לאחר הזכייה הגדולה של הנציג השווייצרי במאלמו, המדינה הירוקה תארח את האירוויזיון בפעם השלישית ב-2025. הפעם האחרונה שהשווייצרים אירחו את התחרות הייתה לפני 35 שנה בעיר לוזאן ב-1989, ולפני כן בלוגאנו בקנטון טיצ'ינו.

על אף שהאירוע מתקיים לעתים קרובות בעיר הבירה, ישנה משיכה תיירותית ענקית לכל מקום שזוכה לתואר "העיר המארחת". רשות השידור הלאומית של שווייץ (SSR SRG) ואיגוד השידור האירופי (EBU) מציגות כעת את המיקומים בשווייץ כדי להקדים כמה שיותר את תהליך הבחירה בעיר, וכעת יש כמה פוטנציאליות. מי מהן שתיבחר תהנה ככל הנראה ממתיחת פנים לקראת האירוע, זרקור שיופנה אליה ועלייה ניכרת בהתעניינות של התיירים.

למאלמו הגיעו במהלך שבוע התחרות כ-100 אלף תיירים מכ-80 מדינות ברחבי העולם, כשאירוח האירוויזיון הכניס 1.1 מיליארד קרונות שבדיות (כחצי מיליארד שקל) בשווי פרסום לעיר מאלמו, כך סיכם ארגון התיירות השוודי. העניין הכללי בשוודיה עלה וצפוי כמובן להימשך בשנים הקרובות, אך עבור מאלמו העסקים שגשגו, בתי המלון התמלאו והעיר קיבלה בוסט תודעתי רציני. זאת מעבר לעובדה כמובן שבעקבות המתיחות הפוליטית, דווקא הפעם אירוח האירוויזיון אולי היה יותר נטל מאשר ברכה.

נמו שווייץ אירוויזיון  (צילום: getty images)
מחזיר את האירוויזיון לשווייץ. נמו, הזוכה באירוויזיון 2024 | צילום: getty images

אם לוקחים את כל התנאים המצוינים האלה, לא מפתיע שכל עיר (שיכולה) תתחרה עם הציפורניים כדי לארח את התחרות אצלה. עד כה שלוש ערים בשווייץ הביעו את כוונתן לארח את אירוויזיון 2025: ז'נווה, באזל וסנט גאלן (St Gallen) – שלושתן יילחמו כדי שהמהדורה ה-69 של התחרות תתקיים אצלה ולא אצל השנייה. שלושתן רוצות את ההכנסות של הפרסומות, התיירות (לרוב מאופיינת בתיירים בזבנים) והעניין העתידי שאור הזרקורים יביא איתו.

הכי יפה, הכי נגיש, הכי נוצץ

לפי התקשורת המקומית העיר השנייה של שווייץ, ז'נווה, כבר הגישה הצעה לתאגיד השידור השווייצרי עם תוכניות ראשוניות לארח את אירוויזיון 2025. מרכז הכנסים Palexpo, עם קיבולת של כמעט 15,000 צופים, מיועד להכיל את התחרות אם ז'נווה תיבחר לעיר המארחת. כשער הכניסה להרי האלפים, ז'נווה הנוצצת היא חופשת עיר מועדפת בקרב קהל הסקי, כמו גם אלה שמחפשים שופינג מהשורה הראשונה, שוקולד שווייצרי איכותי וכרמים על שפת האגם.

אבל שתי הערים האחרות לא יוותרו בלי מאבק. קונרדין קריימר, נשיא קנטון באזל-שטאדט, פרסם ב-X (טוויטר לשעבר): "מזל טוב לנמו על הניצחון הגדול שלו באירוויזיון 2024 במאלמו. שווייץ תארח כעת את אירוויזיון 2025 ובאזל הוא מקום מצוין. ואנחנו מוכנים: עם התשתיות, הנגישות והאירוח שלנו". הוא סיכם עם ההאשטאג ESC2025Basel#.

ז'נבה שווייץ (צילום: Sean Pavone, shutterstock)
אולי תארח את אירוויזיון 2025. ז'נווה | צילום: Sean Pavone, shutterstock

ומעבר לקשר האישי של ישראל עם באזל (הקונגרס הציוני הראשון ויעד די סימבולי לנצח בו את התחרות), העיר השלישית בגודלה בשווייץ היא סבך של בתים עירוניים בצבעי פסטל על נהר הריין, ירידי אומנות יפהפיים ונופים ירקרקים באוויר הפתוח בחודשי האביב. חללים שיכולים לארח את ההופעה הבין-לאומית כוללים את אולם הקונצרטים St Jakobshalle ואת אצטדיון הספורט St Jakob-Park FC.

