תקופת ההיריון והלידה אמורה להיות התקופה הכי הנפלאה בחיי האם שבדרך- כך לפחות על פי התסריט בסרטים ההוליוודיים, אולם סרטים לחוד ומציאות לחוד. נשים רבות מדווחות על עלייה בתחושת הלחץ והחרדה דווקא בזמן ההיריון ולקראת הלידה. ואכן, בזמן ההיריון מתעוררות שאלות רבות הנוגעות לבריאות העובר חלקן מפחידות ומלחיצות (כגון: האם ההתפתחות שלו תקינה? מה קורה אם לא ארגיש תנועות?), חלקן קשורות לתהליך הלידה (האם יכאב לי בזמן לידה, איך הוא יצא משם ומה יהיה אם הראש יהיה גדול מידי?), חלק להורות (האם התינוק יאהב אותי?, האם אני אהיה אמא מספיק טובה?), לשינויים שעוברים על האישה מבחינה פיזית ולעיתים גם על הקשר עם בן הזוג. שאלות אלה כמובן מתעצמות ומלחיצות יותר אם מתגלה בעיה כלשהי אצל האם או העובר ויש צורך לקיים בדיקות נוספות שההמתנה לתוצאותיהן היא ארוכה ומורטת עצבים.

התחושה לעיתים היא תחושה של אובדן שליטה על החיים והאירוע ואם מצרפים לכל אלה גם את השינויים ההורמונליים, אותם חווה אישה בזמן ההיריון, הרי לכם מתכון שבהחלט יכול לגרום לסטרס וחרדות שיכולות להשפיע על המהלך התקין של החיים.

לא בריא לאם ולתינוק

התחושה של הדאגה והחשש מה"לא נודע" הן טבעיות ורוב הנשים מצליחות להתמודד עם התחושה בצורה טובה, אולם הבעיה נוצרת כאשר הסטרס מתחיל לפגוע באורח החיים התקין וממלא חלק גדול מהזמן והמחשבות של האישה ההרה. כתוצאה מתחושת חרדה גבוהה יכול להופיע גם התקף חרדה, שמתבטא בסימפטומים פיזיולוגיים כגון דופק ונשימה מהירים, רעידות, גלי חום, כאבי בטן, חולשה, תחושת ניתוק ולחץ ועוד. התחושה הפיזית יכולה להיות מלווה במחשבות קיצוניות של אסון שמתקרב. מעבר למצוקה של האישה, מחקרים שונים, שנערכו בתחום מצביעים על אפשרות שיש קשר בין מצבה הנפשי של האם לבין ההתפתחות של העובר, על כן מצבים כאלה מצריכים התייחסות והתערבות טיפולית.

הדרכה, יוגה וגם טיפול פסיכולוגי

אחת הדרכים להשגת שליטה היא צבירת ידע על נושא ההיריון והלידה. למשל, השתתפות בקורס הכנה ללידה יכולה ליצור רוגע וביטחון ולהפחית את רמת הסטרס והדאגות. מדריכת היריון מוסמכת יכולה לענות על שאלות רבות, לעזור בהתלבטויות ובעיקר להוריד את תחושת אי הוודאות. העובדה שיש עוד נשים שחוות את אותו התהליך ומתמודדות עם שאלות ודילמות דומות יכולה אף היא להוריד את תחושת הלחץ, להגדיל את תחושת הביטחון ולהפוך את החוויה לרגועה הרבה יותר..

במקביל פעילות כגון יוגה, מיינדפולנס, מדיטציה ותרגול נשימות והרפיה יכולות לסייע להרגעת הגוף בזמן מתח אצל נשים רבות. טיפול רגשי יכול לסייע מאוד, ויש להתאים את שיטת הטיפול לצרכי האישה, למשל (CBT) טיפול קוגניטיבי התנהגותי הינו טיפול ממוקד, במסגרתו האישה יכולה לקבל כלים לעבודה על המחשבות, התחושות בגוף וטכניקות שונות להפחתת חרדה והתקפי חרדה.

פנייה לגורם מקצועי

במצבים בהם החרדה אצל האישה ההריונית פוגעת באיכות חייה או גורמת למצוקה מומלץ לפנות לייעוץ של פסיכיאטר כדי לבחון את הנושא של טיפול תרופתי, נעשו מחקרים רבים המראים יעילות ובטיחות של טיפול תרופתי נוגד חרדה בזמן ההיריון.

לסיכום יש לומר כי תחושת של חשש ודאגה הן תגובות טבעיות אולם אם הן מתחילות להשפיע על מהלך החיים או לגרום למצוקה חשוב לפנות לגרם מקצועי לקבלת סיוע. היריון יכול להיות חוויה נפלאה וחשוב שלא ניתן לחרדות וללחץ לנהל אותנו.

הכותבת היא פסיכיאטרית במכבי שירותי בריאות במחוז ירושלים והשפלה.