sportFive1002919 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
הספורט הישראלי נכנס לסחרור (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
הספורט הישראלי נכנס לסחרור (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

חובבי הספורט בישראל התעוררו שלשום למה שאמור היה להיות יום חג. הקבוצה הכי טובה באירופה, אנדולו אפס, מגיעה ליד אליהו, הפועל ירושלים מתחילה את המאני טיים בליגת האלופות, וגביע המדינה בכדורגל נכנס לרגעי ההכרעה. הצהובים בהיכל הכינו תפאורה עוצרת נשימה, האדומים בארנה תכננו הפנינג אוהדים לכל המשפחה, ואצטדיון סמי עופר לבש חג. ואז? אז הגיע ״חולה מס׳ 13״.

הודעה אחת של משרד הבריאות הכניסה את כל המדינה לסחרור. שימו לב לכמות הבלבול, אי הסדר והכאוטיות שמשרד הבריאות זרע באוהדי הספורט ב-72 השעות האחרונות: הוא הכריז שלשום כי כל יושבי שער 8 בבלומפילד, אלפי אנשים, מחויבים להיכנס לבידוד; אחר כך ניסה להנמיך להבות והודיע כי רק כמה עשרות אוהדים בסמיכות למושבו של הנער מחויבים ״להתבודד״; אחר הצהריים הוטלה הפצצה ע״י ראש הממשלה ושר הבריאות, שלפיה אין לקיים התקהלויות של יותר מ-5,000 איש.

בו בזמן, הודיעו כי אנשים שחזרו בין היתר מספרד בשבועיים האחרונים מחויבים להיכנס לבידוד; אתמול בצהריים הכריז המשנה למנכ״ל משרד הבריאות פרופסור איתמר גרוטו כי המשרד יטיל צו עיכוב יציאה מהארץ למכבי ת״א שהפרה את הוראת הבידוד; כעבור שעתיים בלבד כבר אישרו לאלופה לצאת לסרביה והצו נעלם כלא היה; בהמשך היום המשרד כבר התקפל ממגבלת 5,000 צופים ואישר כי הקלאסיקו ביום ראשון יוכל להתקיים בנוכחות של עד 9,000 צופים. מבולבלים? גם אנחנו.

הארנה הריקה. ילדים טובים ירושלים (ברני ארדוב) (צילום: ספורט 5)
הארנה הריקה. ילדים טובים ירושלים (ברני ארדוב) | צילום: ספורט 5

9,000 סימני שאלה
נתחיל מהסוף. מדוע 9,000 ולא 11,000 כמו שהארנה יכולה להכיל? איזו אטמוספירה, איזה אוויר ואיזה חמצן נוצר באולם ספורט כאשר נכנסים אליו דווקא 9,000 צופים ולא 9,500 או 10,200 או 11,060? כיצד נוצר ״פיזור מרווח״ בין הקהלים שמאפשר את שלומם? ברור לכולנו שאלה שאלות שאף אחד, כולל פרופ׳ גרוטו, לא יכול לענות עליהן (ניסינו אתמול בחדשות הספורט, לא קיבלנו תשובות). אבל המשרד היה צריך לרדת מעץ ה-5,000, אז הוא ירד רק כמה ענפים, ל-9,000. הרי מה, ככה פתאום יגידו שאפשר למלא את הארנה בין מפריע?

אזלת היד של המשרד המשיכה בסאגת הבידוד של מכבי ת״א. במשך ערב שלם אנשי מכבי עמדו בקשר עם אנשי משרד הבריאות, אבל רק בנוגע לכמות הצופים. אף אחד לא החליף איתם מילה על כך שהם בכלל צריכים להיכנס לבידוד. הגבלה על קהל? זה לחלשים, להפועל ירושלים למשל. הם, ילדים טובים ירושלים, מיד התיישרו על פי ההנחיות וכשהבינו שלא יוכלו לעשות ״משפט שלמה״ - הודיעו בצער שאין קהל. אחרי המשחק הם כבר ״אכלו את עצמם״ על הסיטואציה שנוצרה, על התמימות והנאיביות.

