מחאת החיג'אב ב"פאולה וליאון" (צילום: מתוך "פאולה וליאון", קשת 12)
צילום: מתוך "פאולה וליאון", קשת 12

עשרות נהרגו ואלפים נפצעו עד כה בעימותים עם השלטון האיראני, זאת בעקבות מחאת החיג'אב שמתפשטת במדינה. המחאה החלה בעקבות מותה של הסטודנטית מהסה אמיני בת ה-22, שהוכתה למוות על ידי משטרת הצניעות של משמרות המהפכה כיוון שלטענתן "לא עטתה את החיג'אב כהלכה".

הבוקר (חמישי), בפתח התוכנית "פאולה וליאון", ביקשה פאולה להשמיע את קול הנשים שספגו ביקורת וחוו ניסיונות להקטין אותן רק בגלל איך שבחרו להתלבש. "כשאנחנו שומעים על אסון גדול, רצח של נשים, אונס של נשים, אנחנו תמיד אומרים - זה במקום אחר, אצלנו זה לא יקרה. יש לנו הרבה משפטי הדחקה", פתחה פאולה את דבריה.

"אני רוצה בעזרת חברותיי להעביר מסר שאומר: יכול להיות שאף אישה ישראלית לא נרצחה בגלל שלא לבשה את הבגד הנכון, אבל לכל אחת יש את החיג'אב שלה - גם אם הוא לא נראה ואינו מכסה את איברי גופה. לכל אחת יש את המקום שבו החברה אומרת לה, 'אין לך רשות ואין לך אוטונומיה על הגוף שלך, אין לך אוטונומיה על הבחירות שלך, אנחנו נקבע בשבילך'".

הראשונה לדבר הייתה ענהאל שמואלי, בלוגרית ומנטורית זוגית. "צניעות זה לא בהכרח דבר חיצוני אלא פנימי. אם אנשים היו מתעסקים כל אחד בצניעות שלו ופחות בשל אחרים, העולם היה נראה טוב יותר. פעם הייתי חובשת ברט ככיסוי ראש ועברתי לפאה. הפאה כל כך טובה, שזה נראה כאילו הורדתי את הכיסוי ראש. התגובות היו מאוד קשות: 'לא פלא, התקלקלת בגלל התהילה, הפכת להיות חילונית, זה לא מפתיע'. דברים מאוד פוגעניים. גם אם הייתי מורידה את כיסוי הראש, לשפוט זו לא תכונה שמובילה לשום מקום. המטרה שלה לא מקדשת שום אמצעים. כשאנשים באמת מאמינים בדרך שלהם, אין צורך לכפות אותה על אף אחת".

הזמרת אביבה אבידן חשפה, "בכיתה ד', כשהייתי בת תשע, יצאתי משיעור ספורט בבית הספר עם מכנסי ספורט קצרים. גרתי בשכונה מעורבת של דתיים ולא דתיים. התנפלו עליי, הרביצו לי מכות, ירקו עליי, אבל נלחמתי כמו לביאה. האירוע הזה טראומטי ומלווה אותי, עד היום אני זוכרת את התחושה הנוראית הזאת - אבל זה עשה לי בדיוק את ההפך. המשכתי ללבוש מכנסי ספורט, אני לובשת מה שאני רוצה, אף אחד לא יגיד לי מה ללבוש. הפכתי לאישה מאוד חזקה. ניצחתי".

View this post on Instagram

A post shared by (@paularosenberg)

ד"ר קרן אור חן מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה סיפרה, "אני 28 שנה אשת אקדמיה ותמיד זכיתי לביקורת ולשיחות נזיפה על המראה שלי, על הפרובוקטיביות ועל העקבים. אנשים מסתכלים עליי באופן מוזר. תמיד נתקלתי בשאלה האם הסטודנטים באים להקשיב לי בשיעורים, או גם להסתכל עליי. אני אומרת - גם וגם. כדאי להסתכל בקנקן אבל גם במה שיש בו. אני לוחמת, כל השנים אמרתי שאנצח. לי יש את הדעה והשליטה על איך אראה, ואני אכן מגדלת דור של סטודנטים שמעריכים אותי".

פאולה חשפה סיפור אישי מהתקופה שבה עבדה כעורכת דין. "הייתי עורכת דין צעירה, אפילו סטאז'רית, והשתתפתי בישיבה. ישבתי עם מחשוף רגיל, לא גדול. הלקוח אימץ את הגישה שלי. בסוף הישיבה ניגש אליי עורך דין בכיר יותר ואמר, 'ברור לך שהוא אימץ את הגישה שלך רק בגלל המחשוף, לא בגלל מה שאמרת'. אמרתי לו: אל תתבלבל, יכול להיות שתשומת הלב שלו הופנתה אליי בגלל המחשוף, אבל הוא הסכים לעשות החלטה עסקית בגלל שהרעיון קסם לו. אם זה גם וגם, אין לי שום בעיה עם זה. אני יכולה להיות גם יפה וגם חכמה".