sportFive1065243 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
עסקת הכדורגל הייתה אמורה בתחילה להיות חלק מעסקת הכדורסל (דוברות בי (צילום: ספורט 5)
עסקת הכדורגל הייתה אמורה בתחילה להיות חלק מעסקת הכדורסל (דוברות בית"ר ירושלים) | צילום: ספורט 5

ההודעה של בית״ר ירושלים בכדורסל על כך שהגיעה לסיכום עם משקיעים מדובאי שיזרימו למועדון הצנוע סכום דמיוני של 8 מיליון יורו ב-3 השנים הבאות, נתפסה כמעט מההתחלה, בלשון חופשית, כ״הזיה״. מדוע שאנשי עסקים מדובאי ירצו להשקיע דווקא בקבוצת כדורסל מליגה א׳? גם הסכום בסדר גודל של 8 מיליון יורו לא נשמע הגיוני באף קנה מידה, והעובדה שהירושלמים לא רצו לחשוף את זהות המשקיעים כמובן לא תרמה לאמינות הסיפור. כעת אנו חושפים כאן פרטים נוספים מהסיפור שהפתיע רבים בכדורסל הישראלי.

חוגג יצא ברגע האחרון
למעשה, הסיכום של בית״ר הוא בשלב זה אך ורק מול המתווך נאום כהן, אותו אדם שחיבר בין משה חוגג ובית״ר בכדורגל לבין השייח׳ חאמד בן חליפה. כהן התחייב למצוא לבית״ר בכדורסל יותר ממשקיע אחד, והסכום הסופי, כך על פי ההסכם, יעמוד על כ-8 מיליון יורו. הקשר בין כהן לבין בית״ר בכדורסל נוצר ע״י ניר פריבש, איש עסקים ישראלי שנחשב לחבר קרוב של כהן, ולטענת המעורבים בעסקה, הקשר הזה הוא שגרם לכהן לחתום את ההסכם דווקא עם בית״ר ולא עם קבוצות אחרות שניסו לגשש את דרכן לעסקה דומה.

התוכנית המקורית של קבוצת הכדורסל היתה בכלל להיכנס תחת עסקת הכדורגל. נשיא מועדון הכדורסל, מרדכי שלו, סיכם עם בעלי בית״ר משה חוגג כי העסקה תכלול גם את מחלקת הכדורסל כמקשה אחת, אך כאשר השיחות של חוגג עם האמירתים תפסו תאוצה, הוא החליט להפריד את הכדורסל מהכדורגל ולמעשה השאיר את הכדורסל מחוץ לתמונה. בדיעבד, משוכנעים בכדורסל, זו היתה החלטה שרק סייעה להם להגיע להסכם העצמאי מול כהן.

שלו ופמלייתו הגיעו לדובאי כבר ב-17 בדצמבר, ובמשך כשבועיים ניהלו מו״מ עם כהן. המטרה של שלו היא לצרף מספר משקיעים שהם אינם שייחים, אלא בנקים וחברות נדל״ן. בסביבת הקבוצה מקווים שכבר בימים הקרובים ייחתם הסכם עם המשקיע הראשון, והקבוצה תוכל להודיע על תקציב מוגדל לעונה הקרובה.

מתווה הפועל אילת? לא כל כך מהר. דורון הרציקוביץ' (מנהלת הליגה) (צילום: ספורט 5)
מתווה הפועל אילת? לא כל כך מהר. דורון הרציקוביץ' (מנהלת הליגה) | צילום: ספורט 5
העפלה ״מתחת לשולחן״? לא כל כך מהר
ברמה האסטרטגית, הבית״רים מתכוונים לפנות לאיגוד הכדורסל ולבקש ״לקפוץ״ לפחות ליגה אחת, בכפוף להוכחת יכולת תקציבית - כפי שקרה בעבר עם הפועל אילת, לאחר השתלטותם של מוטי אמסלם ז״ל ודורון הרציקוביץ׳. אלא שהם צפויים להיתקל בבעיה ״קטנה״: תקנון האיגוד לא מאפשר, בשום מצב, ״הקפצה״ של קבוצה מליגה לליגה. המקרה של אילת היה ייחודי, מכיוון שהקבוצה נרשמה על התשתית של מ.כ הבקעה, ולמעשה נעשה איחוד בין הקבוצות. המקום בליגת העל ניתן לקבוצה רק לאחר שאף אחד מהקבוצות בלאומית לא היתה יכולת כלכלית להעפיל לליגת העל.

