sportFive832820 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
הפועל ב
הפועל ב"ש כמשל (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

רגע לפני שנציגי ארגון השחקנים ומנהלת הליגה ייפגשו היום (שלישי) עם שרת הספורט ח"כ מירי רגב, במה שעשוי להיות חבל ההצלה האחרון לסיום המשבר והצלת הליגה מסגירה, ליד אתר ערוץ הספורט הגיע מסמך מקצועי שהופץ בשבוע האחרון לראשי הקבוצות, שבו מוסבר בעיקר נושא המיסוי ונימוקים לסיבה שבגינה המנהלת דורשת שלא להאריך את החוק הרוסי.

על פי גורם המעורה בפרטים, מי שסיפק את רוב המידע המוזכר במסמך הוא בעלי מכבי ת"א דייויד פדרמן, שנחשב בקיא מאוד בתחום המיסוי. פדרמן לוקח חלק פעיל מאוד בגיבוש מדיניות ההסברה של המנהלת וניסיונה להעלות את מספר הזרים לשישה, וזאת על אף שמכבי ת"א כבר הודיעה כי קיבלה החלטה להתפצל מהליגה ותתמוך בכל הצעה להפחית את מספר הזרים בליגה.

הפועל באר שבע כמשל
על פי המסמך, בספורט הישראלי מונהגות שתי הטבות מס: אמנת מס בין ישראל לארצות הברית שלפיה ספורטאי אמריקאי שעובד בישראל פטור ממס משכר שנתי של כ-108 אלף דולרים בשנה, וכן מיסוי מופחת בשיעור של 25% לספורטאים שמרוויחים יותר מ-108 אלף דולר בשנה. באשר למיסוי מתאזרחים, במסמך נטען מדובר באמות מידה ברורות של רשות המסים וכי אין כלל גורף לכל המתאזרחים וכל מקרה נבחן לגופו.

במסמך נטען כי ישראל אינה המדינה היחידה שמעניקה הטבות מס לספורטאים זרים: "בליטא הזרים ממוסים ב-15% בלבד, בטורקיה ספורטאים משלמים 15% מס שמושקע במחלקות נוער ובמדינות רבות שאיתן קבוצות ישראליות מונהג מס נמוך משמעותית של עד 15%".

בפרק ההסבר של חשיבות הטבות המס לספורטאים זרים, נכתב: "הקבוצות הישראליות בכל ענפי הספורט מתחרות באירופה עם מדינות שבהן רמת המיסוי נמוכה. אם לא תהיה הקלת מס, הקבוצות לא תוכלנה להתחרות. לדוגמא, הפועל ב"ש בכדורגל רוצה להעפיל לליגת האלופות. ללא הטבות - זה לא יקרה". בהמשך מדגישים: "ביטול הגנת המס בהחתמת זרים תגרור להקטנת עוגת התקציב, והשארת פחות כסף להחתמת ישראלים. אם כך, ביטול ההטבה שווה לפגיעה בשכר הישראלים".

"סטודמאייר שגריר של רצון טוב" (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

סטודמאייר בשירות המנהלת
ישנה גם התייחסות למצב הפוליטי של ישראל: "להצליח להביא ספורטאים זרים איכותיים למדינת ישראל זו אינה משימה קלה. מדובר באנשים שרואים בערוצי התקשורת השונים את העימותים בעזה, ההפצצות בסוריה, המתיחות עם איראן, גלי פיגועים וכדומה. הקלת המס עוזרת לקבוצות הישראליות להתמודד עם הצעות כלכליות טובות אל מול הקבוצות האירופאיות".

בחלק שמסביר מדוע הקלות המס לזרים חשובה לשימור תדמית המדינה בעולם גייסו במנהלת את אמארה סטודמאייר: "הזרים שמגיעים לישראל כדוגמת אמארה סטודמאייר, שהוא שחקן NBA לשעבר בעל שם עולמי ושיחק אשתקד בהפועל ירושלים, מרימים את רמת הכדורסל בארץ, וספורטאי ברמתו שמגיע לישראל משמש כשגריר של רצון טוב עבור ישראל".

"לסטודמאייר יש למעלה ממיליון עוקבים ברשתות החברתיות .כשהוא מעלה תמונות שטוב לו כאן, זה יקר מפז. בלי הטבת המס ,לא ניתן יהיה להביא לכאן פיגורות שכאלה".

שגב. הישראלים יישמרו (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
שגב. הישראלים יישמרו (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

"מתחייבים לשמירה על המקום לישראלים"
חלק ניכר במסמך מוקדש להסבר הבעייתיות של החוק הרוסי והנתונים מוצגים בטבלה שמשווה את מספר מקומות העבודה למקומיים בליגות הבכירות. מוסבר כי על פי מתווה של שישה ישראלים ושישה זרים, מספק מקומות העבודה בליגת העל יעמוד על 72, בדומה לספרד וצרפת. "מנהלת הליגה מתחייבת שמספר מקומות העבודה בליגת העל יישארו על 72 ומוכנה לבחון הוספת שתי קבוצות לליגה, מה שיגדיל את מספר מקומות העבודה ל-84. מכאן שהסוגיה היא מקצועית ולא תעסוקתית. השחקן הישראלי מעוניין לכפות על המאמנים והקבוצות את כמות דקות המשחק שיקבל, החוק הרוסי לא קיים יותר בשום מקום, אבל עדיין קיים בישראל. מדובר באלמנט שאמור להיות שיקול מקצועי בלבד של מאמן הקבוצה".

לסיכום, המנהלת מציעה גם פתרון: "הנתונים הנ"ל מראים שארגון השחקנים מסית את תשומת הלב מהבעיה האמיתית. מדובר באיכות השחקן והתפתחותו. לא ברמת המיסוי. לא מדובר בסוגיית מס, או מתאזרחים כלל. צריך להבין למה השחקן הישראלי הולך אחורה מבחינה מקצועית, למה הוא מתעקש על שריון מקום בחמישייה כאשר מדובר בהתערבות מקצועית גסה, מדוע הנבחרת הישראלית הולכת אחורה, ומדוע מתקשים לייצר כאן שחקנים. דרוש פתרון אמיתי: זימון שלושה מאמני נבחרת מוערכים בעבר - צביקה שרף, מולי קצורין ואריק שיבק כוועדה שתבחן איך לקדם ולשפר את השחקן הישראלי".

ממכבי ת"א נמסר בתגובה: "לא מדובר במסמך של דייויד פדרמן. אין לו יד בדבר".