sportFive654058 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

מנהלת ליגת העל בכדורסל מסמלת במשך שנים את הדור החדש של הניהול בישראל. במשך שנים היא סימלה חדשנות בניהול, שיווק, מכירות, ניתוק מהעסקנות הישנה והבאת מקורות הכנסה חדשים תוך תיקון עיוותים של שנים. אז מדוע מתחת לפני השטח בוערת האדמה מתחת למנהלת ומה התמורות שמתרחשות בה ועלולות להביא להרס המפעל הכלכלי?

ננסה לפשט את הסיפור כדי להבין את מהות העניין. בגדול, מדובר במאבק שליטה בליגת העל. מי יקבל את ההחלטות ומי ימשוך בחוטים. מצד אחד, נמצאות מכבי ת"א והפועל ירושלים. מהצד השני נמצאים יתר המועדונים שנחשבים ל'קטנים', כלומר קטנים מבחינת ייצור ההכנסות שלהם לליגה ולא מבחינת מסורת או הישגים.

כיום, דירקטוריון ליגת העל מורכב מ-12 דירקטורים של קבוצות הליגה, נציגי איגוד הכדורסל, והיו"ר, שמואל פרנקל, לו יש 2 קולות. נציג אחד ייצג כל קבוצה, כאשר בדרך כלל מדובר ביו"ר הקבוצה או במנכ"ל שלה. אלה האנשים שמקבלים את כל ההחלטות, ואיך יראה הכדורסל בליגת העל. מכבי ת"א והפועל ירושלים מופרדות תקציבית מיתר קבוצות הליגה ותקציבן גבוה בהרבה מיתר הקבוצות.

בגלל הנושא הזה, דירקטוריון המנהלת תיקן תקנות שונות לצמצום הפערים ולהשתת ליגה ספורטיבית יותר. בין התקנות הנ"ל, אפשר למצוא את חוק הצעירים שלפיו כל קבוצה חייבת לרשום שני שחקנים מתחת לגיל 22 בטופס המשחק, הגבלת מספר זרים ל-4-5, הרישום שלהם לכל משחק ומשחק, ביום שלפני המשחק ב-4 אחה"צ, וכמובן מעל הכל שיטת הפיינל פור המונהגת רק בישראל.

מדוע התקנות הללו מצמצמות את הפערים? מכיוון שבגלל שמכבי וירושלים מייצרות הכי הרבה כסף, ואם לא היה את חוק הצעירים הן היו קונות את כל השחקנים המנוסים והוותיקים. עכשיו הן לא יכולות, כי הן חייבות שני שחקנים צעירים בסגל. מכבי ת"א וירושלים הן בין הקבוצות הבודדות שמחזיקות יותר זרים משניתן לרשום בטופס המשחק ולא יכולות לשחק עם כל השחקנים שהן קנו. הן מודיעות כ-30 שעות בערך לפני כל משחק איזה זרים ישחקו למחרת, כדי שליריבה יהיה יותר נוח, והיא תדע לאיזה שחקן לא להתכונן ומי לא משחק, במה שעוזר בהכנות של היריבה.

לפני מספר שבועות, עתרו מספר משחקני מכבי ת"א הוותיקים לבית המשפט וטענו ש'תקנת הצעירים' לא חוקית, שמדובר באפליה על רקע גיל ופגיעה ישירה בחופש העיסוק. המהלך הזה הוביל לכעס נוסף מצד 'הקבוצות הקטנות' בגלל שברור לכולם אמנם השחקנים הגישו את התביעה, אבל ההנהלה עומדת מאחוריי המהלך כחלק ממלחמתה בחוק הצעירים שמגביל אותה.

אגב, אחת הטענות כנגד יו"ר המנהלת שמואל פרנקל היא שהוא "פרו מכבי". הסיבה נעוצה בכך שהוא שימש כדירקטור בחברת היכלי הספורט, והיה המנוע מאחורי השינוי והשיפוץ שעבר ההיכל הביתי של הצהובים לפני מספר שנים.

הקבוצות הקטנות נגד סדרות (מנהלת הליגה) (צילום: ספורט 5)
הקבוצות הקטנות נגד סדרות (מנהלת הליגה) | צילום: ספורט 5

הקטנות שולטות
בגלל הרוב שיש לקבוצות הקטנות בדירקטוריון ביכולתן להתאגד ולעשות כמעט כל מה שהן רוצות. לא מזמן, כבר הוחלט לבטל את שיטת הפיינל פור, ואכן היו עונות שהאליפות הוכרעה בשני משחקים, בית-חוץ, והפרש סלים. הסיבה שהקבוצות הקטנות לא רוצות סדרות, אלא פיינל פור, היא בשל טענתן שבגלל שיש פערים כ"כ גדולים בתקציבים, קשה מאוד לנצח את מכבי ת"א והפועל ירושלים בסדרות. גם הסדרה בה הפועל אילת ניצחה את מכבי ת"א לפני שנתיים בסדרת הטוב מ-5 משחקים, לא שינתה את דעתן.

בעונה החולפת הגיעו הפועל ירושלים והפועל ת"א למשחק חמישי בו קבוצת האוהדים הייתה רחוקה סל אחד מלהדיח את מי שהייתה האלופה. ראשי מכבי ת"א פעלו להשבת הסדרות ופנו לחלק מהספונסרים של הקבוצות הקטנות כדי להפעיל עליהם לחץ. זו הייתה טעות גדולה מצד אנשי מכבי, שכן הקטנות כעסו והענישו את הצהובים כאשר חזרו לשיטת הפיינל פור.

מנהלי 'הקטנות' מציינים את ה-NBA כדוגמא. שם יש תקרת שכר כדי למנוע פערים אסטרונומיים בין הקבוצות ולייצר תחרותיות. מי שעובר את התקרה משלם קנס ועוד חוקים והגבלות. מכיוון שבליגה הישראלית אין תקרת שכר, הדירקטוריון יוצר מערכת איזון אחרת, באמצעות תקנות, לפי טענת הקטנות.

בתחילת השנה, אחד מיושבי הראש של הקבוצות הקטנות, שלח אי מייל לכלל חברי הדירקטוריון והודיע כי הוא מבקש שאם יש משחק במוצאי שבת, אז הקבוצות לא יודיעו מי הזר שלא נרשם בטופס ב-4 אחה"צ לפי מה שנקבע, אלא עד 1 בצהריים. הסיבה: בימי שישי יש אימון בצהריים ושינוי השעה יאפשר לקבוע את הסגל אחרי שהאימון נגמר. לאחר שנתקל בסירוב הוא ענה שאם הם לא יעשו כרצונו, הוא ידאג לסנקציות חמורות יותר. כך הדברים מתנהלים במנהלת הליגה.

האם תהיה מהפכה?
על הרקע הזה, יו"ר דירקטוריון המנהלת, שמואל פרנקל, הזמין עבודת מחקר מחברת 'דלויט'. אחרי 14 שנה שהמנהלת פועלת, ואחרי 4 שנים שהוא בתפקיד (לפניו היה אבנר קופל 10 שנים בתפקיד), הוא רצה לבחון את ההכנסות מול ההוצאות, הגידול של המנהלת במהלך השנים, ספונסרים, כמות הקהל במגרשים, דקות משחק של ישראלים ותיקים, ישראלים צעירים וזרים. ממש הכל.

חברת דלויט היא אחת מחברות השירותים העיסקיים הגדולות בעולם ולאחר עבודה מקיפה של שלושה חודשים, הוגש למנהלת דו"ח של 180 עמודים. לצד מסקנות אלה, פועל עורך דין להקמת מנגנון קבלת החלטות חדש עבור המנהלת. הסיבה היא, ששמואל פרנקל מרגיש שהוא לא רוצה לקחת יותר חלק במנהלת שמקבלת החלטות בצורה שבה 'הקטנות' מחליטות בשביל כולם.

