מאז שב-6 במאי יצא לדרך המבצע המוגבל של צה"ל ברפיח, היחסים בין ישראל לקהיר עומדים בפני משבר. בימים האחרונים אנחנו עדים לחילופי האשמות בין שני הצדדים באשר לאחריות לסגירת מעבר רפיח: מצרים החליטה להקפיא את הכנסת הסיוע לרצועה וגם הודיעה על תמיכתה בתביעה בהאג נגד ישראל. אירוע אחר אירוע: כך זה נראה על ציר הזמן.

7.5: הגינוי של משרד החוץ המצרי

בצל הפעולה של צה"ל ברפיח, משרד החוץ המצרי פרסם הצהרה חריפה: "מגנים את הפעולות הצבאיות ברפיח, ואת השליטה הישראלית בצד הפלסטיני שלו. ההסלמה המסוכנת הזו מאיימת על חייהם של יותר ממיליון פלסטינים שתלויים במעבר הזה שמהווה גלגל ההצלה העיקרי של רצועת עזה והמוצא הבטוח לפצועים ולחולים ליציאה לטיפול ולהכנסת סיוע".

הם קראו לישראל לנהוג ב"איפוק המקסימלי" ולכל הגורמים הבין-לאומיים להתערב ולהפעיל את הלחץ שדרוש ל"נטרול המשבר הנוכחי".

7.5: מקור מצרי העביר אזהרה לישראל

מקור מצרי בכיר תדרך את הטלוויזיה המקומית: "מצרים הזהירה את ישראל מההשלכות של פלישה למעבר רפיח בצד הפלסטיני ודרשה לעצור את המהלך הזה מיד. עדיין נמשכים המאמצים לעצירת ההסלמה בין שני הצדדים".

רפיח
מפת רפיח

8.5: דיווח - מכתב המחאה והזעם בקהיר על המהלך

העיתון אל-ערבי אל-ג'דיד הקטארי דיווח מפי מקור מצרי כי קהיר העבירה מכתב מחאה לירושלים בעקבות הפעולה במעבר רפיח, והזהירה: "אי-התפשרותה של ישראל עלולה לדחוף את מצרים לבחון מחדש את תפקידה כמתווכת במשא ומתן בתקופה הקרובה".

על פי הדיווח, מצרים קראה לישראל לעמוד בהסכמים שנחתמו בין שני הצדדים, בין היתר לגבי הפעילות בציר פילדלפי ובמעבר רפיח. המקור הבהיר: "המראות בשער של מעבר רפיח והנפת דגל ישראל עוררו זעם בהנהגה המצרית".

11.5: המצרים מסרבים להמשיך לשלוח משאיות סיוע לרצועה - עד שתיעצר הפעולה ברפיח

מאז כניסת כוחות צה"ל למעבר רפיח, המצרים עצרו לחלוטין את העברת הסחורות מאל-עריש לישראל ומשם לרצועה, למרות התיאום המקדים עם ישראל.

הסיוע ההומניטרי שמועבר בציר זה, בהיקף של כ-350 משאיות ליום, הוא מרבית הסיוע שהיה נכנס לרצועה. המצרים מתנים את חידוש העברת הסחורות בעצירה מוחלטת של הפעולה הישראלית ברפיח, ומסרבים להיענות ללחץ הכבד שמופעל עליהם.

משאיות סיוע הומניטרי נכנסות לרצועת עזה דרך רפיח (צילום: רויטרס)
מצרים מסרבת להכניס סיוע לרצועה. משאיות ברפיח | צילום: רויטרס

12.5: משרד החוץ המצרי: "נתמוך בתביעה של דרום אפריקה נגד ישראל בהאג"

בתחילת השבוע משרד החוץ המצרי פרסם הצהרה שבה הודיע כי מצרים תתמוך בתביעה שהגישה דרום אפריקה נגד ישראל לבית הדין הבין-לאומי בהאג. "נתמוך בתביעה של דרום אפריקה נגד ישראל בהאג, לנוכח ההחמרה והיקף ההתקפות הישראליות נגד אזרחים פלסטינים ברצועת עזה", נכתב. "הרס תשתיות ברצועה ודחיפת הפלסטינים לעקירה מחוץ לאדמתם - הובילו למשבר הומניטרי חסר תקדים".

