sportFive930531 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

בווידאו: הניצחון של מכבי ת"א על מכבי ראשל"צ

ליגת העל נכנסת לישורת האחרונה לקראת תחילת הפלייאוף, וכאשר ברקע מתנהל דיון ציבורי ער לגבי מבנה הליגה והסיבוב השלישי השנוי במחלוקת, אף אחד משני הגופים המרכזיים בכדורסל הישראלי - איגוד הכדורסל ומנהלת ליגת העל - לא טורח לפעול לאכיפת החלטות הנהלת האיגוד מ-17 בספטמבר 2018 ומ-26 בדצמבר 2018, שלפיה ליגת העל תגדל ל-14 קבוצות החל מתום עונת 2019-2020, החלטות שהתקבלו פה אחד. בשבוע שעבר שלח יו"ר האיגוד, עמירם הלוי, מכתב ליו"ר המנהלת, שמואל פרנקל, שבו הזכיר לו את אותן החלטות, מתוך ציפייה שהמנהלת תפעל על מנת ליישם אותן.

תקציר הפרקים האחרונים: בישיבה שנערכה ב-17 בספטמבר, החליטה הנהלת האיגוד כי בסיום עונת 19/20, העונה הבאה, יהיו שתי עולות מהליגה הלאומית לליגת העל, וכי הדרך להבטחת 14 קבוצות מעתה ואילך, בנוסף לכמות העולות והיורדות, תתקבל במשותף עם מנהלת הליגה.

פעם בעד, פעם נגד
יש להדגיש כי באותה ישיבה השתתפו שמונה ראשי קבוצות שמכהנים הן כדירקטורים בליגת העל והן כחברי הנהלת האיגוד, וכי ההחלטה אושרה פה אחד, עם 18 תומכים, 0 מתנגדים, ונמנע אחד בלבד. בישיבה שנערכה ב-26 בדצמבר נושא העולות והיורדות שוב עלה לדיון ואושר בשנית ברוב של 17 קולות לעומת נמנע אחד. ראשי הקבוצות שהצביעו בעד המהלך: יו"ר מכבי ת"א שמעון מזרחי, בעלי גלבוע/גליל חיים אוחיון, יו"ר בני הרצליה אלדד אקוניס, בעלי הפועל ב"ש כפיר ארזי, מנכ"ל הפועל ירושלים גיא הראל, יו"ר הפועל ת"א רמי כהן ויו"ר נס ציונה יניב מזרחי.

המכתב של הלוי לפרנקל משבוע שעבר (צילום: ספורט 5)
המכתב של הלוי לפרנקל משבוע שעבר | צילום: ספורט 5

אולם, מאז אותן ישיבות, דירקטוריון המנהלת התכנס כמה פעמים, אך הנושא עדיין לא עלה לדיון. מבדיקה שערכנו בנושא עולה תמונה אבסורדית עוד יותר: עוד בינואר 2018, הרבה לפני ישיבת הנהלת האיגוד בספטמבר, מנהלת הליגה מינתה ועדה שנועדה לדון בנושא הגדלת הליגה. הוועדה הורכבה מיו"ר המנהלת פרנקל, יו"ר הפועל ת"א רמי כהן, יו"ר בני הרצליה אלדד אקוניס, יו"ר מכבי ראשל"צ, יצחק פרי וכן מהדירקטורים החיצוניים מוישל'ה ויינקרנץ, אסי ברטפלד ודני בירן. אותה ועדה המליצה לדירקטוריון המנהלת שלא לתמוך בהגדלת הליגה, והדירקטוריון אישר את אותן המלצות.

במכתב ששלח פרנקל להלוי בתום עבודת הוועדה, נכתבו הנימוקים הבאים: "המעבר מתקציב ממוצע של קבוצה בליגה לאומית העומד על כמיליון ש"ח לתקציב מינימום של קבוצה בליגת העל העומד על כ-6.5 מיליון ₪ מהווה קפיצה גדולה המחייבת תשתיות וכח אדם. להערכת המנהלת חלק גדול מקבוצות הליגה הלאומית אינן יכולות לעמוד בקפיצה תקציבית שכזו… הטלטלה שעלולה להיווצר מירידת קבוצה מבוססת בליגה הבכירה ועליית קבוצה בלתי מבוססת מהליגה השניה במקומה, רק כדי להחליף מקומות שנה אחר כך היא טלטלה שרב מאוד נזקה מתועלתה.... - יש תמימות דעים כי אין מקום להגדלת הליגה ל-14 קבוצות וזאת מכיוון שהגדלת הליגה תגרום לירידת הרמה המקצועית, רמת התחרותיות בליגה ותיווצר פגיעה משמעותית בתקציבי הקבוצות".


