המנהיג האלים והמטורלל קים ג'ונג און מספק בדרך כלל די והותר עניין ואימה לעולם כולו. אוהבים לנסות לפצח את הטיפוס, לפחד ממנו, להשוות אותו למנהיגים מופרעים אחרים. אך מדי פעם משתרבבת לתוך התמונות הרשמיות שמפיץ השלטון הצפון קוריאני דמות עדינה, בשוליים. זאת כוכבת עולה בשמי הפוליטיקה הצפון קוריאנית, קים יו-ג'ונג, אחותו של המנהיג, בת לא יותר מ-30 (צעירה בארבע שנים מאחיה), ומהחודש גם חברה בגוף החזק במדינה, הפוליטבורו.

צפון קוריאה היא מדינה טוטליטרית שסגורה כמעט לחלוטין מפני התקשורת העולמית. שמה עולה לכותרות בדרך כלל בשני הקשרים: איומים במלחמה גרעינית נגד ארצות הברית ושכנותיה דרום קוריאה ויפן, שלאחרונה, בעקבות ניסויים שערכה, נעשו מוחשיים יותר; והפרות חמורות של זכויות אדם בידי השלטון. המידע לגבי המתרחש בתוך גבולותיה מצומצם – ספק אם יש מדינה שאנו יודעים עליה פחות מאשר צפון קוריאה – ובהתאם לכך, גם על יו-ג'ונג ידוע די מעט. פרטים אישיים אינם משוחררים, אפילו לא מצב משפחתי או סטטוס רומנטי. הפרטים המעטים שבכל זאת ידועים נשאבו מתצלומים שבהן הופיעה – רובם רשמיים – או רסיסי שמועות לא מאומתים.

כך לדוגמה יו-ג'ונג נראתה מספר פעמים בתצלומים רשמיים כשהיא רוכבת על סוסים, אבל לא ברור האם זה תחביב אמיתי, או חלק מניסיון תדמיתי להיראות סמכותית. פריט הלבוש החביב עליה כשהיא מצטלמת בנסיעות עם אחיה הוא מעיל ירוק-זית צבאי, שמזוהה דווקא עם הצלמים הממשלתיים במדינה. לא בדיוק בחזית הטרנד.

ב-2011 היא נלכדה בעדשות המצלמה של רשת טלוויזיה מדרום קוריאה, הצמאה לכל פרט מידע על השכנה מצפון, בהופעה של אריק קלפטון, ברויאל אלברט הול הלונדוני. היא נכחה בה ביחד עם אחיה הנוסף, קים ג'ונג-צ'ול. יו-ג'ונג, דווח בהמשך, היא מעריצה ותיקה של הזמר והגיטריסט האגדי, ואת הכרטיסים להופעה השיגה כנראה באמצעות התערבות מגבוה.

קים יו גונג (צילום: רויטרס)
קים יו-ג'ונג, האם תתרום לשלום העולמי? | צילום: רויטרס

זו לא הייתה ההתחככות המשמעותית ביותר של יו-ג'ונג עד כה באבק כוכבים. בעיתונות העולמית דווח שהחברות המפתיעה בין אחיה המנהיג לכוכב ה-NBA לשעבר דניס רודמן נולדה משידוך שלה. אם זה נכון, אפשר לומר שמדובר בשידוך מוצלח: הוא הוביל למסע מתוקשר של רודמן ומספר שחקני כדורסל אמריקאים נוספים לצפון קוריאה ב-2013, שם ערכו משחק ראווה נגד קבוצה מקומית. המסע, שתועד בסרט הדוקומנטרי "דניס רודמן בצפון קוריאה", כלל גם בילויים בקריוקי ובמסלול הסקי עם המנהיג העליון.

לאחר ההחרפה האחרונה במשבר הבינלאומי עם צפון קוריאה, על רקע ניסוי גרעיני נוסף שערכה בחודש שעבר, הציע רודמן לתווך בין הנשיא האמריקאי טראמפ לבין חברו הרודן. אם היוזמה אכן תצא לפועל – ובארצות הברית קורים בימים אלה דברים מופרכים מזה – אפשר יהיה לומר שיו-ג'ונג תרמה במשהו לשלום העולמי.

