במצב העניינים החדש, דונטה יעלה הרבה, הרבה כסף (צילום: אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
במצב העניינים החדש, דונטה יעלה הרבה, הרבה כסף (צילום: אלן שיבר) | צילום: ספורט 5
Get Adobe Flash player

נושא מעניין שמצוי על סדר היום הספורטיבי הוא מיסוי הספורטאים הזרים. אחד מבעלי מכבי ת"א דייויד פדרמן, נשאר ללון בירושלים אתמול אחרי המשחק, והבוקר (שני) הוא ואחד מבעלי הפועל ירושלים – הפרסומאי אייל חומסקי נפגשו עם אמיר לוי, הממונה על אגף התקציבים במשרד האוצר בירושלים ודנו בעניין המיסוי לכדורסלנים וכדורגלנים זרים בישראל.

כזכור, הזרים מקבלים הטבת מס משמעותית, כאשר ישראלי שמשתכר שכר במדרגת המס הגבוהה ביותר מחוייב במס של כ-48%, בעוד שחקן זר בעל שכר זהה מחוייב בתשלום של 25%. המס משולם על ידי הקבוצות ולא על ידי השחקנים שמקבלים את שכרם כנטו.

על פי אמנת המס בין ארה"ב וישראל, ספורטאים אמריקאים שעובדים בארץ (והפוך) פטורים ממס בסכום של עד 400 דולר ליום. אם נעשה חשבון, שכדורסלן עובד בארץ 9 חודשים בשנה, זה אומר ששחקנים שמשתכרים עד 108 אלף דולר, הקבוצות פטורות מתשלום המס. מעל לסכום זה, הקבוצות משלמות על השחקנים מיסוי של 25%. בכדורגל מצב הקבוצות 'חמור' יותר כי אין אמריקאים, והשחקנים הזרים הם בד"כ אירופאים או אפריקאים ולכן המיסוי שהקבוצות יצטרכו לשלם גבוה יותר.

הפגישה עם מנהל אגף התקציבים התרחשה בגלל הצעת חוק העומדת על הפרק, ולפיה ישוו את מיסוי השחקנים הזרים לזה של הישראלים. גורמים באוצר מציינים שהפגישה נערכה לאור בקשתם של נציגי הקבוצות, במהלך הפגישה נידונו ההיבטים השונים לביטול השוואת המס. פדרמן אישר בפני אתר ערוץ הספורט את קיומה: "הייתה הידברות בפורום מצומצם, ואנחנו מחכים לתשובות". מעבר לכך, פדרמן ביקש שלא להרחיב בנושא. על המשחק אמש אמר: "על זה בטוח אני לא רוצה לדבר או להרחיב. ההפסד אתמול לא יוביל לאיזשהו שינוי אם זה מה שאתה שואל".

בתוך כך, על פי מקורות יודעי דבר, הקו הכללי של פדרמן וחומסקי בפגישה היה ששניהם טוענים כי השוואת המיסוי יפגע רק בישראלים. על פי השניים יש להשאיר את המצב על כנו או לחילופין להפחית את המיסוי על השחקן הישראלי, ולא להעלות את המיסוי על השחקן הזר.

הקבוצות ימשיכו לשלם את אותם סכומים נטו לשחקנים הזרים כי הן מתחרות עם קבוצות מרוסיה, גרמניה, צרפת, ספרד יוון וכדומה על אותם שחקנים. המשמעות היא שהן תשלמנה יותר מס, שינגוס מתקציב הקבוצה. זה ישאיר פחות כסף לשכר השחקנים הישראלים. למשל, בירושלים מבינים שכדי להתמודד על האליפות בארץ ולהתמודד בזירה האירופית, הם צריכים שחקן זר כמו דונטה סמית' ששכרו כ-600 אלף דולר. אם עלות השכר ברוטו שלו (ללא תוספות דירה,רכב וכו') היא כ-750 אלף דולר, לפי החוק החדש שכרו ברוטו יקפוץ ל-900 אלף דולר.  ירושלים בכל מקרה צריכה להחתים אותו לכן היא תשלם את הכסף, אבל אז יהיה לה פחות 150 אלף דולר בתקציב יתר השחקנים, ומכאן שהשחקן הישראלי בסופו של יום יפגע, כי הקבוצות תשלמנה יותר אבל תקציבן לא יעלה.