sportFive1016642 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
ג'ייק כהן, מוביל קריאות לערוך בדיקות לכולם (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
ג'ייק כהן, מוביל קריאות לערוך בדיקות לכולם (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

העלייה במספר מקרי הקורונה בימים האחרונים שוב העירה מחדש את סוגיית הבדיקות הספורט הישראלי, כאשר ג'ייק כהן ממכבי תל אביב שוב מוביל את הקריאות לערוך בדיקות לכדורסלנים לקראת חידוש העונה. במנהלת הליגה אמרו בעבר כי משרד הבריאות הנחה את המנהלת שלא לבצע בדיקות, וכעת אנו חושפים לראשונה את נימוק משרד הבריאות כפי שהועבר למנהלות הכדורסל והכדורגל לפני כעשרה ימים.

"המלצת גורמי הרפואה במשרד הבריאות היא שלא לבצע בדיקות קורונה לכלל השחקנים", נכתב בתשובת המשרד. "הטעם העיקרי לכך הוא שבדיקת קורונה מייצגת רק את המצב ברגע הבדיקה עצמו ואינה ערובה לכך שהשחקן לא יפתח סימנים או שיידבק לאחר מכן. מעבר לכך, גם במצב של תחלואה ודאית וסימפטומטית, שיעור הגילוי של הבדיקה עומד על כ- 70%".

במשרד הסבירו עוד: "בנוסף, קיימת תופעת False positive - סטטיסטית, במצב התחלואה בישראל נכון להיום, על כל נבדק שייצא חיובי לנגיף והוא אכן נשא/חולה יתקבלו פי 10-50 תוצאות חיוביות שאינן נכונות. יובהר שבמקרה שנבדק מאובחן כחיובי לנגיף תחול חובת בידוד מלא עליו ועל כל מי שבא עמו במגע ב-14 הימים האחרונים".

לסיום אמרו במשרד כי "עמדת משרד הבריאות היא שהקפדה על הוראות הבידוד לאורך כל תקופת הליגה והשמירה על כללי ההתנהגות מחוץ למתחמי האימונים והמשחקים כפי שפורט במתווה, צפויה לצמצם למינימום את הסיכון להדבקה בנגיף הקורונה". תשובת משרד הבריאות נשלחה לכל הקבוצות. יש לציין כי ההנחיה חלה גם את ליגת העל בכדורגל, שחוזרת לפעילות היום (שבת).

וההנחיה הזו בדיוק הובילה למתקפה מצד המנהלת נגד מכבי ת"א: "מנהלת הליגה העבירה מבעוד מועד לכל הקבוצות את מתווה משרד הבריאות כולל התנגדותו לבצע בדיקות קורונה בשל העובדה כי הן אינן מדויקות ועשויות ליצור מצג שווא. אנו מביעים צער על כך שמכבי תל אביב לא הקפידה לעדכן את שחקניה בדבר מתווה והנחיות משרד הבריאות לחזרת הקבוצות לאימונים ומשחקים אם היו עושים כמתחייב, יכלו למנוע משחקניהם לצאת במתקפה מיותרת ושלוחת רסן נגד המנהלת. יודגש כי גם ליגת הכדורגל מחויבת לאותו מתווה. אנו מצפים שכל קבוצה תוודא שההנחיות שהועברו אליהם בעברית ובאנגלית יגידו עד לאחרון השחקנים, תוך שכל קבוצה לוקחת אחריות על שחקניה".

במכבי תל אביב לא נשארו חייבים והגיבו למנהלת: "חבל שמנהלת הליגה לא בודקת את הפרטים. מכבי תל אביב העבירה כלשונם את המתווה וההנחיות לכלל השחקנים וזאת בניגוד לכתוב בהודעת המנהלת. כולנו יודעים שאין חובת בדיקה בליגת הישראלית. הגורמים בקבוצה גם מודעים לעניין ה-False Positive. הפתרון לכך הוא בדיקות חוזרות. גם במשרד הבריאות מאמינים בבדיקות, ועובדה שהן מתבצעות בקרב הציבור הרחב. אנו ממליצים למי שעומד מאחורי הודעת המנהלת, לבדוק את הפרטים להבא. ולעצם העניין: מותר לשחקנים לבקש בדיקות גם אם הן אינן במתווה. מותר להם להביע את רצונם להרגיש בטוחים עד כמה שניתן. חשוב לתת להם להתבטא ולא לסתום פיות. מכבי תמשיך לעשות הכל כדי לתת תחושת בטחון לשחקני הקבוצה ולצוות. בואו כולנו יחד נשמור על השחקנים ונכבד אותם".

גם סקוטי ווילבקין הגיב בעמוד הטוויטר שלו עם הציוץ הבא: "וואוווווו, אז הם החליטו ללכת על עוקצנות בסגנון פאסיב-אגרסיב".

על פי בדיקת ערוץ הספורט, ביצוע בדיקה לקבוצה (20 שחקנים ואנשי צוות) עולה בין 500 ל-800 שקלים לאדם, תלוי אם מדובר בבדיקת מטוש בלבד או כולל בדיקת דם. המשמעות היא שביצוע בדיקות קורונה לכל הליגה כרוכה בעלות של בין 120 ל-200 אלף ש"ח, תלוי בסוג הבדיקה.