מסעותיי עם דודתי

כשבוחנים את העובדות הידועות לנו על המערכת הפוליטית הצפון קוריאנית, מינויה של קים יו-ג'ונג לפוליטביורו נראה חריג ביותר. היא אמנם מחליפה שם את קים קיונג-הי, דודתה, שהיתה דמות חשובה בתקופת שלטונו של קים ג'ונג איל, אביו של קים ג'ונג און. אלא שמאז שבעלה של קים קיונג-הי, צ'אנג סונג-טק, הוצא להורג ב-2013 בתלייה על ידי קים– קיונג-הי לא נראתה יותר בציבור. מעבר לזה, קיונג-הי הגיעה לתפקיד הרם בגיל מבוגר, אחרי עשרות שנים שבהן מילאה תפקידים שונים במנגנון המפלגה; בשלב מסוים אפילו מונתה על ידי קים ג'ונג-איל לדאוג לבנו בדרכו החדשה כמנהיג.

המינוי הנוכחי של אישה כה צעירה לתפקיד כה בכיר במנגנון הצפון קוריאני הוא חסר תקדים. מה בדיוק יו-ג'ונג עושה? היא ככל הנראה משמשת כמחליפתה של דודתה: השתיים צולמו רוכבות על סוסים יחד, וככל הידוע הדודה הכשירה בעבר את אחייניתה לתפקיד פוליטי בכיר. כעת הגיעה שעתה של האחיינית ליישם את מה שלמדה, ולקוות לגורל שונה מזה של דודתה ודודה. 

הפוליטביורו, או בשמו המלא "הלשכה הפוליטית של מפלגת הפועלים של קוריאה", הוא הגוף העליון והמבצע של מפלגת השלטון בצפון קוריאה. אמנם יש במדינה גם קבינט וגם רשות מחוקקת ("אסיפת העם" ובראשה הנשיאות), אך במדינה שנשלטת על ידי מפלגה אחת, חשיבותו של הפוליטביורו היא מכרעת. בראשו עומד, כמובן, קים ג'ונג-און בעצמו, והוא מורכב מ-19 חברים קבועים, בהם אנשי צבא בדרגות בכירות, בצד מספר חברים מתחלפים.

17283114231932 (צילום: ap)
פרטים אישיים אינם משוחררים, אפילו לא מצב משפחתי או סטטוס רומנטי | צילום: ap

מומחים בינלאומיים לפוליטיקה הצפון קוריאנית פירשו את מינויה של קים יו-ג'ונג כחיזוק אחיזתו של קים ג'ונג-און בשלטון. יצוין בהקשר הזה שמינויה של האחות לפוליטביורו היה רק אחד מתוך שורה של מינויים פוליטיים חדשים – ביניהם קידומו של רי יונג-הו, שר החוץ הנאמן של קים שהעניק לנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ את הכינוי המלבב "נשיא הרשע".

"קים רוצה בימים אלה שהעולם ישים לב לקיומה"

עד לאחרונה יו-ג'ונג הייתה אלמונית כמעט לגמרי עבור רוב העולם המערבי, אבל בארצות הברית היא מככבת כבר כמה שנים ב"רשימה השחורה" של משרד האוצר האמריקאי – האוסרת על ביצוע עסקאות עם הגורמים שנמנים עמה – בשל הפרת זכויות אדם. מדובר אמנם בצעד פורמלי שננקט נגד כל הבכירים בצפון קוריאה, אבל הוא מעיד שגם לפני הקידום הנוכחי, מעמדה של יו-ג'ונג היה מרכזי, אפילו בעיני המערב. יחד עם זאת, איננו יודעים לאילו הפרות זכויות אדם בצפון קוריאה היא עצמה קשורה באופן אישי, אם בכלל. 

"הפרות זכויות האדם מבוצעות בקוריאה הצפונית על ידי השלטון, ללא קשר לקים יו-ג'ונג", מעריך ד"ר אלון לבקוביץ', מומחה לסוגיות ביטחון במזרח אסיה ממרכז בגין-סאדאת והאוניברסיטה העברית בירושלים. "מערכת הפרת הזכויות בקוריאה הצפונית, לצערי, היא מנגנון משומן שכולל מאות אלפי אנשים הסובלים מכך". בדו"ח שפרסמה מועצת זכויות האדם של האו"ם ב-2014 נטען שבצפון קוריאה מתבצעים עינויים והוצאות להורג בהיקף ש"גובל ברצח עם", הרעבות המוניות, הקמת מחנות ריכוז, מעצרים שרירותיים, והגבלות חמורות על חופש הביטוי.

