העולם עכשיו עם אירועים ודיווחים מהעולם | mako

בעולם

העולם עכשיו
העולם עכשיו

האצבע הקלה על הג'ויסטיק: המל"טים שינו את עולם החיסולים

מאז חיסול אבו ג'יהאד ב-88', השתנו דרכי הפעולה ובמקום לוחמים נועזים עם סכין בין השיניים יושבים מפעילי מטוסים בקרונות ממוזגים. הסטריליות מקלה על הוצאת הסיכולים לפועל - אבל המבקרים אומרים שזה כבר קל מדי

מערכת העולם עכשיו | העולם עכשיו | פורסם 27/05/13 16:53:48

החיסולים הממוקדים ו"הזרוע הארוכה" ליוו את הדוקטרינה הישראלית מאז ומתמיד. ב-1988 חוסל אבו ג'יהאד מטווח קצר בביתו שבפאתי תוניס בפשיטה נועזת של סיירת מטכ"ל, אבל הרבה קרה מאז: הטכניקה השתנתה, הטכנולוגיה התפתחה והמומחיות הישראלית יוצאה לעולם, במיוחד לארה"ב – שכיום היא המחסלת מספר אחת באמצעות מטוסים ללא טייס.

המספרים מתחלים לצוף באמת רק בימים אלה, בשיאו של ויכוח פוליטי חריף בוושינגטון. המחוקקים דורשים לדעת כמה אנשים חיסל הצבא באמצעות מל"טים, כמה אזרחים נפגעו בשוגג, ואיך קרה שבין המחוסלים היו, ביודעין, ארבעה אזרחים אמריקאיים?

אבו ג'יהאד מאז 1988, טכניקת החיסולים השתנתה. אבו ג'יהאד | צילום: ויקיפדיה בניגוד לישראל, את צי המל"טים של ארה"ב מפעילה סוכנות הביון המרכזית, ה-CIA (המקבילה למוסד), ולא חיל האוויר. שלא כמו בארץ, ל-CIA אין רישיון להרוג, ועל פי חוק נאסר עליה לחסל אנשים. במשך שנים נטען ברחבי העולם שהמוסד שימש "קבלן משנה" של האמריקאים, כדי לעקוף את האיסור הזה.

בתחילת העשור הקודם הוגבר השימוש העולמי בסיכולים ממוקדים מהאוויר: בישראל, על פי פרסומים זרים, זה קרה בשל האינתיפאדה השנייה, בארצות הברית נכנסו למשחק בצל פיגועי 11 בספטמבר ועליית המדרגה במלחמה בטרור. לפי נתונים זהירים, ארה"ב חיסלה 4,700 בני אדם בשנים האחרונות, 900 מתוכם – כמעט חמישית – אזרחים בלתי מעורבים. הפגיעות האלה בלתי נמנעות בסוג הלחימה הזה, גם כשהנשיא מכריז בעצמו כי לפני כל מתקפה "חייבת להיות ודאות כמעט מוחלטת שאף אזרח לא ייהרג או ייפצע".

חברת אינוקון הישראלית, שמשרדיה ממוקמים בפתח תקווה, מייצרת מל"טים בגדלים שונים עבור מדינות רבות. ישראל היא היצואנית הגדולה בעולם של הטכנולוגיה המבוקשת. "נכון להיום יש בשמיים יותר כלי טייס בלתי מאוישים מאשר מטוסים מאוישים", אומר מיקי ערמון, מנכ"ל אינוקון. "סדרי הגודל הם מאות מיליוני דולרים בשנה, והם מאפשרים לחסל איומים 24 שעות ביממה".

זה מתרחש כל יום באפגניסטן, בפקיסטן ובתימן: הטייסים יושבים בבסיסים שקטים על אדמת ארה"ב, ושולחים פקודות לצד השני של העולם דרך לוויינים. "טייס שנמצא בקוקפיט של המטוס נמצא בלחצים גדולים יותר מאשר מפעיל מל"ט שיושב בקרון ממוזג ויכול לראות את התמונה, להתייעץ עם מפקדיו ועם שכניו לקרון", מזכיר ערמון.

האבטלה עולה על שולחן הנשיא "חייבת להיות ודאות כמעט מוחלטת שאף אזרח לא ייפגע". אובמה | צילום: רויטרס וזה גם החיסרון של שיטת החיסולים: כפי שאמר אובמה בנאום דרמטי בשבוע שעבר, "זה הפך פשוט וקל מדי". הוא הודיע על כוונתו להוציא את המל"טים מידי ה-CIA, ולהחמיר את כללי הפתיחה באש, אך למרות הביקורת הזכיר: "עלינו לזכור שהטרוריסטים שאותם אנו תוקפים שמים להם למטרה אזרחים, ומספר ההרוגים מפעולות הטרור שלהם נגד מוסלמים מגמד כל הערכה להרג אזרחים מתקיפות מל"טים. לא לעשות כלום בנדון זו לא אפשרות מבחינתנו".

ותקבלו את כל הסיפורים ישירות לפייסבוק שלכם
תגובות

הוסף תגובה

 
שם
נושא
תוכן
 
ביטול  |  
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן