התאריך: 10.10.2007, עונת המשחקים 2007/2008, המקום: אולם הכדורסל הדר יוסף, האירוע: הפועל אוסישקין, פותחת את עונת הבכורה שלה בליגה ב' (הליגה החמישית) מול בית"ר בני בבלי. את אותה עונת בכורה סיימה הפועל במאזן מושלם, אך גם ההישג הנ"ל התגמד אל מול 1,400 אוהדים אדומים שליוו את הקבוצה ולא הפסיקו לעודד ולשיר: "הפועל חזרה, הפועל חזרה, הפועל חזרה".
התאריך: 5.10.2010, עונת המשחקים 2010/2011, המקום: אולם הכדורסל "עין שרה" שבנהריה, האירוע: קבוצת האוהדים (הפועל אוסישקין) שקיבלה אשתקד את הזכויות לשם הפועל תל-אביב, תפתח (ב-18:30) את עונת המשחקים של הליגה הלאומית מול עירוני נהריה והיו"ר שאול אייזנברג. את העונה הזו מקווים האדומים לסיים עם הגשמת חלום גדול – חזרה לליגת העל לאחר שנים של נדודים בליגות הנמוכות כשהשאיפה היא למתוח את החזה ולהכריז: "עשינו זאת, הפועל חזרה".
הקיץ שהיה: מי בא ומי נשאר?
לאחר שטיפסה במהלך שלוש השנים האחרונות מהליגות הנמוכות אל הליגה הלאומית, התרכזה הקיץ הפועל תל-אביב בחיזוק נקודתי על מנת שתוכל להיאבק על הכרטיס לליגת העל. האדומים דאגו לשמור על מרבית הסגל המוצלח מהעונה שעברה בארצית ואף צירפו שני שחקנים זרים מוכשרים לצד השחקנים המקומיים.
אם בשחקנים מקומיים עסקינן אז נפתח בכוכב הגדול של הקבוצה העונה, הגארד הישראלי, מתן נאור, (30) שנדמה כי כל מילה עליו תהיה מיותרת. שחקן נבחרת ישראל בעבר שגדל במחלקת הנוער של מכבי רחובות, פרץ לתודעה בעירוני ר"ג וקיבל את הבמה הגדולה בימיו של ארז אדלשטיין בהפועל ת"א, עימה השיג את הניצחון הכי גדול בהיסטוריית הדרבים בתל-אביב, כשהאדומים הביסו ב-25 הפרש את הצהובים.
בהמשך הקריירה עבר נאור גם בהפועל ירושלים ועירוני נהריה עד שהודיע על פרישה זמנית בקיץ 2008. בעונה שעברה החליט נאור לשוב אל המגרשים וחתם בשורות הפועל שהיתה אז בארצית. האהבה לקבוצה האדומה הובילה אותו לוותר על הצעות קורצות מליגת העל אך השחקן, שנחשב לחביב האוהדים ולסמל של האדומים, מסמל עבודה קשה ולחימה ונצמד למטרה להשיב את הפועל לימיה הגדולים.
בהיבט המקצועי נחשב נאור לשחקן הגנה מהטובים בארץ עם יד טובה מהשלוש, מה שהופך אותו אוטומטית גם לשחקן המוביל בליגת הלאומית ולזה שצריך להוביל את הפועל גם העונה, עם הרבה מנהיגות, לב ונשמה. לצדו של נאור משחק גם הרכז בן ה-28, טוהר חיימוביץ', שהיה לאחת מהתקוות הגדולות של הכדורסל הישראלי בעבר.
חיימוביץ', שהצטרף לקבוצה בעונתה הראשונה לאחר בקשה של המנהל המקצועי, אורי שלף, הפך לאהוב האוהדים בין רגע וזאת הרבה בזכות הלהט וההתלהבות שהוא מביא עימו למגרש. כשחיימוביץ' עולה על המגרש יש תחושה כי הוא "מגיע לעבודה" ונותן את כל כולו עבור הגופייה האדומה. חיימוביץ' אמר לא פעם כי חלומו הוא לשוב עם הקבוצה לליגת העל, חלום המהווה את הבסיס עליו הוקמה.
בכל הנוגע לזרים של הקבוצה, ניתן לומר כי הפועל ביצעה בול פגיעה. הסנטר אדריאן אוטר שהגיע לישראל לפני כשנתיים והספיק להוביל את לב השרון לחצי גמר הפלייאוף בעונתו הראשונה, נבחר לשחקן העונה של הליגה.