באזל (צילום:  trabantos, shutterstock)
רוצה לארח את התחרות הבאה. באזל, שווייץ | צילום: trabantos, shutterstock
סנט גאלן שווייץ (צילום: AsiaTravel, shutterstock)
אפילו היא מתכוונת להילחם על האירוח. סנט גאלן | צילום: AsiaTravel, shutterstock

אולם St Galler Kantonalbank שנפתח לאחרונה בעיר ההיסטורית סנט גאלן הוצע כמקום פוטנציאלי עם מקום לארח 12,000 מעריצי אירוויזיון. כריסטין בולט, ראש ארגון Olma Messen AG במזרח שווייץ הביעה את תמיכתה בסנט גאלן כעיר שתתפוס את מרכז הבמה בשנה הבאה. בולט אמר: "בזכות האולם החדש, אנחנו עולים לליגה הראשונה. זה חלק ממשימות הליבה שלנו לקיים אירועים למען האינטרסים של מזרח שווייץ. יחד עם שותפינו בשלב הבא נבדוק אם נגיש בקשה רשמית או לא". אם התחרות תתקיים בסנט גאלן, התיירים בעיר הצפון-מזרחית המקסימה יוכלו לבקר באוניברסיטה המפורסמת ולצפות בחזיתות הבארוק והספרייה של מנזר סנט גאל, שנכנס לרשימת המורשת העולמית של אונסק"ו.

אירוויזיון יוקרתי ויקר

בעוד שהעיר המארחת הנבחרת של שווייץ צפויה להיות מוכרזת באופן רשמי רק בספטמבר לאחר תהליך הצעת המחיר לעיר ולקראת מכירת הכרטיסים, כבר עכשיו העניין בשווייץ ובערים שלה מרקיע שחקים. על פי נתוני משרד התיירות בשווייץ ואתרי ההזמנות לטיסות ובתי מלון, החיפושים וההזמנות כבר עלו במאות אחוזים לתקופת חודש מאי של השנה הבאה.

אבל למרות שרבים צפו שקרואטיה תהיה זו שתנצח בתחרות, הייתה זו שווייץ כאמור שניצחה וזה מביא איתו אתגר חדש לחלוטין – עלויות, ולא סתם מחירים גבוהים, אלא מהיקרים ביותר באירופה. "למרות שהסיכויים היו לטובת קרואטיה, האמנתי שהשיר השווייצרי הכי טוב ושהשופטים ילכו איתו", מספר אלעד, חובב אירוויזיונים שאפילו טס השנה למלאמו למרות המתיחות.

זאגרב קרואטיה (צילום: Zdravko T, shutterstock)
הייתה יכולה להיות אפשרות זולה בהרבה. זאגרב, קרואטיה | צילום: Zdravko T, shutterstock

"בכל זאת קיוויתי שקרואטיה תנצח. הכרתי קרואטית באירוויזיון שהזמינה אותי להתארח אצלה אם האירוויזיון יגיע אליהם", מספר אלעד ומוסיף כי החברים הקרואטים שהכי בשוודיה הם "אנשים טובים ושמחים כמו הישראלים וקרואטיה זולה בהרבה. הייתי בשווייץ לפני שנה וחצי וזו המדינה היחידה שבה הרגשתי שהיא הייתה יותר יקרה מישראל". בדומה למעריצי אירוויזיון רבים, גם אלעד חושב שבשנה הבאה הוא לא יטוס לתחרות. "אני מעדיף שלא להגיע בשנה הבאה ולחכות לאירוויזיון במקום נגיש ומשתלם יותר".

על פי בדיקה, המחירים לבתי מלון ובתי אירוח בשווייץ לתקופת האירוויזיון כבר החלו להכפיל את עצמם, והם נתפסים בקצב מסחרר. בהשוואה ליעדים אחרים, במיוחד לזאגרב בירת קרואטיה שבה המחיר זול באופן ניכר, מחירי הלינה בשווייץ צפויים להגיע למאות ואלפי אירו ללילה. נכון לעכשיו מחירי הטיסות עדיין רגילים, אך ככל שנתקרב לתחרות המחירים יזנקו ובאופן טבעי הביקוש הגבוה עלול להוביל לעליות חדות בכל חברות התעופה.

