הרכב הג'אז-רוק "יובל רון ואזרחי העתיד" מוציא בימים אלה את אלבום הבכורה שלו "Residents Of The Future" בלייבל האיטלקי "אלקטרומנטיק מיוזיק". האלבום, שקדמו לו דמו מ-2004 ווידאו שיצא און-ליין, יושק היום (שני, 16.11) בהופעה בלבונטין 7 בתל אביב.

את ההרכב, שמופיע בפסטיבלי ג'אז רבים, מאירופה דרך אמריקה ועד ניו זילנד, הקים יובל רון, 29, גיטריסט, שמודע היטב לכוח הרשת. "היום אפשר לעשות הכל דרך האינטרנט והוכחתי את זה", הוא מספר. "מעולם לא פגשתי את המפיק שלנו בחברת התקליטים, אבל נפגשנו דרך הרשת ויום אחד גם ניפגש פנים מול פנים. מוזיקאי שרוצה לגדול דרך הרשת אולי לא יהיה סופר-סטאר אבל הוא ישיג קהל. רוב כוכבי הג'אז שיצאו מישראל, מישהו גילה אותם בשלב מסוים ורק אז הם נחשפו לקהל. אבל הדרך שלנו היא לעשות את הכל דרך האינטרנט.

"הקול שלי הוא הגיטרה שלי, דרכה אני שר"

-אתם למעשה הרכב אינסטרומנטאלי.
"האלבום שלנו מגוון מאד ויחד עם זה הקונספט הוא עתידני, היי-טקי, שמשלב טכנולוגיה. משם גם השם "אזרחי העתיד". אני לא אוהב את השם אינסטרומנטאלי כי הקול שלי הוא הגיטרה שלי, דרכה אני שר. האישיו הוא מה יש לך לומר דרך אותם כלים שאתה משתמש בהם וזו הגישה בג'אז. נגנים מרגישים שהם שרים דרך הכלי".

יובל רון ואזרחי העתיד 3 (צילום: אור איתן)
"מוזיקאי שרוצה לגדול דרך הרשת אולי לא יהיה סופר-סטאר אבל הוא ישיג קהל". יובל רון ואזרחי העתיד | צילום: אור איתן

-איך התחלתם?
ההרכב הוקם על ידי בשנת 2003. לאחר כחצי שנה התחלנו להופיע והדרך שלנו ליצור לעצמנו חשיפה ראשונית הייתה באמצעות סדרת ערבי להקות בשם"Underground Progress Session", שארגנו בעצמנו בכל רחבי הארץ. התארחו בהם אמנים כמו אלברט בגר, דניאל זמיר, להקת 'פרווה חמה' ועוד רבים. בזכות הסדרה ההיא נחשפנו ללא מעט קהל. באותו זמן גם הוצאנו דיסק-דמו, ולאחריו הופעת וידאו אונ-ליינית באתר שלנו, שזכו לביקורות מעולות מהמדיה והקהל ובסופו של דבר הביאו אותנו להופעות בפסטיבלי ג'אז בכל העולם".

-הג'אז בארץ נועד להישאר בשוליים?
"ברור שקהל הג'אז בישראל לא דומה בגודל לקהלים בחו"ל. הוא לא נולד כאן ולקהלים די רחבים הוא נשמע זר לאוזן, וזה בסדר גמור, כי רובו לא פונה למיינסטרים. יחד עם זאת יש פה לא מעט קהל שאוהב ושומע ג'אז, כולל אוונגארדי. מוזיקאים מחו"ל ממלאים כאן מועדונים ואולמות במאות ואלפים. גם בעולם בדרך כלל זה לא מגיע למספרים יותר גדולים.

"מוזיקאים ישראלים מתפרסמים בחו"ל לפני הארץ"

"כמובן שלדעתי יש מקום לתת יותר במה והתייחסות לאמני הג'אז המקומיים, שיש ביניהם מוזיקאים מעולים לא פחות מאלה שמגיעים מחו"ל. למעשה קורה לא מעט שמוזיקאים ישראלים מתפרסמים בחו"ל הרבה לפני ששמם נודע בארץ, וחבל".

-הבנתי שיש לך קטע עם שמות.
"השמות אצלי מאד חשובים והם גם המפתח להבין ולהתחבר למוזיקה, עם קטעים בעלי כותרת כמו 'Objects In The Mirror Are Larger Than They Appear'. בהרבה מקרים יש לי קודם כל את השם של הקטע, שממנו אני מרגיש סאונד כללי ואווירה ורק אז אני יושב לכתוב אותו".

יובל רון ואזרחי העתיד 2 (צילום: אור איתן)
"אנחנו מצליחים בזכות קהל שמבין שאי אפשר לשמוע כל הזמן ג'אנק מיוזיק". יובל רון ואזרחי העתיד | צילום: אור איתן

ת.ז. יובל רון ואזרחי העתיד

ההרכב: יובל רון, 29, גיטרה חשמלית במקור מחיפה; אבירם גוטפריד, 26, קלידים ולפטופים; יניב שלו, 28, גיטרה בס במקור מבאר שבע; יציב כספי, 30, תופים.
מגורים: הרצליה ותל-אביב
השפעות מוזיקליות: "צ'יק קוריאה, פאט מתיני, אלן הולדסוורת', ג'ון זורן ודייב ליבמן, ומצד שני להקות כמו אמרסון לייק אנד פאלמר, גונג ו-UK ועוד".
לנצח את השיטה: "לנצח את השיטה זה שם המשחק כשאתה מנגן מוזיקה כמו שלנו ועוד רוצה להצליח עם זה. למעשה כל ההישגים שלנו עד כה היו ממש כנגד כל הסיכויים. זה בעיקר הודות לקהל, אלה שמבינים שאי אפשר לשמוע כל הזמן ג'אנק מיוזיק".

"השגנו המון דברים שלא חלמתי עליהם"

הצלחה מבחינתכם: "השגנו המון דברים שלא חלמתי עליהם. נמשיך לבנות את עצמנו תמיד בחשיבה לטווח ארוך וללא פשרות על סגנון המוזיקה או האיכות שלה".
מהיום בעוד 10 שנים: "למצב את עצמנו כהרכב וליצור לעצמנו קהלים בעולם. להתפרנס מזה ולעשות רק את זה".
הדבר הכי טוב שקרה למוזיקה הישראלית: "הדור של מתי כספי, יוני רכטר, שם טוב לוי, שלמה גרוניך וחבריהם כשיא ביצירה הישראלית. בשנים האחרונות גם הפריחה של הג'אז הישראלי בעולם מעוררת השתאות".
אלבום אחרון שקניתם: "קניתי לחברה אלבום של אגדת הסקסופון ג'ון קולטריין שנקרא 'Coltrane Sound', אלבום שכולו יופי צרוף".
למי בא לכם לתת סטירה: "ליצרני תרבות הריאליטי הריקנית, לתעשייה המעודדת אותה ולעדר צרכניה".