אשתקד שיחק אוטר בשורותיה של הבקעה ואף העמיד ממוצעים טובים של למעלה מ-16 נקודות בממוצע למשחק אליהן הוסיף גם עשרה ריבאונדים. אוטר שחקן פנים מצויין, אגרסיבי עם לחימה בלתי מתפשרת ששולט בצבע, בטח בליגה הלאומית שאין בה גבוהים דומיננטים.
הזר השני של בקבוצה, בראיין אוסברי, הגיע להפועל מקריית טבעון. אוסברי הגיע לישראל כפרוייקט קידום של מכבי חיפה ובעליה ג'ף רוזן, אך לאחר ששלחו אותו לשנת השתפשפות בליגה הלאומית החליטו בסופו של דבר לוותר על שירותיו.
הפועל בירכה על ההחלטה ומיד החתימה את השחקן לעונה הקרובה. אוסברי שהיה הזר המצטיין של הליגה הלאומית אשתקד, העמיד ממוצעים של 27.7 נק' ו-7.3 ריבאונדים למשחק. יחד עם אוטר ירכיבו השניים קו קדמי שטרם נראה כמותו בליגה הלאומית.
בין היתר צירפה הפועל גם את אלעד אליהו מהפועל חיפה ודאגה להשאיר בקבוצה את הקפטן וחבר ההנהלה, הרכז גלעד שמחוני (בן 43), שנמצא בקבוצה מאז הקמתה אך לא צפוי לראות דקות משחק רבות מדי, הסנטר יריב רוקני בן ה-35 ששיחק בהפועל עוד בימי אוסישקין, הרכז ירון להט הידוע כקבלן עליות וכן הרכז הצעיר גל איתן, שזכור כמי שהביא למחלקת הנוער את גביע המדינה במאבק מול היריבה המרה מעבר לכביש.
הצוות המקצועי: מהצפון לעיר הגדולה ואח של ...
מאמן הקבוצה, שרון אברהמי, שיפתח את העונה השניה שלו בהפועל, מוכר לחובבי הכדורסל כרכז ששיחק במספר קבוצות צפוניות בליגת העל. את קריירת האימון שלו החל אברהמי בשנת 2006 במחלקות הילדים והנוער של עמק יזרעאל אך מהר מאוד עשה את קפיצת המדרגה לבוגרים והעלה את אליצור קרית אתא והפועל עפולה לליגת העל, מה שמיד מעניק לו את הכלים להיאבק עם האדומים השנה בלאומית ואף זיכה אותו בכינוי “קבלן העליות”. אברהמי נחשב למאמן בעל ידע עצום בכדורסל ובהפועל מיהרו להחתימו ולתת לו את המושכות על מנת שישיב את הקבוצה לליגת העל.
המנהל המקצועי של הקבוצה, אורי שלף (אחיו של גור, מנהל מכבי ת"א), שהיה אחד ממקימי הקבוצה ואף שיחק בשורותיה בשנות ה-90 הוא אולי האיש הכי מזוהה עם הקבוצה כיום יחד עם יצחק "שחור" לוי שעוד נגיע אליו.
בעונה הראשונה שימש שלף כמאמן-שחקן אך השאיר את הבמה לשחקנים האחרים ולא שיחק כלל. בעונה השנייה תפקד רק כמאמן ושוב זכה להצלחה גדולה עם עלייתה של הקבוצה ליגה. בעונה שעברה כאמור הגיע שרון אברהמי ושלף ממלא נאמנה את תפקיד המנהל המקצועי.
היסטוריה שנחרבה: ללא אוסישקין אבל עם הרבה נשמה
אוסישקין הסגור הוקם ב-1980 על בסיס מגרש הכדורסל הפתוח שהוקם אי שם ב-1953. במהרה הפך האולם לבית של ממש עבור האוהדים האדומים, אומנם בית לא הכי יפה חזותית לעיני המתבונן מהצד אבל עבור כל אוהד אדום הוא היה הכי יפה שיש. כל אוהד ממוצע, גם אלה שמעבר לכביש יעידו כי באוסישקין היתה אווירה שונה מאולמות הכדורסל האחרים. לא סתם מכבי תל-אביב ואנשיה פחדו לבוא לשם כמו שלא פחדו משום מקום אחר.
החום הנורא, נקודות הפרקט בהן הכדור לא קפץ, קירות הפחים, לוחות הפרספקסים המרעישים מעל הספסלים, האקוסטיקה הנהדרת והריח המיוחד, אלו דברים שיש רק באוסישקין ואלפי האוהדים האדומים שהרעישו, הרעידו ודחפו את להישגים הבינו זאת במהרה.
