sportFive838618 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
אם ירושלים תעפיל, הפיינל פור בארנה (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
אם ירושלים תעפיל, הפיינל פור בארנה (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

המעבר של הפועל ירושלים לליגת האלופות של פיב"א תפס הרבה מאוהדי הקבוצה בהפתעה. אבל מדובר במהלך שנרקם כבר כמה חודשים, ועזיבתו של אורי אלון רק היוותה את החותמת הסופית לעזיבת היורוקאפ אחרי 15 שנים, ואחרי אינספור ניסיונות לממש את החזון העיקרי ולהגיע ליורוליג.

הכסף מדבר
הרקע להחלטה של ירושלים נובע מכמה סיבות, שבמרכזן השיקול הכלכלי. בשנתיים האחרונות חלו שינויים משמעותיים באופן חלוקת הכספים ביורוקאפ, אחרי שהיורוליג החליט למכור את זכויות השידור בעצמו, בניגוד למצב הקודם שבו הקבוצות מכרו את הזכויות בעצמן. עד אותו שינוי, ירושלים הצליחה למכור את הזכויות בסכום שמוערך ביותר ממיליון שקלים רק לשלב הבתים הראשוני. ברגע שהיורוליג השתלט על הליך המכירה, כל מנגנון התגמול השתנה כך שהסכומים צנחו משמעותית ל-100 אלף יורו בלבד לשלב הבתים והפכו לאטרקטיביים רק כאשר קבוצה מגיעה לשלבים המאוחרים. כך למשל, ירושלים קיבלה בעונה שעברה 2 מיליון שקלים אחרי שהגיעה לחצי הגמר.

בנוסף, היורוקאפ עצמו, בניגוד לליגת האלופות, לא מתגמל את הקבוצות על השתתפות פר משחק או פר שלב, ונותן מענקים רק על עלייה לשלבי הנוקאאוט. אלופת היורוקאפ זוכה למענק של 400 אלף יורו, לעומת מיליון יורו לזוכת ליגת האלופות. בנוסף, ביורוקאפ מונהגת שיטה של סדרת גמר, אך ההכנסות מהמשחקים הביתיים בסדרה לא הולכות לקבוצה המארחת אלא מתחלקות בין כל הקבוצות.

מבחינת זכויות שידור בפיב"א, גם שם הקבוצות מקבלות כ-100 אלף יורו עבור שלב הבתים, וגם שם המענקים גדלים ככל שהעונה מתקדמת, אך גם המפעל עצמו מתגמל את הקבוצות: 50 אלף יורו בשלב הבתים, עוד 20 אלף על העפלה לשמינית הגמר ועוד 30 אלף על הגעה לרבע הגמר. כך שקבוצה שמגיעה לפיינל פור מקבלת 100 אלף יורו במצטבר.

הבונוסים השמנים במיוחד תלויים במיקום הסופי בפיינל פור: 40 אלף יורו נוספים על מקום רביעי, 100 אלף על מקום שלישי, 300 אלף על מקום שני ו-900 אלף על זכייה. תוסיפו את הסכומים האלה ל-650 אלף שקלים שירושלים תקבל ממנהלת הליגה כמענק על השתתפות במפעל של פיב"א, ואתם מקבלים סיבה כלכלית חזקה וסכומים שירושלים לא יכולה להתעלם מהם בעידן שאחרי אורי אלון. הדובדבן שבקצפת הוא הסיכום בין ירושלים לפיב"א: אם ירושלים תגיע לפיינל פור - הוא ייערך בארנה.

אלון. חותמת סופית (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
אלון. חותמת סופית (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

החלק של מכבי
אלא שמעבר לפן הכלכלי, יש סיבות נוספות. הרומן של ירושלים עם ליגת האלופות החל כבר לפני שנתיים, כשהמפעל קם. באותה תקופה ירושלים היתה חזק במירוץ אחרי היורוליג, מירוץ שהיום, מעידים בירושלים, היה נאיבי.

בחזרה לאליפות הראשונה של ירושלים. באותה תקופה היורוליג עדיין היה בפורמט הקודם של 24 קבוצות והמפעל חילק חמישה כרטיסים חופשיים. יום אחרי הזכייה באליפות, אחרי שלא ישנו כל הלילה, התחילו בירושלים לעבוד על המצגת שהוכנה עבור ראשי היורוליג. "עם הזמן התחלנו להבין שמה שקורה פה זה מעין מכירה פומבית של הוויילד קארדים", משחזר בכיר במועדון, "היו לנו את כל המרכיבים - לקחנו הרגע אליפות, הבאנו קהל במאסות, היתה יכולת להעמיד תקציבי יורוליג. ואז גילינו שדארושפקה נכנסת למרות שיש לה אפס היסטוריה באירופה, רק בגלל שהיא הביאה את חברת דוגוש ששמה כסף".

בשלב הזה, חושפים בירושלים, גם אלון היה מוכן להעמיד ספונסר משלו: "שמענו שהם נכנסו עם ספונסר, והצענו גם אנחנו להביא ספונסר דומה. למרות כל ההישגים שלנו ונתוני הקהל והבקשות העקומות שלהם, הם לא הכניסו אותנו למרות שעמדנו בכל הדרישות. באותה עונה ישראל היתה המדינה היחידה שהאלופה שלה לא נכנסה ליורוליג. היינו נאיביים לחשוב שיש לנו סיכוי, ואחרי זה, ובמיוחד אחרי שינוי הפורמט, הבנו שזה לא יקרה לעולם, לפחות לא בדרך שאנחנו רצינו, אלא רק באמצעות זכייה חד פעמית ביורוקאפ שתוביל לעונה חד פעמית ביורוליג".

בירושלים לא יודו בכך בקולם, אבל בפרספקטיבה לאחור, התחושה החזקה אצל ראשי המועדון היא שמכבי ת"א היא זו שמנעה מהמהלך לקרות בסיום אותה עונה. "הרי מה זה היורוליג? זה 11 קבוצות מייסדות שדואגות לאינטרסים של עצמן. שאף אחד לא יהיה תמים ויחשוב שבתוך 11 הקבוצות האלה מישהי תסכים למהלך שעלול לפגוע בה וכל קבוצה יכולה לרתום קבוצות אחרות למען האינטרסים שלה", אומר גורם בירושלים.

ירידה לצורך עלייה?
בירושלים מודעים לכך שנכון להיום היורוקאפ עדיין נחשב מפעל חזק יותר מליגת האלופות של פיב"א, אך מסתכלים על המהלך כהשקעה לעתיד. "זה נכון שאנחנו לוקחים כאן סוג של הימור, אבל בזה שאחת הקבוצות שמושכות הכי הרבה קהל באירופה מצטרפת, זה יכול להיות פורץ דרך עבור עוד קבוצות. בסוף, ראשי קבוצות ביורוקאפ יבינו שתקרת הזכוכית שלהם נמוכה מאוד".

ברמה התדמיתית, האלופה היוצאת תצטרך לעבוד קשה כדי לשכנע את האוהדים שמדובר בצעד הנכון. "אם נבנה קבוצה שתגיע רחוק, אף אוהד לא יעצור ויגיד 'זה לא שווה', זה מפעל פחות טוב. בסופו של הדבר האוהדים רוצים להיות חלק מדבר מצליח, ואם נצליח לעשות פיינל פור הוא ייערך בירושלים ותהיה חגיגה", מסכמים בירושלים".