עוד לדברי ד"ר לבקוביץ', העובדה שיו-ג'ונג מופיעה כעת יותר ויותר בציבור, לצד אחיה, רחוקה מלהיות מקרית. "קים ג'ונג-און רוצה שהעולם ישים לב לקיומה, ולכן הוא חושף אותה לתקשורת, הוא רוצה לבנות את הלגיטימציה שלה כלפי פנים וכלפי חוץ", הוא מסביר.

99501611582 (צילום: ap)
זכתה בתפקיד אחרי שדודה הוצא להורג | צילום: ap

יסוד חשוב בצפון קוריאה הוא פולחן האישיות של המנהיג, ובנושא זה אפשר להצביע די בוודאות על מרכזיותה של קים יו-ג'ונג. הבלוג North Korea Leadership Watch ("משמר ההנהגה הצפון-קוריאנית") של החוקר האמריקני מייקל מאדן, העוקב אחרי הפרסומים הרשמיים של צפון קוריאה ומנתח את הנעשה במערכת הפוליטית של המדינה הסגורה, העריך כי היא החלה לצבור כוח פוליטי בתקופת האבל על אביה, קים ג'ונג-איל, שמת בסוף 2011.

מאז תפסה בהדרגה מקום יותר ויותר מרכזי בחיי אחיה. בשלב הראשון שימשה כמנהלת לוח הזמנים וסידורי הביטחון שלו – תפקיד שלא הייתה לו אמנם נגיעה למערכת קבלת ההחלטות במדינה, אבל העניק לה גישה לדמויות המרכזיות בה, וחשוב מזה, לאוזנו של אחיה. בהמשך היא נעשתה לאחת היועצות החשובות למנהיג בענייני הסברה ואסטרטגיה, ועל פי הערכות בקוריאה הדרומית ובמערב, היא זו שעומדת מאחורי שינוי הקו התעמולתי של קים, שניסה לצייר אותו כמנהיג רחום ונגיש לאזרחיו. לשם כך ייעצה לו לבקר בבתי אנשים פשוטים, בפארקי שעשועים ובבתי ספר. אגב, במשך כל הזמן הזה, עד החודש, התואר הרשמי שלה היה "סגנית מנהל מחלקת התעמולה" במפלגת הפועלים של קוריאה.

ביקורים של אמא, ולהקות רוק מתנה מאבא

כילדה, קים יו-ג'ונג נשלחה על ידי אביה לברן, בירת שוויץ. היא למדה שם, בשם בדוי, יחד עם אחיה, וככל הנראה זכתה לביקורים מאמה ומלהקות מוזיקאים ובדרנים שאביה שלח כדי לשעשע אותה ולהפיג מעט את הבדידות במדינה הזרה. לאחר שסיימה בית ספר, חזרה יו-ג'ונג לצפון קוריאה, וככל הנראה למדה באוניברסיטת קים איל-סונג בבירה פיונגיאנג, מוסד הקרוי על שם סבה, מנהיגה הראשון של המדינה הטוטליטרית. כבר כילדה היא הביעה שאיפות פוליטיות שאביה טיפח וסייע לה לקדם עוד בחייו, אך רק ב-2014 הוזכרה לראשונה באופן רשמי על ידי התקשורת הצפון קוריאנית הממשלתית כאישיות בכירה בפני עצמה במפלגה.

מותו של אביה קים ז'ונג-איל הותיר את יו-ג'ונג, כמו גם את אחיה המנהיג ג'ונג-און ואחיה ג'ונג-צ'ול, יתומה מאב ומאם. אמה, קו יונג-הוי, מתה בפריס בשנת 2004 מסרטן השד, רק בת 51. יונג-הוי, ילידת יפן, בת לאב קוריאני ואם יפנית, הייתה רקדנית שנישאה ב-1977 לקים ז'ונג-איל שהיה מבוגר ממנה ב-11 שנים, והפך למנהיג צפון קוריאה ב-94', כשאביו מת. היא ילדה לו שלושה ילדים. יונג-הוי היתה האישה האהובה ביותר על קים ג'ונג איל ונראה שמותה הסב לו צער גדול, שכן היא נקברה בכבוד מלכים, בקבר מפואר, על גבעה בפיונגיאנג שבה קבורים גדולי האומה.

