וויצ'יץ'. מונולוג עצוב (צילום: ספורט 5)
וויצ'יץ'. מונולוג עצוב | צילום: ספורט 5
Get Adobe Flash player
נבחרת ישראל כבר חזרה מאליפות אירופה בסלובניה, כולם עברו להתעסק בכשלון של נבחרת הכדורגל, אבל אסור לשכוח את הסיבות שבגללן חניכיו של אריק שיבק שבו מוקדם מהצפוי ארצה. ברגעים כאלה, לאחר הדחות כואבות, מתחילים לחזור לאחור ומנסים למצוא את המקור, את השורש לכל הבעייה בכדורסל הישראלי.

"המצב בנבחרת זועק לשמיים וזה מתחיל כבר בגילאים הצעירים", אמר המאמן הוותיק אפי בירנבוים, שייאמן בשנתיים הקרובות את בני הרצליה ומאמן באקדמיה לכדורסל בוינגייט, "מדינה שאין בה אתלטיקה לא יהיה בה ספורט. האתלטיקה היא מלכת הספורט ויש לנו מתקן נהדר שנבנה לפני כמה שנים אבל אין לנו אתלטים. אין מאמנים מספיק טובים, יש מאמנים שרוצים להתקדם מהר מדי".

על השינויים באיגוד הכדורסל אמר: "באיגוד הכדורסל יש יו"ר חדש? לא יודע. יש שם את אותם אנשים כבר 50 שנה. לא מתקבל על הדעת שהמאמן הראשי של הנבחרת יהיה אחראי גם על הצד המקצועי של האיגוד, אי אפשר לשאת בשתי המשרות האלה בו זמנית".

ניקולה וויצ'יץ' שיחק במשך 6 שנים במכבי ת"א, הוביל אותה לתארים וכעת חזר בתור המנהל המקצועי של המועדון. הכדורסלן לשעבר בחן את מצב הכדורסל הישראלי והישווה את את תנאי האימון בגילאים הצעירים, לאופן שבו הוא התחנך בקרואטיה.

"אנשים מפספסים דבר אחד", אמר וויצ'יץ', "גיל הנוער, השחקנים הצעירים, הם לא צריכים מאמנים, הם צריכים מורים. אם שחקן מחליף הרבה מאמנים בגיל הזה, מאמן אחד אומר לו: "תקשיב, תזרוק ככה", המאמן שמגיע 3 חודשים אחר כך, אומר לו: "תזרוק אחרת". השחקן הזה לא יוכל לסיים את ההתפתחות שלו לשחקן שלם עד שהוא יגיע לגיל 18".

לאן נגיע בלי אתלטיקה? אפי (צילום: ספורט 5)
לאן נגיע בלי אתלטיקה? אפי | צילום: ספורט 5

"בכל קיץ הגיע אלינו דינו ראדג'ה ועבד איתנו במשך חודש, וגם טוני קוקוץ' וז'אן טבק", סיפר וויצ'יץ' על ילדותו, "במשך הקיץ השתמשו בשחקנים כאלה כדי להראות לנו דברים שהמאמן עבד איתנו עליהם במהלך השנה ופיתח אותם. אני יכול לומר שגדלתי בתקופה שהייתי בר מזל".

"המאמן שלי מגיל 14 ועד 18 היה אותו מאמן", המשיך וויצ'יץ', "מאמן הכושר שלי היה אותו מאמן. המשכתי באותה שיטה שהוטמעה ע"י המאמן וגם ע"י המועדון. כשהשחקנים יגיעו לגיל 20, אז יוכלו המאמנים להכנס איתם לפרטים. זה לא נכון שדייויד בלאט ופיני גרשון צריכים לבוא וללמד שחקנים הגנה איזורית, או ללמד אותם דברים בסיסיים כמו להעביר את הכדור בין הרגליים, זה בזבוז זמן של המאמנים האלה. הם צריכים בגיל 19 לשלוט ביסודות".

ועדיין בארצנו הקטנטונת מניחים משקל רב על העובדה שלישראל יש כבר שני שחקני ה-NBA, עומרי כספי וגל מקל. "אני לא ממעיט בערכם של כספי ומקל, זה הישג נהדר, אבל בואו נודה בזה, עכשיו הרבה יותר קל להגיע ל-NBA מאשר פעם", אמר וויצ'יץ', "להגיע ל-NBA לא יכולה להיות השאיפה היחידה. שחקן שמגיע ל-NBA צריך להגיע לשם כדי להוביל את הקבוצה, בקרואטיה היו לנו שחקנים כמו טוני קוקוץ' שהיה השחקן ה-6 הטוב ביותר ב-NBA. היה לנו את דינו ראדג'ה שהיה שחקן מוביל בבוסטון. סטויקו וראנקוביץ' היה חלק גדול מבוסטון. כששחקנים מגיעים ל-NBA הם צריכים להוביל את הקבוצה, הם צריכים להיות חלק חשוב בקבוצה, לא רק להגיד: "אנחנו שחקני NBA".