מעט השראה בשחקנים שילבשו הערב כתום-לבן, חזרנו לכמה מהסנסציות הגדולות ביותר בתולדות הספורט. בכל ענף, בכל מקום, בכל מזג אוויר.

כי ההיסטוריה הרי כבר ראתה משחק, תחרות, מקצה, קרב או אירוע בודד שבהם היה פייבוריט ברור, אבל האנדרדוג הגיע משום מקום ולקח את כל הקופה. הנה רשימה של כמה הפתעות על זמניות, שמי יודע, אולי גם מכבי ראשון לציון של מאי 2021 תופיע בהן יום אחד.

(הישגים כמו האליפות של לסטר או הזכיה של יוון ביורו לא נכנסו, כי אנחנו מתייחסים כאן אך ורק לאירועים בודדים).

31.5.2009: לחסום שור בדישו
זה אמור היה להיות עוד טיול של רפאל נדאל בדרך לזכיה נוספת, חמישית ברציפות, בגארנד סלאם האהוב עליו - אליפות צרפת הפתוחה. בשמינית הגמר הוא פגש טניסאי אלמוני יחסית, רובין סודרלינג שמו, שדורג בסך הכל במקום ה-23 בעולם ועד אותו ערב מעולם לא עבר את הסיבוב השלישי בשום גראנד סלאם. זה נגמר ב-1:3 בלתי נתפס לשבדי, שקטע רצף של ארבע זכיות של רפא. בין השנים 2005 ל-2014 - עשרה טורנירים (!) - זה היה ההפסד היחיד של נדאל ברולאן גארוס.

דגלאס. הדהים את העולם (Getty) (צילום: ספורט 5)
דגלאס. הדהים את העולם (Getty) | צילום: ספורט 5

15.8.2004: זה לא חלום
בברצלונה 1992 נפל דבר בטורניר הכדורסל האולימפי. ארצות הברית החליטה לשלוח את החבר'ה מה-NBA, ונבחרת החלומות של מייקל, לארי ומג'יק התעללה בכל יריב שנקרה בדרכה. מאז ארה"ב העמידה סגלים מפלצתיים שזכו בשלוש מדליות זהב רצופות (1992, 1996, 2000) תוך שהיא לא מפסידה אף משחק והופכת להצגה הכי גדולה של המשחקים. גם לטורניר ב-2004 האמריקאים הגיעו כפייבוריטים מובהקים. חלק מכוכבי ה-NBA אמנם נשארו בבית (שאקיל אוניל, קווין גארנט ועוד), אבל בסגל עדיין היו שמות כמו אלן אייברסון, טים דאנקן והילדודס של דראפט 2003 - לברון ג'יימס, כרמלו אנתוני ודוויין ווייד. במשחק הראשון הם פגשו את פורטו ריקו, הנבחרת מהאי הקטנטן ההוא מדרום. ומה אתם יודעים - המכביסט לעתיד קרלוס ארויו המטיר 24 נקודות, הוביל את הפורטו ריקנים ל-73:92 מהדהד והנחיל הפסד ראשון לנבחרת החלומות מאז שהוקמה. מסתבר שזו היתה רק ההתחלה, וארה"ב הפסידה עוד פעמיים בדרך למדליית ארד בלבד.

22.2.1980: נס על הקרח
נבחרת ברית המועצות בהוקי קרח הגיעה לאולימפיאדת החורף של 1980 בניו יורק כמועמדת הוודאית לניצחון. היא זכתה בזהב בארבע האולימפיאדות שקדמו לזו, ובגמר השאלה היתה רק מה יהיה הפרש - במיוחד לאור העובדה שהיריבה, ארצות הברית, שלחה לטורניר תלמידי מכללות בלבד. רק כדי לסבר את האוזן: כשהסובייטים התכוננו לטורניר הם ניצחו 5 משחקים מול קבוצות NHL, שמחזיקות מן הסתם בשחקנים טובים בהרבה מאלו שייצגו את ארה"ב במשחקי החורף. אבל באורח פלא, דווקא האמריקאים ניצחו 3:4 ושדר הטלוויזיה, אל מייקלס, סגר את המשחק במילים: "האם אתם מאמינים בניסים?", ועד היום, המשחק הזה מכונה "נס על הקרח".

