sportFive949730 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

בזמן שכולם מדברים על הטירוף בשוק השחקנים ביורוליג בקיץ הזה, עם חוזים שמתקרבים למימדי NBA ומעברים מפתיעים בין קבוצות הצמרת, הסיפור האמיתי מתרחש בנעשה סביב העמדה שהיתה ונשארה החשובה ביותר בכדורסל המודרני - הרכז. חודש אוגוסט כבר מעבר לפינה, ולמכבי ת"א עדיין אין רכז פותח, אבל כפי שנסביר מייד, היא לא לבד: קבוצות נוספות באירופה משוועות לשחקנים בעמדה הזו, והשוק דל בפתרונות ראויים.

נפתח בסקירה קצרה של עמדות הרכז הפותח שכבר מאוישות בקבוצות היורוליג:

סלוקאס. נפל על כסף (Getty) (צילום: ספורט 5)
סלוקאס. נפל על כסף (Getty) | צילום: ספורט 5

מהטבלה ניתן לראות כי רק 3 קבוצות נותרו ללא רכז פותח מובהק: ולנסיה, צסק"א וכמובן מכבי ת"א. מצד אחד, האלופה הישראלית בחברה טובה, במיוחד כשאלופת אירופה בכבודה ובעצמה, עוד לא הצליחה למצוא את הרכז המוביל שלה, מצד שני, זו אחת הבעיות המרכזיות של מכבי: ברגע שייפלט לשוק רכז ברמה גבוהה, מה-NBA למשל, קשה לראות כיצד מכבי תצליח לגבור על הרוסים, במידה שהם יהיו מעוניינים באותו שחקן.

המקרה של צסק"א הוא מקרה בוחן מעניין: בשנים האחרונות, צסק"א היא אחת מהקבוצות העשירות ביבשת, אבל בקיץ הזה אנחנו רואים כיצד הכוכבים נוטשים אותה בזה אחר זה (דה קולו בפנר, היגינס בברצלונה) והיא מצידה מתמקדת בבניית הקו הקדמי, עם קוסטה קופוס ויוהאנס פוגטמן. רכז? עדיין אין. האם ייתכן שמאחורי הקלעים התקציב של צסק"א נחתך בצורה דרמטית, או שמא דימיטריס איטודיס, ממש כמו עמיתו היווני יאניס ספרופולוס, ממתין בסבלנות שיצוץ הרכז שעליו חלם?

סוגיית מייק ג'יימס
הסיבה העיקרית לאי ההצלחה של מכבי ת"א להעפיל לפלייאוף היורוליג בעונה שעברה נבעה מהבור הגדול שאליו נכנסה כבר בתחילת העונה, והבור הזה נוצר כתוצאה מפציעתו של ג'רמי פארגו, ערב משחק הבכורה באתונה נגד פנאתינייקוס. פארגו, למי ששכח, היה הרכז הפותח של הצהובים. מכבי התמהמהה עם מציאת מחליף, עד שהגיע ראמון סשנס שעזב אחרי 2 משחקים בלבד. למעשה, מכבי שיחקה כמעט כל העונה ללא רכז מוביל אמיתי, כי גם כשפארגו חזר זה כבר לא היה זה. לכן היה אפשר לצפות שהאלופה תלמד מהטעויות ותציב את משימת מציאת הרכז כעדיפות עליונה ומובהקת.

סקוטי ווילבקין. יכול להסתדר עם ג'יימס? (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
סקוטי ווילבקין. יכול להסתדר עם ג'יימס? (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

אך המציאות היא אחרת, ורגע לפני חודש אוגוסט, למכבי עדיין אין רכז פותח. האם הדבר נעשה מתוך בחירה? האם אופן בניית הסגל, אולי במובן של ריבוי מקבלי החלטות, מקשה על מציאת החתן המיועד? התשובה לשתי השאלות הללו, לפחות מבחינת אנשי מכבי, היא "לא".

מכבי, כך טוענים בקבוצה, לא בחרה להגיע עמוק אל תוך הקיץ ללא החתמה בעמדה החשובה ביותר. הרי מוקדם יותר בקיץ נעשו פעולות כדי לאייש את המשבצת: מועמדותו של קוסטאטס סלוקאס נפלה על כסף, בראד וונאמייקר רצה וקיבל חוזה ב-NBA, ומילוש תיאודוסיץ' בחר בביטחון של חוזה ל-3 שנים בווירטוס אצל מאמן שהוא גדל עליו.

