sportFive1076107 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
בלאט. אימן את קיד בדרושפאקה (Getty) (צילום: ספורט 5)
בלאט. אימן את קיד בדרושפאקה (Getty) | צילום: ספורט 5

בהרבה החתמות שהפועל ירושלים עשתה בעבר באמצע העונה, מדובר היה בשחקנים שהצוות המקצועי עקב אחריהם לא מעט זמן, ובאותה מידה הם גם היו יכולים להיות חלק מהקבוצה כבר בקיץ. המקרה של סטנטון קיד לא שונה: כבר כמה קיצים שהשם שלו עלה כמועמד לעמדה מספר 3, אך לבסוף הפור נפל על שחקנים אחרים. אחרי הכל, קיד הוא סוג שחקן שדי דומה לשחקנים אחרים שהגיעו במשבצת הזאת בשנים האחרונות לארנה, כמו דשון באטלר, טרנט לוקט או ג׳ון הולנד: לא מצטיין בדבר אחד או שניים ספציפיים, ואמור להיות ״אול אראונדר״.

עונת רוקי בבלגיה או מקדונלד׳ס?
כמו שחקנים רבים שלא נבחרו בדראפט, ההתחלה של קיד היתה קשה מאוד. ״אפילו לא חשבתי על ה-NBA״, סיפר קיד בפודקאסט ״יורוהופין״ לפני כשבועיים, ״היה לי רק אימון אחד בדנבר, אחריו חזרתי הביתה לבולטימור, חתמתי עם סוכנות, והסוכן אמר לי שיש לי הצעה מבלגיה תמורת משכורת… הייתי יכול לעבוד במקדונלד׳ס ולהרוויח יותר… החוזה הראשון שלי בבלגיה היה תמורת 40 אלף דולר. ההורים שלי רצו שאחזור הביתה ואתחיל לעבוד בעבודה ׳אמיתית׳. אבא שלי אמר לי, ׳אני מרוויח 100 אלף בשנה, ואתה תלך לשם תמורת סכום כזה, תחמיץ את חג המולד, ימי הולדת תתגעגע אלינו?׳ אבל החלטתי ללכת על זה מתוך אמונה שהשנה הזאת תוביל אותו למקום טוב״.

המקום הטוב היה הזמנה לליגת הקיץ בלאס וגאס, שם היתה לקיד הזדמנות להראות את כישוריו. ״הכמה ימים האלה בווגאס - זה מה שסידר לי את החוזה הבא, בגרמניה״, סיפר קיד על התחנה השנייה בקריירה - טובינגן הגרמנית. את תחילת העונה הוא פספס בגלל פציעה בכתף, וכשחזר דייק מחוץ לקשת ב-40%, מה שמשך את תשומת הלב מניז׳ני הרוסית.

ווילבקין. מכיר את קיד מצוין (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
ווילבקין. מכיר את קיד מצוין (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

״החוזה שלהם כבר היה במייל שלי, ואז משום מקום אני מקבל טלפון מדייוויד בלאט. חשבתי שבהתחלה עובדים עלי, אבל כשהבנתי זה אמיתי אמרתי לעצמי, בוא נקרע את החוזה הזה מרוסיה - אני רוצה לשחק אצל דייוויד. זה מאמן אגדי, אין סיכוי שאני לא בא אליו. וכשראיתי את מי הם החתימו עוד, הבנתי שזה הולך להיות משהו מיוחד. בלאט אמר לי בטלפון, ׳אני יודע שאתה אנדרדוג, ושיש לך המון מה להוכיח, ואני רוצה אותך איתי״. בלאט עצמו נזכר: ״הוא נתן תרומה אדירה מהספסל, הוא מילא את התפקיד שלו בצורה מקצועית והיה מאוד מסור לקבוצה. הוא בחור מצוין שיכול להתאים בצורה טובה לכל קבוצה״.

קיד חתם לשנתיים בדרושפאקה, בכסף גדול יותר ממה שהוצע לו בניז׳ני. ״סוף סוף הצלחתי ליהנות קצת מהכסף, כי כל הכסף שהרווחתי בבלגיה ובגרמניה הלך לעזרה למשפחה", נזכר, "באותה תקופה סבתא שלי הלכה לעולמה ולא היה למשפחה כסף לקיים עבורה הלוויה מכובדת, זה הכל נפל עלי. אז בטורקיה התחלתי ליהנות, להרוויח כסף, לחסוך, להשקיע קצת״.

מאסיסטים לווילבקין לשמירה על לברון
בסוף העונה הראשונה הגיעה הסוכריה האמיתית - זכייה ביורוקאפ, לצידו של סקוטי ווילבקין. ״הדרך לשם היתה קשה, כי בעשרת המשחקים הראשונים בקושי שיחקתי. בלאט אמר לי שאני אצטרך להרוויח את האמון שלו. היו לי מחשבות אם המקום הזה הוא המקום הטוב בשבילי, אבל באותה תקופה למדתי מה זה כדורסל מקצועני, ומה המשמעות של סגל רחב. היו כמה פציעות, קיבלתי את ההזדמנות שלי, ואחרי הזכייה ביורוקאפ קיבלנו את הכרטיס ליורוליג, וכבר אז התחלתי למשוך עניין מקבוצות NBA, ובעיקר מיוטה״.