אף אחד לא באמת רוצה
נדגיש שוב: אחרי שאותם דירקטורים (ראשי קבוצות) אימצו את ההמלצה שלא להגדיל את הליגה, הם הגיעו לאותה ישיבת הנהלת איגוד - ושם אישרו פה אחד את הגדלת הליגה ל-14. אז מה קורה כאן? על פי גורם באיגוד הכדורסל, המהלך עובר תהליך מיסמוס של שני הצדדים מכיוון שכיום לאף גורם בתוך המנהלת ובאיגוד הכדורסל אין אינטרס עמוק ואמיתי להביא להגדלת הליגה. לטענת הגורם, מי שהיו המנועים הגדולים ביותר למהלך הזה הם בעלי הפועל שבע כפיר ארזי ויו"ר מכבי רחובות רון וורטיצקי. ואולם, כיום באר שבע התבססה יפה בליגת העל, רחובות יצאה מהתמונה עם הירידה המפתיעה לליגה הארצית, והמאבק למען הגדלת הליגה נותר יתום.

פרנקל. ימסמס את ההחלטה? (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
פרנקל. ימסמס את ההחלטה? (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

"אני עדיין בעד 2 עולות ו-2 יורדות", אומר ארזי, אבל מודה: "נלחמנו למען זה כשהיינו בלאומית ואני חושב שזו מלחמה שמי שזה רלוונטי אליו צריך להילחם אותה. היום אנחנו במקום אחר ויש לנו את הבעיות שלנו". אחד הדירקטורים במנהלת הליגה מוסיף: "אני לא חושב שיש צידוק כלכלי ל-14 קבוצות. רק לפני שנה מכבי קריית גת היתה מרחק סדרה אחת מעלייה לליגת העל אבל קרסה כלכלית, מי מבטיח שזה לא יקרה שוב?".

ומה בנוגע להשארת ליגה של 12 קבוצות, אך הגדלת כמות העולות והיורדות ל-2? כאן דווקא באיגוד טוענים שמדובר במהלך מסוכן: "בליגה של 12, להנחיל 2 עולות ויורדות זה אחוז גבוה מדי שיכול לעשות נזק גדול מדי. באחוזים, לא נכון שיותר מ-15% מהליגה תשתנה מדי שנה".

המנהלת: "חד משמעית, נגד הגדלת הליגה"
בשורה התחתונה, הסיפור הזה הוא סיפורו של הכדורסל הישראלי על קצה המזלג: איגוד הכדורסל מקבל החלטה בלי שאף אחד באמת מתכוון לאכוף אותה, מנהלת הליגה ממציאה ועדה שתסביר למה ההחלטה לא נכונה, ושני הגופים מורכבים מראשי קבוצות שבכובע שלהם כחברי הנהלת איגוד מצביעים בעד, ואז יושבים במנהלת ומצביעים נגד אותה החלטה בדיוק.

ממנהלת הליגה נמסר בתגובה: "לאחר שקיבלה פניה בנושא מספר העולות והיורדות, הקימה מנהלת הליגה ועדה שדנה בנושא והגישה המלצותיה בינואר 2018  שהיו חד משמעיות, כנגד העלאת מספר העולות והיורדות ונגד הגדלת הליגה. לאחר שקיבלנו בשבוע שעבר פניה מחודשת בנושא, המנהלת תשלח את תשובתה לאיגוד בימים הקרובים. יש להדגיש כי ההמלצות שהוועדה גיבשה אומצו ואושרו ע"י דירקטוריון המנהלת".

יו״ר מנהלת הליגה הלאומית, עוגן יוחננוב, התייחס לדברים: "חבל שבמנהלת ליגת העל מאצילים לעצמם סמכויות, דואגים לאינטרס הצר שלהם ומרוב שיכרון כוח הורסים את הענף ואת הכדורסל הישראלי. כל מי שהענף יקר לו והספורט בכלל, חייב לעשות הכל בכדי למנוע מצב אבסורדי שכזה. שמואל פרנקל מדושן העונג, מנסה להטעות את הציבור ולייצר מצג שווא. הוועדה חסרת הסמכות שהוא הקים והציגה בינואר 2018 בפני דירקטוריון מנהלת ליגת העל את מסקנותיה לא רלוונטית.

"הנהלת איגוד הכדורסל - הגוף היחידי בעל סמכות בנושא - החליטה בדצמבר 2018 כי החל מעונת 2019/20 יהיו 2 עולות לליגת העל. חשוב לזכור כי גם ארגון השחקנים ומשרד הספורט בראשות השרה מירי רגב תומכים ב-2 עולות/יורדות בין הליגות הבכירות. קבוצות הלאומית כבר נערכו בהתאם להחלטת האיגוד וכעת, לאחר אמירותיו החמורות של פרנקל, לא נותרה לנו ברירה, אלא לפנות לערכאות משפטיות ולהשתמש במלוא ארגז הכלים שעומד לרשותנו. לא נוותר על ענף הכדורסל ועל טובת השחקן הישראלי ובני הנוער, דור העתיד של נבחרות ישראל, כדי שלכמה אינטרסנטים, יהיה עוד כמה דקות של תהילה״.

באיגוד הכדורסל העדיפו שלא להגיב לדברים.