ומכבי? היא משכה, משכה ומשכה, שתקה, שתקה ושתקה, ובסוף בכלל זרקה את האחריות על המשטרה: לטענת אנשי מכבי, המשטרה אמרה להם כי הם לא יכולים לוודא כמה קהל נכנס ומתי מגיע האוהד ה-5,000. אז רק שאלה קטנה: אם אי אפשר לדעת כמות קהל, כיצד מכבי מפרסמת בכל משחק כמה אוהדים הגיעו? איך ידעו ששלשום נכנסו 3,330 אוהדים?

ווילבקין. לא שמע על הבידוד (אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
ווילבקין. לא שמע על הבידוד (אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

אורי ששון כן, סקוטי ווילבקין לא
אבל בתמונה הגדולה, משרד הבריאות הוא הכתובת העיקרית לטענות. הוא שאיפשר איפה ואיפה, שבה מדליסט אולימפי כמו אורי ששון, עוד ילד טוב ירושלים, נכנס לבידוד, וסקוטי ווילבקין וחבריו לא. שאלפי אזרחים מחוייבים בבידוד, או שייקנסו ב-70,000 שקלים, ושחקני מכבי לא. הוא שהחליט שעדיף שמכבי תצא מהארץ ותיכנס למטוס עם עוד 100 אוהדים, במקום להיכנס לבידוד.

ואחרי שכל זה נאמר, בסופו של יום, ההחלטה לאפשר למכבי לטוס לבלגרד היא ההחלטה הנכונה. רק תארו לעצמכם איזה אפקט דומינו חסר תקדים ומסוכן היה נוצר אם קבוצת ספורט מישראל - מדינה שבה המצב עדיין תחת שליטה - הייתה מסורבת לצאת לחו״ל. תחשבו איך זה היה משפיע על יריבתה הפועל ירושלים. על נבחרת הג׳ודו. על הספורטאים האולימפיים שנלחמים על הקריטריון הנכסף לטוקיו. על הגעת קבוצות יריבות מחו״ל. על הענף כולו. הבעיה היא בדרך, הדרך המסורבלת והמבולבלת של משרד הבריאות. חושבים שמכבי צריכה לקבל הקלות? מצוין, רק תודיעו מראש שיש החרגות לקבוצות ספורט.

אוהדי ירושלים בארנה. ביום ראשון  ב״פיזור מרווח״  (עודד קרני) (צילום: ספורט 5)
אוהדי ירושלים בארנה. ביום ראשון ב״פיזור מרווח״ (עודד קרני) | צילום: ספורט 5

דין מכבי כדין נהריה?
השאלה העיקרית שעולה מכל הפרשה היא מדוע מכבי ת״א בכל זאת הוחרגה. כאן אנחנו נכנסים למחוזות שבין האתוס המכביסטי, זה שמייצג כוחניות ומקדש את כל האמצעים בדרך למטרה, לבין המציאות, שהיא תמיד, אבל תמיד מורכבת הרבה יותר. לכתוב כאן שהתנהלות משרד הבריאות הייתה זהה אילו היה מדובר במכבי ראשל״צ, בהפועל חולון או בעירוני נהריה - יהיה קצת לשקר לעצמנו. אבל למהר לאמץ את האתוס שבו מכבי היא מעל החוק - זה נחמד בעיקר לצייצנים. האמת היא תמיד באמצע, והסיפור האמיתי כאן הוא הוא חוסר היכולת של המדינה לאכוף הנחיות באופן שווה בין כל אזרחיה.

זאת מכיוון שבסוף הסיפור, יש כאן שורה של הנחיות מוזרות ושרירותית, שאף אחד לא באמת יודע להסביר מה עומד מאחוריהן. ביום ראשון נקבל את הקלאסיקו הישראלי עם הגבלה של עד 9,000 צופים, שימוקמו, על פי הסבר משרד הבריאות, ב״פיזור מרווח״ בין היציעים. מונח נולד. לנו יש מונח שישקף יותר טוב את כל הסיטואציה: ״ריווח מפוזר״.