במדי יוטה.
במדי יוטה. "זכה" לשמור על לברון (Getty) | צילום: ספורט 5

אלא שלקיד לא היתה אופציית יציאה מהחוזה בדרושפאקה, ויוטה נאלצה לוותר עליו, בינתיים. ״אני זוכר שישבתי בבית מלון בווגאס והתלבטתי המון, חשבתי אולי להתקשר להנהלה ולהתחנן לשחרור, אבל הבנתי שגם לשחק ביורוליג זאת הזדמנות מצוינת, וידעתי שיוטה תמשיך לעקוב אחרי״. קיד רשם 30 הופעות ביורוליג עם ממוצעים של 6.8 נק׳ ב-22 דקות, וחזר שוב לליגת הקיץ להזדמנות נוספת אצל יוטה. הפעם זה נגמר עם חוזה. כך יצא שבתוך 5 שנים בלבד, קיד הגיע מתחתית הליגה הבלגית אל היורוליג ואל ה-NBA.

אלא שהרומן עם הג׳אז החזיק לארבעה משחקים בלבד, ול-15 דקות במצטבר. אבל לפחות לקיד הזדמן לשחק נגד הלייקרס, ואפילו לשמור, יותר נכון לנסות לשמור, על לברון ג׳יימס כבר במשחקו הראשון. ״ג׳ו אינגלס אמר לי, 'שים לב, אתה שומר את לברון'. אמרתי לעצמי ׳נו שיט׳!״. על אינגלס אמר: ״הוא אגדה, אני כל כך אוהב אותו. הוא הצליח לבסס את עצמו ב-NBA אחרי שנים מצוינות באירופה והוא היה ממש מודל לחיקוי עבורי״.

על הקו: איטודיס והלפרין
אחרי הפרק הקצרצר, קיד נדד למלבורן יונייטד האוסטרלית. ״הגעתי בלי לחץ, כי הוכחתי שאני טוב בהרבה מאוד רמות שונות של כדורסל״. קיד חזר לכושר קליעה טוב, עם כ-40% בממוצע מחוץ לקשת, ובתקופה ההיא עבד בעיקר על פיתוח הגוף בחדר הכושר והתמקדות בשיפור האתלטיות. אבל בקיץ שלפני אוסטרליה, הוא קיבל באותו יום שיחות טלפון משתי קבוצות: הראשונה היתה צסק״א מוסקבה, והשנייה - הפועל ירושלים.

אדומייטיס. לא בטוח שזה השחקן שהוא צריך (פיב
אדומייטיס. לא בטוח שזה השחקן שהוא צריך (פיב"א) | צילום: ספורט 5

״כשקיבלתי את הטלפון מצסק״א, חשבתי לעצמי שזה דבר אדיר״, סיפר, ״הם הביעו עניין אבל ביקשו ממני לחכות שבועיים, וגם לא ממש רציתי להיות רק מחליף זמני לוויל קלייברן שהיה פצוע באותו זמן. מנגד, ירושלים היו ממש רציניים, הם כבר שלחו את החוזה, ואני כבר התחלתי לדבר עם השחקנים שם, אבל לבסוף החלטתי ללכת למלבורן, כי העונה קצרה ותיכננתי שוב לנסות לחזור ל-NBA. אבל בסוף קרה לי מה שקרה להמון שחקנים - הקורונה היכתה ומצאתי את עצמי משוחרר מהקבוצה כי הכל עצר. ואז אמרתי לעצמי, הייתי צריך אולי לחכות לצסק״א, הייתי צריך לחשוב יותר ברצינות על ירושלים, כי ראיתי שהליגה בישראל התחדשה ואני בסוף בלי עבודה״.

לבסוף, הגורל הוביל את קיד לירושלים. מי שמכיר את סוג השחקן שהוא, יודע שספק גדול אם קיד לבדו יצליח להוציא את האדומים לדרך חדשה, מכיוון שהוא תמיד היה שחקן שניזון מהיכולת של הקבוצה, ולא במקרה עשה את שנותיו הטובות ביותר עד כה בקבוצה המנצחת שבלאט בנה בדרושפאקה. ברמה המקצועית, ירושלים מקבלת שחקן מנוסה מאוד, אבל כאמור לא מצטיין בתחום אחד או שניים, עם קליעה לא ממש יציבה, אבל יכולת אתלטית סולידית, משחק הגנה לא רע ואיי קיו כדורסל גבוה. העובדה שירושלים רצתה את קיד בעבר וכמעט החתימה אותו, יכולה לרמז שלא מדובר בהחתמה קלאסית של אדומייטיס, אך במצב שנוצר ובדלילות של השוק, ייתכן שסטנטון קיד הוא העסקה הטובה ביותר שירושלים היתה יכולה למצוא.