49% ממי שמגדירים את עצמם "דתיים לאומיים" הביעו תמיכה כלשהי (מ"מעט מסכים" ועד "מסכים מאוד") באיזושהי אפשרות להחלת נישואים אזרחיים בישראל, תוך שינוי הסטטוס קוו בנושא. כך עולה מסקר ראשון מסוגו שבצעה חברת "מסקר", המתמחה גווני החברה הדתית, עבור תנועת "נאמני תורה ועבודה".

במהלך הסקר הוצגו ל-400 המשתתפים ארבעה מודלים לחתונה אזרחית, כאשר כל אחד מהמודלים הללו הוצע בשלב זה או אחר גם לחקיקה, והמשתתפים התבקשו להביע את דעתם עליהם. האפשרות הראשונה היא גם המצומצמת ביותר: לאפשר נישואים אזרחיים לכל מי שמוגדרים על ידי הרבנות כ"פסולי חיתון", (למשל - בני דתות שונות, מי שיהדותו אינו מוכחת, כהן וגרושה - וכדומה), לא כולל זוגות חג מיניים. לפי האפשרות השנייה, הפתוחה יותר, יש לאפשר לכל פסולי החיתון להתחתן בישראל - וגם לזוגות חד מיניים.

המודל השלישי מציע הרחבה נוספת: למסד את האפשרות לנישואים אזרחיים לצד החתונה ברבנות, כלומר, לאפשר לכל אזרח ואזרחית לבחור את הדרך בה הם רוצים להינשא, והמודל האחרון מציע לבטל לחלוטין את הנישואין ברבנות, וגם כאן: ולאפשר לכל אדם להינשא בדרך שייבחר.

תוצאות הסקר של נאמני תורה ועבודה (אינפוגרפיקה: סטודיו mako)
תמיכה בנישואים אזרחיים | אינפוגרפיקה: סטודיו mako

תוצאות: כן לנישואים אזרחיים, לא לנישואים חד מיניים

כאשר נשאלו המשתתפים מהי האפשרות בה הם הכי תומכים, 47% בחרו במודל הראשון והמצמצם ביותר, כלומר - החלת נישואים אזרחיים לפסולי חיתון בלבד, ללא חד מיניים; 28% בחרו בנישואין ברבנות לצד נישואין אזרחיים; 16% בחרו בנישואין אזרחיים לפסולי חיתון, כולל חד מיניים; ו-9% בלבד בחרו בהחלה נישואין אזרחיים תוך ביטול האפשרות להינשא ברבנות.

"הציבור הדתי לאומי התפכח"

"הסקר הזה הוא תולדה של סקר קודם שערכנו, שבדק את היחס לחקיקה דתית בקרב כלל האוכלוסייה הישראלית. אז קפץ מול עיניינו נתון שהדהים אותנו לפיו רבע מהאנשים שהגדירו את עצמם כדתיים תומכים בקונספט הזה של נישואים אזרחיים, והחלטנו לבדוק אותו לעומק", נמסר ל-mako נשים מדוברות התנועה. "צריך להבין, רבע זה המון, הרי היו באווירה הפוליטית אין שום השתקפות לזה, אי אפשר להגיד שרבע מהבית היהודי נניח עוסק בזה או בעד הנושא".

תוצאות הסקר של נאמני תורה ועבודה (אינפוגרפיקה: סטודיו mako)
שינוי מגמה | אינפוגרפיקה: סטודיו mako

רוצים לוותר על הרבנות? זה יעלה לכם

בסקר החדש נערכה גם הבחנה בין תתי המגזרים השונים בציונות הדתית. המשתתפים חולקו לשלוש קבוצות עיקריות: דתיים ליברליים, דתיים קלסיים ודתיים חרד"לים או תורניים. החלוקה הפנימית הזאת העלתה כמה תוצאות מפתיעות במיוחד. למשל, הסתבר כי 23% מהחרד"ליים, שנחשבים מאוד שמרנים, תומכים בנישואים אזרחיים לפסולי חיתון, להוציא חד מיניים. בקרב הדתיים הליברליים עומד מספר זה על מעל למחצית – 52%. הדתיים ה"קלאסיים" ניצבים בתווך עם כ-35 אחוזי תמיכה.

קמפיין של תנועת ישראל חופשית: 
"מצביעים בטבעת, מחרימים את הרבנות"

"התוצאות מוכיחות כי הציבור הדתי לאומי, כולל החלקים היותר שמרניים שבו, התפכח מכמה הנחות עבר בדבר חקיקה דתית בכלל ונישואין אזרחיים בפרט", וכי נבחרי הציבור הדתי פשוט אינם מעודכנים אודות עמדותיהם הנוכחיות של בוחריהם", אומר  ד"ר חנן מנדל, יו"ר תנועת נאמני תורה ועבודה. "במצב בו המציאות הנוכחית מרחיקה ישראלים כה רבים מהיהדות, אנו סבורים כי על חברי הכנסת הדתיים להתעדכן אודות עמדות בוחריהם ולפעול בהתאם".

"מדי שנה אלפי זוגות מתחתנים בישראל שלא דרך הרבנות", מוסיף מנכ"ל תנועת "ישראל חופשית" מיקי גיצין. "מדובר בזוגות מכל קצוות הקשת החברתית והדתית בישראל, אשר מוכיחים כי ניתן לקיים טקס כדת משה וישראל גם מבלי לשתף את הרבנות. ככל שעוברות השנים אנו עדים למגמה ההולכת וגוברת של פתיחות בכל הקשור לאפשרויות השונות לנישואים, מתוך הבנה ברורה של הזוגות בישראל כי מונופול הרבנות פוגע הן בזכויות אזרח בסיסיות והן ביהדות עצמה. מדובר בפתיחות שמורגשת בקרב קבוצות רבות ובכלל זאת החברה הציונית דתית והגיע הזמן שהקולות העולים מן השטח יהפכו למדיניות. עד אז אנחנו ממליצים להשתמש באלטרנטיבות הקיימות, כולל גם אלטרנטיבות דתיות, ולהינשא מחוץ לממסד הרבנות".

ד"ר חנן מנדל (צילום: נועם פיינר)
ד"ר חנן מנדל | צילום: נועם פיינר