מעל כולם, מי שמזוהה עם אוסישקין יותר מכל הוא יצחק "שחור" לוי איש המשק, המנהל וכל מה שצריך בשביל קבוצות הפועל ואוסישקין. כל זה עד ה-25.07.2007, עת שדחפורי עיריית תל-אביב הגיעו והרסו את האולם המיתולוגי. אותם הדחפורים לא הרסו רק את הנכס, אלא הרסו גם את המסורת, את הבית והשאירו חור גדול מאוד בלב של אלפי אדומים מסורים.
הגודל לא קובע: הדרך מקבוצת אוהדים חזרה להיות מועדון פאר
בעקבות הריסת המגרש והחור שנפער בלבבותיהם של האדומים החליטו האוהדים להקים קבוצה לזכר המגרש, הפועל אוסישקין וזאת כאות למאבק הקשה והמתוקשר מול הרשויות והרצון להנציח את השם גם בשנים הבאות.
לאחר שעיריית תל-אביב בראשותו של רון חולדאי החליטה על הריסת הבית של הפועל, חשבו האוהדים איך להנציח את האולם הביתי שכל קבוצה פחדה להגיע אליו, זאת לצד המיאוס שחשו בניהולו של שאול אייזנברג. הרעיון להקים קבוצה משל עצמם עלה מיד והמשימה יצאה לפועל תוך כדי שהאוהדים המסורים ממנים את פעילות הקבוצה על ידי תשלום דמי חברות בעמותה ועל ידי רכישת מנויים.
המשימה של האוהדים צלחה ומאז העפילה הפועל ליגה שלוש שנים ברציפות ללא אף הפסד. כמו כן זכתה בכל שנה בגביע האיגוד. רשימת ההצלחות הללו, שאמנם הגיעו מליגות נמוכות מתחברת אל הישגי הקבוצה בעבר שכוללים חמש אליפויות וארבעה גביעים.
עמותת האוהדים שהקימה את הקבוצה שמה על דגלה מספר מטרות נוספות למעט ההצלחה המקצועית של קבוצת הבוגרים אלא בניית מועדון כדורסל השואף להגיע לצמרת הכדורסל בישראל גם בנשים, בנוער ובילדים. כמו כן דוגלת הקבוצה במהפכה חברתית – יצירת תרבות ארגונית חדשה לקבוצת ספורט בישראל, בניית תרבות ואהבה התומכת בקבוצה ושוללת אלימות לצורותיה השונות, הן מילולית והן פיזית. בנוסף, פועלת העמותה למען הקמת אולם ספורט חדש לאחר הריסת אוסישקין, שיהווה את ביתו החדש של מועדון הכדורסל, הפועל תל-אביב.
החלום: ליגת העל, התחזית: אופטימית, המסר: הפועל עוד תחזור
מי שחושב שהמשימה של הפועל תל-אביב תהיה קלה טועה מאוד. הליגה הלאומית השנה היא הטובה ביותר בתולדותיה ויש לאדומים לא מעט יריבות על הכרטיס הבודד והמיוחל לליגת העל. מ.כ. הבקעה של היו"ר מוטי אמסלם, עירוני נהריה של היו"ר שאול אייזנברג, עירוני ר"ג , אליצור יבנה, הפועל יוקנעם/מגידו ועוד קבוצות רבות וטובות רוצות להעפיל לליגת העל.
הפועל עם הסגל הנוצץ, המאמן המצויין וקהל האוהדים הנאמן יכולים להתחיל לחלום על דרבי בעונה הבאה. שמעון מזרחי ודאי עוקב אחר ההתפתחות של האדומים וקוצץ ציפורניים בדאגה.
האדומים נחשבים בעבר לאחת מהאימפריות הגדולות ביותר בזירה המקומית, חוותה תקופות קשות מאוד ואף היתה על סף היעלמות אמיתית וסכנת הכחדה, אולם מי אם לא האוהדים החזירו את הפועל חזרה לנוף הכדורסל הישראלי שכל כך התגעגע.
יעקב רוטבליט כתב בשירו, "כמה טוב שבאת הביתה, כמה טוב לראות אותך שוב", הבית זה הכדורסל הישראלי וממי ששבה אליו לאחר נדודים בכל קצוות הארץ היא הפועל תל-אביב. "הפועל חזרה".