11.2.1990: אינגלוריוס באסטר
הימים היו ימי מייק טייסון, השליט הבלעדי של ענף האגרוף במשקל הכבד - 37 ניצחונות, 0 הפסדים - אלוף העולם הכי בלתי מעורער שיכול להיות. בפברואר 1990 הוא פגש בטוקיו את דגלאס באסטר, והיחס להפסד שלו היה בלתי נתפס אבל הגיוני באותה מידה: 1 ל-42. כי הרי, למה שדגלאס בן ה-29 יצליח לעשות משהו מול המפלצת (שצעירה ממנו ב-6 שנים) שהפילה כל יריב עד לאותו ערב? אבל לתהדמת כל העולם, בסיבוב העשירי, טייסון נכנע לסדרת אגרופים של דגלאס והפסיד בנוק אאוט, לראשונה בקריירה.

פאניס. קיבל עזרה ממזג האוויר (Getty) (צילום: ספורט 5)
פאניס. קיבל עזרה ממזג האוויר (Getty) | צילום: ספורט 5

27.10.2009: עגלקטיקוס
הסיבובים המוקדמים בגביעים המקומיים הם תמיד קרקע פוריה לתוצאות מפתיעות, אבל מה שקרה באותו ערב במגרש הביתי של אלקורקון הקטנה היה יוצא דופן גם בסטנדרטים היסטוריים. הקבוצה מהליגה השלישית אירחה את ריאל מדריד של מנואל פלגריני למשחק הראשון מבין שניים. על פניו, עוד משחק לסמן בו וי. כריסטיאנו רונאלדו, צ'אבי אלונסו, קאקה ואיקר קסיאס אמנם נחו, אבל במשחק הזה שותפו בין היתר ראול, כארים בנזמה, גוטי, רפאל ואן דר וארט, מרסלו ופרננדו גאגו. והחבורה הזו חטפה 4:0, במילים - ארבע אפס, מאלקורקון, קבוצה שכנראה אף אחד מהם אפילו לא שמע עליה. בגומלין, אגב, ריאל ניצחה 0:1 והודחה, במה שהפך להפתעה הגדולה ביותר בתולדות גביע המלך הספרדי.

25.9.2000: האיש שלא היה מסוגל להפסיד
אלכסנדר קארלין הוא גדול המתאבקים בסגנון יווני-רומי. שימו לב לרזומה שלו עד המשחקים האולימפיים בסידני 2000: 3 מדליות זהב אולימפיות רצופות, 9 אליפויות עולם רצופות (1989-1999) ו-12 אליפויות אירופה רצופות (1988-2000). קארלין, שכונה הדוב הרוסי, התחרה במשקל של מעל 100 ק"ג ולא הפסיד למעשה אף קרב במשך 13 שנים, כאשר ב-6 השנים שקדמו לאותו ערב היסטורי באוסטרליה, הוא ניצח על האפס. בגמר בסידני 2000 הוא פגש את רולאן גארדנר, מתאבק אמריקאי די בינוני בן 29, שעד אותה תחרות לא זכה באף מדליה משמעותית - ובחצי הגמר, אגב, עבר את יורי איבסייצ'יק הישראלי. ודווקא גארדנר, ניצח את האדם שלא הצליח להפסיד והנחיל לו את ההפסד היחיד בקריירה.

19.5.1996: טירוף במונאקו
גם האוהדים המושבעים של הפורמולה 1 ככל הנראה יצטרכו לפשפש היטב בזכרון כשישמעו את שמו של אוליבייה פאניס. הנהג הצרפתי מעולם לא השתייך לחוג הסילון של נהגי המירוצים, אבל למירוץ מופרך אחד, הוא היה המלך. זה היה דווקא באחד המסלולים היוקרתיים של הסבב, במונאקו, ופאניס זינק רק מהמקום ה-14. הגשם שינה את המירוץ וכבר בהקפה הראשונה שישה נהגים, כולל מיכאל שומאכר שזינק מהפול פוזישן, נאלצו לנטוש את המסלול - והנהגים נפלו כמו זבובים. מתוך 22 המתחרים, רק 3 (!) חצו את קו הסיום, ופאניס בן ה-29 חגג את ניצחונו הראשון והאחרון בפורמולה 1. לייגר, הקבוצה בה נהג, ניצחה מירוץ לראשונה מאז 1981.