שווייץ מסעדה (צילום: Keitma, shutterstock)
המחירים בשווייץ הולכים להיות אפילו יותר גבוהים בתקופת האירוויזיון | צילום: Keitma, shutterstock

אז כמה יקרה שווייץ יכולה להיות לתיירים? תשכחו ממלונות זולים, מאחר שמציאת חדר הגון בעיר גדולה יכולה לעלות בקלות 150 פרנק שווייצרי (600 שקלים) או יותר ללילה בזמנים רגילים. מלונות יוקרה, שמהם לא חסר במדינת היודל, יכולים לעלות פי כמה וכמה. כמו כן, ארוחה מזדמנת לשניים במסעדה יכולה בקלות לעלות 50 פרנק (200 שקלים) לכל אחד – וזה בלי שתייה. היו מוכנים גם לשלם תוספת עבור ישיבה במקום אסטרטגי מול נופים ציוריים.

סביר להניח שרבים מהתיירים שיגיעו לשווייץ בזמן האירוויזיון לא ילונו בעיר המארחת ויסתמכו על תחבורה ציבורית. אך בעוד שהתחבורה הציבורית בשווייץ מצוינת, היא לא זולה. כרטיסי רכבת, במיוחד עבור מסלולים נופיים, יכולים להיות יקרים למדי. גם אטרקציות ובהן טיולי גונדולה הרים, כניסה למוזיאונים ואפילו שיט באגם יכולים לבוא עם תג מחיר גבוה. אפילו פריטים יומיומיים כמו מצרכים ומים בבקבוקים יקרים יותר בשווייץ מאשר במדינות רבות אחרות באירופה, כשהמחיר יכול להגיע ל-16 שקלים לבקבוק אחד.

אבל רגע, יש עוד! הפרנק השווייצרי החזק מוסיף שכבה נוספות להוצאות שבלאו הכי גבוהות. בעוד שער החליפין יכול להשתנות, זה בדרך כלל הופך את שווייץ ליעד פחות ידידותי לנוסעים עם תקציב מוגבל בהשוואה לשכנותיה.

"המחירים לא ירתיעו מעריצים ישראלים"

"למעשה מאז קייב 2017 התחרות לא הייתה במזרח אירופה (אם לא מחשיבים את תל אביב ב-2019), אלא רק במערבה – וזה באופן טבעי מייקר את כל העסק", אומר מור לוי מומחה לאירוויזיון ומנהל עמוד חדשות האירוויזיון Switzerland Calling בטוויטר. "זכייה קרואטית בהחלט הייתה יכולה להיות בשורה לכיס, אבל נראה שלפנינו עוד אירוויזיון יקר".

קהל ישראלי באירוויזיון (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
כנראה שגם לשווייץ יגיעו מעריצים ישראלים | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

כנראה שתג המחיר הגבוה הוא לא מה שירתיע את הישראלים מלהגיע לאירוויזיון 2025, בטח לא את המעריצים המושבעים. "המחירים שם כמובן יהיו יקרים מאוד אבל אני לא מרגיש שזה מה שירתיע מעריצים ישראלים להגיע לשם. בכל השנים האחרונות היו תחרויות יקרות מאוד – בליברפול ובטורינו לא היה זול, וגם השנה רבים שהו בקופנהגן הסמוכה למאלמו וגם היא לא זולה", אומר לוי. הוא מוסיף ואומר ייתכן שיהיו ישראלים שיבחרו לשהות בגרמניה או בצרפת הסמוכות שנחשבות לזולות יותר: "תלוי איזו עיר תיבחר (ציריך ובאזל יותר קרובות לגרמניה, ז'נווה זה ממש על גבול צרפת)".

כאמור העיר המארחת תתפרסם רק בחודש ספטמבר, כאשר תאגיד השידור השווייצרי ותאגיד השידור האירופי יבחרו עיר ברשימה על סמך הגשת המועמדות שלהן, וידרשו מהן לעמוד בקריטריוני האירוח לתחרות. קבוצת מארגנים פועלת כעת בברן כדי לתכנן את פרטי תחרות המוזיקה הענקית. יעד אירוויזיון חייב להיות בעלי אולם אירוח עם קיבולת של לפחות 10,000 איש, מרכז שיוכל לארח עיתונאים ונגישות לנמל תעופה בין-לאומי. כמו כן, העיר המארחת חייבת לספק מספיק מקומות לינה במלונות כדי לארח את האומנים והצוותים שלהם, בעוד שהתיירים צפויים להתפרס על מספר ערים ברחבי המדינה.