על פי הדו"ח של דלויט, מכבי ת"א אחראית על למעלה מ-50% מהכנסות המנהלת. לזכותו של פרנקל ייאמר, שהוא הביא לשיפור מתמיד בהכנסות. לפני 4 שנים המנהלת הכניסה 18 מיליון שקל. היום היא כבר מכניסה 40 מיליון כאשר 20 מיליון מתוכן זה בזכות מכבי ת"א. הבאה בתור זו הפועל ירושלים. למעשה, אם נעריך את ירושלים ב-20% מהכנסות המנהלת (רק לשם ההדגמה, כי הנתון הזה עדיין לא יצא לאור), נוכל לומר ש-2 הגדולות מכניסות 28 מיליון שקל למנהלת, ויתר 10 'הקטנות' מכניסות למנהלת עוד 12.

חובה: קומישינר שיהיה שובר שוויון
בין המסקנות שיוצגו בקרוב, עלה הצורך להוציא את תהליך קבלת ההחלטות מידי הדירקטורים שהם בעלי עניין בקבוצות, כדי לשבור את מעגל הקסמים של 'הרוב קובע'. ההצעה היא למנות קומישינר לליגה. דמות עם סמכויות ושיניים, שתוכל לקבל החלטות. לצידו ימונו שני דירקטורים, והשלושה האלה יהיו מקבלי ההחלטות. הם יהיו בלתי תלויים והמחשבה היא שאחד הדירקטורים יהיה שופט בדימוס. דירקטוריון המנהלת עדיין יפעל וימנה את 2 הדירקטורים, אבל ל-2 הגדולות, מכבי ת"א והפועל ירושלים תהיה זכות וטו, לגביי מי הם אותן דירקטורים, וזאת כדי שלא נחזור שוב לנקודת ההתחלה, שהרוב ממנה את עושה דברו.

ב-25 לחודש הדירקטוריון יצטרך לאשר את המנגנון החדש או לדחות אותו. מספר נציגי קבוצות קטנות כבר יודעים לספר שהם ידחו אותו. הרי היום הכוח בידיהם, אז למה שהם יתנו אותו למישהו אחר? מכבי ת"א מצידה מאיימת בפרישה מהליגה אם הדברים לא ישתנו. זה לא מופרך לחלוטין לקבוצה שכבר משחקת בליגה סגורה וארוכה – היורוליג, עם 30 מחזורים בליגה הסדירה, ועוד סדרת פלייאוף ופיינל פור אם היא מעפילה לשם.

מכבי ת"א וירושלים יודעות שהן אחראיות למרבית הכנסות המנהלת, ואין 'לקטנות' זכות קיום בלעדיהן ולכן מאיימות ולא מוכנות לצורה שהדברים מתנהלים כיום. הכוונה היא שאותו קומישינר יהווה הגורם המאזן בליגה, מבלי לתת כוח לקטנות או לגדולות, וכשהוא אינו כפוף לכוחות פוליטיים כאלה ואחרים.

גם שמואל פרנקל מתוסכל. הוא מרגיש כמו פקיד. הוא יו"ר המנהלת, אבל אין לו סמכויות אמיתיות. אם הוא לא יקבל שיניים, זו תהיה השנה האחרונה שלו בתפקיד. פרנקל אמר לאחרונה לא פעם למקרוביו: "לא באתי להיות פקיד, לא אמשיך כך".

כעת מתקיימת 'מלחמת עולם' ספורטיבית מתחת לפני השטח. הקבוצות 'הקטנות' משוחחות זו עם זו, כדי ל'תאם גירסאות' ולוודא שהיוזמה החדשה נקברת עמוק במגירה. למכבי ת"א והפועל ירושלים  נמאס מהתקנות שמגבילות אותן, מכך שהן אחראיות לכך שהמנהלת מכניסה כסף רב, אך לא מחלקת אותו בצורה פרופורציונאלית להכנסות. וכך החל קרב רווי יצרים שמי שבסוף ייפגע ממנו ככל הנראה הם אוהדי הכדורסל ולא משנה לאיזה צד הם שייכים.