לפי דיווחים של עריקים מקוריאה הצפונית, קים יו-ג'ונג נישאה לימים לבנו של בכיר במפלגה שמילא תפקיד חשוב בה. השערה נוספת היא, שהיעלמותה לפני מספר שנים לזמן מה מצילומים רשמיים נבע מכך שהייתה בהיריון, ושכיום יש לה ילד או ילדה, אך זו השערה בלבד.

17284242726187 (צילום: ap)
ייעצה לאחיה לבקר בבתי אנשים פשוטים, בפארקי שעשועים ובבתי ספר | צילום: ap

"במקרה של קים יו-ג'ונג, וגם בכלל, קים ג'ונג-און נוהג כפי שנהג סבו ואביו – ממנה קרובי משפחה למשרות בכירות כדי להבטיח את נאמנות של המשפחה אליו", מסביר לבקוביץ'. "אבל קרבה משפחתית אינה סימן לאריכות ימים במשפחת קים. קים ג'ונג-איל דאג להרחיק קרובי משפחה שנחשדו באיום על השלטון או בהתנהגות לא נאותה. בנוסף, קים ג'ונג-נאם, אחיו למחצה של קים ג'ונג און, הוגלה למקאו. ברגע שהוא היווה איום, קים ג'ונג און חיסל אותו. כך הוא נהג במקרה של דודו כאשר חש שהוא מאיים עליו – הדוד הוצא להורג יחד עם כל מי שמקושר אליו". לדברי לבקוביץ', מסלול הקידום של יו-ג'ונג אופייני למשפחת קים, גם אם הוא נעשה, במקרה שלה, בקצב מהיר במיוחד. "גם אביה קיבל תפקיד במחלקת התעמולה בשנות ה-70 מאביו, שם מתחילים ומשם מתקדמים בהיררכיה המפלגתית", הוא אומר.

עיין ערך בשאר אל-אסד

לא כל בכיר בצפון קוריאה זוכה להתעניינות כזאת מהתקשורת העולמית – אפילו אם הוא צעיר בן 30. כך שייתכן בהחלט שברקע הניסיונות הגוברים של העיתונות להבין מי היא האישה הזאת ואיזה תפקיד היא משחקת, ניצב חוסר השלמה בסיסי עם העובדה שחובבת רוקנ'רול וסוסים שהתחנכה במדינה מערבית ליברלית, ממלאת בימים אלה תפקיד כה מרכזי במשטר אפל שאחראי לכמה וכמה פשעים נגד האנושות.

במקביל עולה השאלה: האם דווקא היא עשויה להיות הכוח המניע מאחורי שינוי בקו התוקפני של שלטון קים? לבקוביץ' פסימי: "אנחנו המערביים חושבים שכל מי שלמד במערב הופך להיות ליברל או דמוקרט. זה לא עבד במקרה של בשאר אל-אסד שלמד בבריטניה, לא במקרה של קים ג'ונג-און שלמד בשוויץ יחד עם אחותו, וגם לא במקרה של הבן של קדאפי, סייף אל-אסלאם שלמד בווינה ובלונדון.

"אנחנו מצפים מהם לשינוי הזה, כאנשים שקיבלו חינוך דומה לחינוך שלנו, אבל הם אינם יכולים לשנות. הם מגיעים למערכת שאיננה יכולה להכיל שינויים ליברליים שמשמעותם קריסת המערכת. אולי דרוש אדם אחר שיביא שינוי לקוריאה הצפונית יום אחד. אחרי הכל, מי שהביא את השינוי הגדול לברית המועצות, למרות התנגדות האליטה השמרנית, היה דווקא מיכאיל ג'ורבצ'וב, שלא למד אף פעם במערב והיה בשר ומבשרה של המפלגה הקומוניסטית".