20.7.1966: הסנסציה מפיונגיאנג
גביע העולם בכדורגל ניפק מאז ומעולם ים של הפתעות, אבל המשחק שנערך במידלסבורו בשלב הבתים של מונדיאל 1996 היה כנראה המפתיע מכולם. בצד אחד איטליה, אלופת העולם פעמיים בעבר, עם ג'יאני ריברה הגדול בהרכב ועם חלומות להביא הביתה גביע שלישי. בצד השני צפון קוריאה, שהשתתפה לראשונה בתולדותיה בטורניר הכדורגל היוקרתי בעולם. איטליה היתה צריכה בסך הכל תיקו כדי לעלות לשלב הבא, אבל איכשהו היא הצליחה להפסיד 1:0 לנבחרת האסייתית, שעלתה לשלב הבא. האגדה מספרת שאוהדים זועמים חיכו לשחקני נבחרת איטליה בשדה התעופה וזרקו עליהם עגבניות.

23.4.2019: חגיגה (לא צפויה) בסנוקר
דמיינו רגע שטניסאי חובב מגיע לווימבלדון ומדיח את רוג'ר פדרר, שאצן מתחיל מנצח את יוסיין בולט ב-100 מטר, ששחמטאי לא מוכר מנצח את גרי קספארוב. זה בדיוק מה שקרה באליפות העולם בסנוקר 2019: רוני אוסאליבן, שנחשב בעיני לגדול השחקנים בהיסטוריה, פגש בסיבוב הראשון את ג'יימס קייהיל, שחקן חובבן. מה שאמור היה להיות עוד ניצחון קליל הפך להפתעה הגדולה אי פעם בסנוקר - קייהיל ניצח 8:10 והדיח את רוקט רוני לתדהמת העולם כולו.

3.2.2008: הענקים מניו יורק
ניו אינגלנד פטריוטס של טום בריידי היתה הקבוצה הטובה ביותר ב-NFL באותה עונה, כשלסופרבול היא הגיעה אחרי עונה של 16 ניצחונות ו-0 עגול בטור ההפסדים - הראשונה שעשתה זאת מאז שהליגה עברה לפורמט של 16 משחקים. הפאטס הציגו עונה מושלמת, תוך שהם קובעים שיאי נקודות וטאצ'דאונים לעונה, והליין בסוכנויות ההימורים אחד הגבוהים אי פעם למשחק סופרבול: 12-, שכן היריבה, ניו יורק ג'איינטס (6:10), הרשימה הרבה פחות ועלתה לפלייאוף כאחת משתי קבוצות הוויילד קארד. אבל ניו יורק הצליחה לכפות משחק צמוד וניצחה בזכות אחד המהלכים המפורסמים בהיסטוריה של הפוטבול: דקה ו-15 שניות לסיום, כשניו אינגלנד מובילה 10:14, איליי מאנינג (שנבחר גם ל-MVP) הצליח להשתחרר איכשהו משחקני ההגנה שתפסו בחולצתו ומסר מסירה שנראית כמעט בלתי אפשרית, על 32 יארד. דייויד טיירי "התאבד" על הכדור הזה, ובעזרת הקסדה ויכולות אלסטיות על אנושיות, הצליח לתפוס את הכדור על קו ה-24 יארד. התפיסה הזו הפכה בחלוף מספר שניות לטאצ'דאון, כשמאנינג איתר את פלקסיקו בורס והג'איינטס ניצחו 14:17.

צפו בתקציר >>

21.1.1976: מכבי ראשון לציון, לפניך
ייתכן שמדובר בהפתעה הגדולה אי פעם בכדורסל הישראלי, בטח ובטח הראשונה שבהן. מכבי תל אביב שלטה ללא עוררין בענף ועמדה על שש זכיות רצופות בגביע המדינה, כשהיא מנצחת במעפל הזה 26 משחקים ברציפות. היא פגשה את הפועל גבת/יגור בשמינית הגמר של עונת 75/76, כאשר גבת/יגור חסרה את הכוכב הגדול ביותר שלה, בועז ינאי, שהיה באבל. אבל למרות זאת, הקבוצה שייצגה את שני הקיבוצים הצפוניים ניצחה 66:69 ועשתה היסטוריה: זו היתה הפעם הראשונה שמכבי ת"א לא הגיעה לפחות לגמר הגביע. גבת/יגור, אגב, המשיכה לזכיה בתואר הראשון והיחיד שלה.