גם מנגנון קבלת ההחלטות לא היווה בעיה, כי במכבי מסבירים באופן פשוט: יאניס ספרופולוס, ורק יאניס ספרופולוס, הוא האיש שנותן את המילה האחרונה לגבי סגל השחקנים. במכבי ידעו שאם 3 האופציות הנ"ל נופלות, האפשרויות הבאות מבחינת ההיצע בשוק הן אלו שקיימות כעת:

1. מציאת רכז מתאים מבין השחקנים שלא השיגו חוזה ב-NBA.

2. שחקנים שעד כה עשו כסף גדול בסין ועשויים לחזור לאירופה, כמו מלקולם דילייני (שנכון לעכשיו דורש סכומים מופרזים) או דאריוס אדאמס.

3. בחירה ברכז ששיחק ברמה אירופית נמוכה יותר.

4. שחקנים אחדים שנפלטו לשוק כתוצאה מבנייה מחודשת בקבוצות יורוליג, כמו מייק ג'יימס.

אייזיאה קאנאן. אחד השחקנים שעשויים להתאים לצהובים (Getty) (צילום: ספורט 5)
אייזיאה קאנאן. אחד השחקנים שעשויים להתאים לצהובים (Getty) | צילום: ספורט 5

הדעות על ג'יימס בתוך מכבי חלוקות: מצד אחד, האלופה משוועת לרכז עם ניסיון יורוליג, מצד שני, ישנה הסכמה ששילוב של סקוטי ווילבקין וג'יימס עלול לא לעבוד ברמה המקצועית, מכיוון שמדובר בשני שחקנים שצריכים את הכדור אצלם כדי להיות דומיננטיים. מכבי כבר ערכה בדיקות ראשוניות לגבי ג'יימס, ששוחרר רשמית ממילאנו. אגב, המנהל המקצועי החדש של הקבוצה הוא כריסטוס סטאברופולוס, שמכיר היטב את ספרופולוס מהימים המשותפים באולימפיאקוס, דבר שעשוי לסייע במגעים.

אבל גם אם תימצא הנוסחה לצרפו, יש איש אחד שצריך להשתכנע שג'יימס הוא ההחלטה הנכונה. עד לפני שבוע, ספרופולוס לא היה מוכן לשמוע על מועמדותו של ג'יימס, אבל ככל שעבר הזמן, המאמן היווני מבין שמבחינת רכזים עם ניסיון יורוליג, ג'יימס הוא כמעט היחיד שנשאר בשוק, ולכן ספרופולוס צריך להחליט מה חשוב לו יותר: ניסיון או התאמה לסגל הקיים? שם נוצץ שיהפוך את ההמתנה של אוהדי מכבי למשתלמת, או אולי שחקן NBA לא מוכר אבל מתאים יותר ברמה המקצועית?

מי נשאר בשוק?
אז מי בעצם נמצא במאגר השמות הפחות מוכרים של הרכזים שמנסים להישאר או לחזור ל-NBA? מי רלוונטי למכבי מבחינת העלויות, ומי עשוי להתאים מהבחינה המקצועית? מבין השחקנים ששיחקו ב-NBA בעונה האחרונה ועדיין מנסים להשיג חוזה, ישנם כ-40 גארדים. אחרי סינון של כאלו שמתאימים לעמדה מס' 1, וכאלו שריאלים למכבי מבחינה כספית, אנחנו נשארים עם כ-20 שחקנים.

ספרופולוס. יכריע (אודי ציטיאט) (צילום: ספורט 5)
ספרופולוס. יכריע (אודי ציטיאט) | צילום: ספורט 5

מתוך ה-20 הללו, ספרופולוס צריך לבחור מה הוא רוצה מבחינה מקצועית: האם מנהל משחק שיפעיל היטב את ווילבקין, בלאק ושות'? האם עוגן הגנתי שחסר כרגע במלאי הגארדים הנוכחי של מכבי? בהנחה שהמאמן היווני ירצה גם וגם, הרשימה מצטמצמת עוד יותר. על קצה המזלג, חלק מהשמות שיכולים להתאים לצהובים הם, בין היתר, אייזיאה ווייטהד, ג'יילן אדאמס, אייזיאה קאנאן, נאז מיטרו-לונג וג'ריאן גרנט, שבדיקות לגביו כבר נעשו.

דבר אחד בטוח: התמונה תהיה בהירה יותר ממש עוד מעט, אחרי 31 ביולי, אז רוב הסגלים בליגה הטובה בעולם יהיו סגורים, והשוק עשוי להתחיל להיות מוצף באלו שלא הצליחו למצוא חוזה. בגלל השינויים במבנה החוזים בליגת הפיתוח, שחקנים רבים עשויים להעדיף להישאר בארה"ב ולנסות להשיג חוזה דו-כיווני שיאפשר להם לשחק בקבוצת בת בג'י ליג, אך גם אירופה צפויה לקבל נתח שוק מסוים. מה מכבי ת"א תקבל?