הדור הבא. לירז אריאלי, שון לבנובסקי, שון דאוסן וחבריהם לעתודה (ציל (צילום: ספורט 5)
הדור הבא. לירז אריאלי, שון לבנובסקי, שון דאוסן וחבריהם לעתודה (צילום: לילך וייס) | צילום: ספורט 5

היום נחתם ההסכם החדש בין מנהלת הליגה לארגון שחקני הכדורסל, ונראה שאולי הישג בולט אחד לטובת הכדורסלן הישראלי הוא הסעיף המחייב כל קבוצה בליגה לרשום 2 שחקנים מתחת לגיל 22 ועוד שחקן מתחת לגיל 25.

אחת השאלות המרכזיות שעלו בזמן השביתה נגעה לעומק וכמות האיכות והכישרון של הכדורסלן הישראלי, ועם הרבה מקומות לחבר'ה צעירים בסגלים בעונה הבאה, אפשר אולי יהיה להתחיל לקבל תשובה, או לפחות לראות כיוון.

כבר העונה ניתן היה לראות בכמה קבוצות שחקנים צעירים שרשומים בסגל, אולם לא כולם קיבלו מספיק קרדיט על המגרש ושותפו דקות בודדות בלבד. לצד בר טימור, יותם שירן, אור סלומון, יועד בית יוסף, בן רייס, טמיר אריאלי ודודו שמריז, שעשו השנה צעד גדול מבחינה מקצועית, היו גם שחקנים כבן אלטיט, אחיעד בוקרא, איתי שגב, עידן זלמנסון, רם אליאספור, רפי מנקו ורועי איילון, שחתומים בקבוצות בליגת העל, אבל עדיין לא מצאו את מקומם כשחקני רוטציה לגיטימיים.

אבל מאחר ולקראת העונה הבאה מתפנים עוד מקומות בסגלים לישראלים צעירים, קבוצות יצטרכו לפזול סוף סוף אל עבר הליגה "הכי ישראלית" בארץ, הליגה הלאומית, בניסיון לדלות משם שמות חדשים. ובהחלט יש שם כישרון ששווה להכיר. לכן, הנה כמה שחקנים בני 25 ומטה מהלאומית (אלא אם צויין אחרת). חבר'ה שאם יקבלו את הצ'אנס יוכלו אולי לעשות את הפריצה שלהם בליגת העל. ואז, אולי, גם באמת יצא משהו מהשביתה הזו.

1. עוז בלייזר, פאוור פורווד, יליד 92, הפועל עפולה
קפטן נבחרת העתודה, ומדורג במקום הראשון בנקודות מבין הישראלים שמתחת לגיל 22. שותף העונה ב-9 משחקים (מאחר ומשרת בצבא ולא כספורטאי מצטיין) וקולע 14.6 נקודות (25 בליגה כללי) ב-32 דקות למשחק. הוא גם קוטף כמעט 8 (!) ריבאונדים למשחק, זורק שלשה למשחק, ומדייק ב-67% מהן.

2. אבירם זליקוביץ', שוטינג גארד יליד 89', עירוני נהריה
עלה עם הפועל ת"א ליגה בשנה שעברה אבל נשאר בלאומית כדי לקבל יותר דקות. שומר על נהריה בצמרת בתצוגות תכלית כמו זו מפברואר השנה, עם 31 נק', משחק בו סחט עבירות בלי סוף והגיע 16 פעם לקו העונשין. שותף ב-10 משחקים, קולע 16 נקודות בממוצע ב-28 דקות, כולל 78% מהקו.

יש לו מקום בליגת העל? שון לבנובסקי (צילום: ספורט 5)
יש לו מקום בליגת העל? שון לבנובסקי | צילום: ספורט 5

3. ינעם אירם, שוטינג גארד יליד 88 (ביום האחרון של השנה), מכבי באר יעקב
1.94 מ'. נבחר בעבר ל-MVP של ליגת התיכונים כשלקח את היובל לגמר, שיחק באשדוד בליגה הלאומית ב-2010 ושב אליה לליגת העל ב-2012. כיום משחק בבאר יעקב, זוכה ל-32 דקות משחק בממוצע, ומחזיר 19 נקודות לערב. וזה לא נגמר פה. אירם משחק היטב בשני צידי המגרש ומוסיף 5.5 ריבאונדים, 2 אסיסטים ו-2 חטיפות בכל התמודדות בה הוא עולה על הפרקט.

4. איגור מאיור, שוטינג גארד, יליד 93', עירוני ר"ג
משחק מסוף 2011 בעירוני רמת גן, לאחר ששיחק במקביל גם בקבוצת הנוער שלה. מאיור, שחקן נבחרת העתודה שעבר בכל נבחרות ישראל הצעירות, מקבל כ-23 דקות למשחק, שבמהלכן הוא תורם 7.6 נק', קולע ב-40% לשלוש, 77% מהקו, ועושה פחות מ-2 עבירות למשחק.

5. איתן רוטנברג, פאוור פורווד, יליד 91', הפועל כפר סבא/כוכב יאיר
משוחרר טרי מהצבא. ביצע השנה קפיצת מדרגה ענקית ושיפר בצורה משמעותית פרמטרים רבים במשחק שלו. הוא כמעט הכפיל את כמות הנקודות מ-7.3 ל-14.3, התחיל לזרוק מהשלוש, שיפר במעט את אחוז העונשין וקוטף גם 6 ריב'. מה הפלא שעלה מ-19 ל-32 דקות?