למעשה, בית״ר ירושלים בכדורסל כבר ניסתה את המהלך הזה. לפני כמה שנים הגיע יו״ר הקבוצה והמאמן גבי גפן, יחד עם מי שהיום הוא ראש עיריית ירושלים משה ליאון, לפגישה עם ראשי איגוד הכדורסל. ״יש לנו הבטחה להשקעה משמעותית מכמה שחקנים גדולים מאוד במשק״, הבטיחו השניים, ״ולכן אנחנו מבקשים כרטיס לליגה הלאומית״. באיגוד הכדורסל שמעו, הקשיבו, ואחר כבוד שלחו את הבית״רים להמשיך במאבקי העלייה מליגה ב׳ לליגה א׳, לא לפני שהבהירו: אין הקפצת קבוצות מליגה לליגה.

במקרי קיצון, קבוצה יכולה להעפיל לליגה בכירה יותר שלא דרך העפלה ספורטיבית, רק אם כל הקבוצות באותה הליגה מוותרות על מקומן הפוטנציאלי. במקרה של בית״ר י-ם, בליגה א׳ משחקות עוד 54 קבוצות בנוסף אליה, וכדי שהיא תוכל להעפיל לארצית, היא תצטרך שכל ה-54 יוותרו על הסיכוי להעפיל, בנוסף לקריסה כלכלית של קבוצה מהארצית. במילים אחרות: העפלה שלא דרך הפרקט בליגות הנמוכות - לא יכולה לקרות, ואם היא תקרה, בית״ר במקום ה-55 בתור.

בעירייה חוששים: ״יש יותר מדי חורים בעסקה״
בשלב ראשון, בבית״ר מתכוונים לשנות את עיצוב מדי הקבוצה לעונה הקרובה, והלוגו של חברתו של נאום כהן יתנוסס על המדים. כמובן שיש לברך על כל משקיע שנכנס לספורט הישראלי, ולכדורסל שאינו משופע בתקציבים בפרט, אבל גורמים בעיריית ירושלים, שתומכת בקבוצה, טוענים כי יש יותר מדי ״חורים״ בעסקה. ״מי מבטיח לבית״ר שיבואו משקיעים שיזרימו את הסכום הזה?״, אומר גורם בעירייה, ״יהיה לנו חבל לראות אותם מתאכזבים, כי הם באמת עשו דברים יפים בשנים האחרונות״.

נשיא הקבוצה, מרדכי שלו, בטוח שאף אחד לא מנסה ״לעשות סיבוב״ על קבוצתו: ״שהינו בדובאי במשך שבועיים עם נאום כהן ואנשיו. ראינו את רמת החיים שלהם, את המשרדים, את הצוותים, והתרשמנו שמדובר בחברה מאוד רצינית. אני יכול לספר שכבר בימים הקרובים אני מקווה שנוכל להודיע על המשקיע הראשון, והוא יהיה ככל הנראה מעולם הנדל״ן והפיננסים בדובאי. לעונה הראשונה, אנחנו מכוונים לאיזור ה-300 אלף יורו תקציב, בתקווה שהמשאבים האלה יעזרו לנו לפתוח בהידברות על איגוד הכדורסל כדי להעפיל לליגה גבוהה יותר״.

תגובת בית"ר ירושלים בכדורסל: "בית"ר ירושלים בכדורסל לא פנתה לאיגוד הכדורסל בבקשה לקפוץ ליגות. אלא הרעיון עלה כספקולציה שלכם אתמול בשידורים. לפני מספר שנים הייתה פגישה עם איגוד הכדורסל ביוזמת האיגוד, בה נאמר שיש כרטיס חופשי לשחק באחת מהליגות באירופה והאם  נוכל להעמיד תקציב. בית"ר ירושלים החליטה לוותר כדי לא להיכנס להרפתקה הזאת. בנוגע לעסקה עם הכדורגל, מועדון הכדורסל החליט להפריד בין הדברים ולפעול באופן עצמאי. אנחנו מקווים שעסקת הכדורגל תאושר ותשמח את האוהדים, אך אין קשר לעסקה שלנו. קפיצת ליגה אחת היא דבר די נפוץ בליגות הנמוכות, כמעט בכל שנה יש מספר קבוצות שמתאחדות, מתפרקות או מוותרות על מקומן, וקבוצות אחרות ממלאות את המקום".