14.5: דיווח בוול סטריט ג'ורנל - מצרים שוקלת להוריד את דירוג הקשרים הדיפלומטיים עם ישראל

העיתון האמריקני שציטט גורמים בכירים במצרים, דיווח כי קהיר שוקלת להוריד את דירוג הקשרים הדיפלומטיים שלה עם ישראל על ידי החזרת השגריר שלה מתל אביב.

לפי הבכירים, ישראל עדכנה בעבר את מצרים על תוכניותיה לגבי רפיח, והבטיחה לקהיר שמעבר הגבול, נקודת כניסה מרכזית של סיוע הומניטרי לעזה, לא ייפגע וכי לפלסטינים שם יינתנו שבועות להתפנות מהאזור בבטחה. הם האשימו כי "אף אחת מההבטחות הללו לא התממשה, וישראל נתנה לנו הודעה קצרה מאוד לגבי הכניסה למעבר".

14.5: חילופי האשמות בין שר החוץ כ"ץ למקבילו המצרי

שר החוץ ישראל כ"ץ שוחח עם מקביליו בבריטניה, גרמניה ואיטליה, והדגיש: "העולם מטיל על ישראל את האחריות לנושא ההומניטרי, אבל המפתח למניעת משבר הומניטרי בעזה הוא כעת בידי ידידינו המצרים".

שר החוץ המצרי סאמח שוכרי לא נשאר חייב וענה לכ"ץ: "דוחים לחלוטין את עיוות העובדות ואת ההתנערות של ישראל מאחריותה. היא האחראית הבלעדית לאסון ההומניטרי שעימו מתמודדים כעת הפלסטינים ברצועת עזה. השליטה הישראלית בצד הפלסטיני של מעבר רפיח והפעולות הצבאיות הישראליות בסביבתו - מסכנים את חייהם של עובדי הסיוע ונהגי המשאיות".

הוא הוסיף: "מגנים בחריפות את הניסיונות הנואשים של הצד הישראלי להטיל על מצרים אחריות למשבר ההומניטרי חסר התקדים ברצועת עזה, שהוא תוצאה ישירה של התוקפנות הישראלית".

הפלסטינים נעים מצפון הרצועה למערב העיר עזה
שר החוץ המצרי: "ישראל האחראית הבלעדית לאסון ההומניטרי בעזה"

פרשנים מצרים: "מכה הרסנית"

הפרשן המצרי מוחמד סעד חיראללה, שמתגורר כיום בשבדיה, אמר בשיחה עם N12: "ביטחון בר קיימה מבחינת מדינת ישראל מתחיל בפעולה ברפיח בגלל המנהרות בציר פילדלפי. מצרים רואה בכך מכה הרסנית. למען האמת, היא לא רוצה להפסיד".

צוות הקרב של חטיבת גבעתי במרחב רפיח (צילום: דובר צה"ל)
פרשן מצרי: "מצרים רואה בפעולה ברפיח מכה הרסנית". חייל צה"ל ברצועה | צילום: דובר צה"ל

הפרשן מוחמד אמין כתב: "התמונות והסרטונים הרבים שמגיעים ממעבר רפיח חושפים הצטברות של משאיות סיוע בחזית המעבר שסגור בצד השני שנשלט בידי ישראל, כך שהסיוע כמעט שלא מגיע, וזה הופך לאיום".

"התקשורת הציונית ניסתה להצמיד את ההאשמה לסגירת המעבר על מצרים, למרות שמצלמה יכלה לחשוף מי סגר את המעבר ומי פתח אותו. זה גרם למנהיגי מדינות מסוימות להאמין!", הוא המשיך.