6. תומר בר אבן, פוינט גארד, יליד 92', טבעון/מגידו
גדל במכבי ת"א ומשחק זו עונה שלישית בטבעון/מגידו, שנהנית משיתוף הפעולה עם מכבי ת"א. הרכז של נבחרת העתודה. אתלטי עם ראיית משחק וקבלת החלטות טובה. חוטף מצוין (2.7 למשחק), מוסר כמעט 4 אסיסטים ולא שוכח לקלוע 13 נקודות ב-31.6 דקות משחק. מרשים בהחלט.

הגובה לא קובע. סמואל פלייטמן עם לייזי גורדון (צילום: ספורט 5)
הגובה לא קובע. סמואל פלייטמן עם לייזי גורדון | צילום: ספורט 5

7. רום קורנליוס, פוינט גארד, יליד 93', קריית גת
הבן של גרג (שגם אימן אותו במחלקת הנוער של מכבי ראשל"צ). משחק העונה בקריית גת ובמהלך 20 דקות פרקט לערב, קולע 8 נק' ב-65% מהשדה. למרות גובהו (1.97) עשה את המעבר מהכנף לרכז עוד בקבוצת הנוער של מכבי ראשל"צ בה שיחק שנתיים, ושם זכה ב-2 אליפויות המדינה לנוער.

8. אור זינדרמן, שוטינג גארד, יליד 89', אליצור רמלה
יוצא תיכון בליך שמשחק זו העונה החמישית (!) ברמלה. שחקן רבגוני שיכול לשחק בעמדות 1 עד 3. קולע 11 נקודות ב-24 דקות, ושומר כבר כמה עונות על יציבות בדקות ובנקודות. יש לא מעט קבוצות ליגת על שזה דבר שחסר להן, לא?

9. לירז אריאלי, שוטינג גארד, יליד 92', הפועל עפולה
אחיו הקטן של טמיר. אחרי שנתיים ביקנעם/מגידו (היום, כאמור, טבעון/מגידו), עבר להפועל עפולה והשנה מספר 8.8 נק' ב-19.8 דקות למשחק. אריאלי סוחט לא מעט עבירות ומגיע הרבה לקו העונשין, משם הוא מדייק ב-83.8%. גם מעבר לקשת הוא חד, עם יותר משלשה למשחק ב-53%. בקיץ התפוצץ במדי נבחרת העתודה, עם 27 נקודות, מהן 24 בשלשות, במשחק אימון מול שחקנים ישראלים מליגת העל ולאומית.

10. סמואל פלייטמן, גארד, יליד 92', אליצור ר"ג
נותן משמעות חדשה למונח "הרכב נמוך". מתנשא ל-160 ס"מ בלבד, אבל זריז במיוחד ויכול לשנות מומנטים בעזרת ההגנה שלו. שיחק בלב השרון בשנה שעברה אולם השנה משחק באליצור רמת גן מליגה ארצית דרום, וקצת נעלם מהרדאר.

זה המודל. בר טימור (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
זה המודל. בר טימור (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

11. שון לבנובסקי, פאוור פורוורד, יליד 92', מכבי ק. ביאליק
הבן של קני. עבר השנה ממכבי חיפה לקריית ביאליק. שיחק בנבחרות הקדטים, נוער והעתודה. שחקן פיזי ויחסית גדול שמסוגל להוריד כדור לרצפה. למרות ירידה בנתונים יש הרגשה שהכישרון והיכולת שם ושהוא רק צריך הזדמנות לפרוץ בקבוצה הנכונה שתתן לו דקות ותקדם אותו.

12. נאור שרון, גארד, יליד 95', הפועל חולון
הצעיר ביותר ברשימה כאן, אך בין המוכשרים שמופיעים בה. מהמצטיינים בנבחרת הנוער שסיימה בקיץ במקום הרביעי באליפות אירופה דרג ב'. עשה לאחרונה חתיכת דרך, שהחלה בעונה הקודמת כשעבר מקבוצת הנוער של מכבי ת"א לאקדמיה של פו אורטז בצרפת. התחיל את העונה הנוכחית בלבלואה הצרפתית, ולאחר מספר חודשים עבר להפועל חולון. בינתיים לא זוכה שם לדקות משחק משמעותיות, אבל חתום לטווח ארוך.

מעבר לשחקנים האלה, מתחילים את דרכם בכדורסל הישראלי גם כמה "אחים קטנים" ששווה לשים אליהם לב, כמו אלן סקוורר (האח הקטן של יחזקאל), דניאל תמיר (אח של עמית), יניב סלומון (אח של אור). כמו כן, כמה שחקני "יבוא-יצוא" מתחת לגיל 20 יכולים להיות כאלה שבזכות התקנות החדשות יראו פרקט בליגת העל (בתקווה): איגור קולשוב, פורוורד בן 18 שגדל באקדמיית הכדורסל בוינגייט ומשחק במכללת אריזונה סטייט; ג'ייק כהן סנטר יהודי מתאזרח בגובה 2.08 שמשחק במכללת דייוידסון; תום מעיין, הגארד בן ה-19 ששב ממכללת סיטון הול היישר לטירונות בכדי שיוכל לשחק בקיץ בנבחרת העתודה. על הכתפיים הצעירות של השמות האלה מוטלת האחריות לנצל את ההזדמנות. עכשיו רק צריך שהם באמת יקבלו אותה.