סקס ראשון במכונית (צילום: George Doyle, GettyImages IL)
לא חייבים לעבור בסופרפארם | צילום: George Doyle, GettyImages IL

הכרתם בבר, הוא שחום, זיפים גבריים מעטרים את פניו ואת כבר מוכנה ללילה סוער עם גבר זר שלעולם לא תכירי את הוריו ככל הנראה וכמה טוב שכך. אתם מגיעים אליו הביתה, הוא נוגע בך במקומות הנכונים, מנשק בזווית האידיאלית וברטיבות המדויקת, ואז, הוא מתקרב לאוזנך, ובין נשיכה לליקוק עדין הוא לוחש לך בלהט שאין עליו קונדום. את מרימה את המכנסיים ושועטת החוצה, אומרת "על החיים ועל המוות" ומסתכנת בהריון, מחלת מין או מוות איטי, או שולפת את הקונדום הנשי שלך? 

כן, כנראה שאת לא שולפת שום קונדום ושום נשי. נכון שהוא קיים כבר 15 שנה בערך, אבל משום מה נשים לא ממהרות להשתמש בו, בטח לא בארץ. עכשיו, כשיוצאת גרסה חדשה, משודרגת והרבה יותר זולה שלו, אז בהחלט כדאי לערוך איתו הכרות. 

משחקים בגומי 

הגרסה הראשונה והפרימיטיבית של הקונדום נשי הוצגה לנו כבר ב-1993 ושווק בתור אמצעי המניעה היחיד שמגן גם מפני מחלות מין וגם מפני הריון, כן, כמו קונדום שמיועד לגבר. מדובר בצינור ארוך עשוי פוליאורטן (חומר פולימרי) חזק ושקוף בקוטר של 8 ס"מ ואורכו כ-17-15 ס"מ. הוא מעוצב כך שהטבעת הפנימית שלו סוגרת את צוואר הרחם, גוף הקונדום נמצא בתוך הנרתיק הנשי והשוליים תלויים ומגנים על השפתיים. במבט ראשון זה נשמע ונראה מורכב, אבל למעשה מדובר באמצעי קל יחסית לתפעול, בטח יותר קל מדיאפרגמה (הנה הדגמה לשימוש בקונדום נשי שמראה איך זה מתבצע בפועל). עם זאת, על אף מסע יחסי ציבור עולמי שעודדו ארגונים שונים ושהחל בארצות הברית, בשורת הקונדום הנשי לא הצליחה לחדור אל המיינסטרים, אל קהל היעד שאמור לעשות בו שימוש, וזאת למרות שהנתונים מדברים על יותר ויותר נשים שנדבקו באיידס מאז שהומצא.

אין תמונה
ארוך, דק ושקוף. הגרסה הנשית לקונדום הגברי

 16 שנים מאוחר יותר, אנחנו זוכות להזדמנות שנייה עם גרסה חדשה למוצר הישן שמגיעה אלינו מטעם חברת בריאות האישה בשיקגו - הפעם עם הרבה אספירציות ותקוות שקהל היעד יתלהב, בעיקר בזכות היות הוורסיה הזאת יותר זולה וידידותית למשתמשת.

כ-35 מיליון קונדומים נשיים סופקו ברחבי עולם רק בשנה שעברה – מספר שנראה מרשים עד שאת שומעת כמה קונדומים גבריים סופקו - 10 ביליון. הסיבה העיקרית היא ככל הנראה העובדה שהקונדום הגברי זול  משמעותית ויותר קל לשימוש. עם זאת, התגלה כי בלא מעט מקומות בעולם גברים פשוט מסרבים לענוד קונדום ובכך מעמידים נשים רבות בסכנה, כמו גם את עצמם. 

הכוח הנשי חוזר לסדינים 

הדור הבא של הקונדום הנשי נקרא FC2 ומזכיר במידה רבה את קודמו: הוא רך, שקוף ובעל דפנות פנימיות וטבעות חיצונית. רק שהפעם הוא עשוי מגומי סינתטי, בניגוד לקודמו שעשוי היה מפוליאורתן, מה שמוזיל את עלויות הייצור בשליש וכן רועש פחות מבעבר (טענה שעלתה בקרב המשתמשות הראשונות). כיום, מחירו של הקונדום עומד על 60 סנט, והוא אף זול יותר ב-4 סנט מהקונדום הגברי. אבל אי אפשר לכמת בכסף את הכוח שקונדום הנשי מחזיר לנו לידיים. בדומה למה שעשתה הגלולה למניעת הריון עבור נשים בכל העולם, הקונדום מאפשר לנו לשלוט על הסיטואציה לא רק בהקשר של מניעת הריון - אלא בהקשר של הגנה על החיים. 

"מדובר בניצחון כביר", אומרת סוזי הופמן, משנה לפרופסור בקליניקה למחלות מין באוניברסיטת קולומביה לאתר msnbc. "בארצות הברית היו דעות קדומות נגד המוצר הזה ואנשים לא הבינו למה לעזאזל אנחנו צריכים את זה. אבל אם הוא ישווק בצורה הנכונה, אני בטוחה שנשים רבות ירצו להשתמש בו". וכמובן שבשביל לקדם את הקונדום הנשי כראוי, כמו גם להדגים כראוי את אופי השימוש בו ויתרונותיו, נדרשת התערבות מערכתית שתעלה לא מעט. וזה, כבר מסבך את העניינים. 

מה שמפתיע, זה בניגוד לדעות הקדומות נגד המוצר בארצות הברית, מתברר שבמדינות שונות בעולם הנשים דווקא דורשות לקבל את המוצר. בזימבבוואה, למשל, קבוצת נשים אספה 30,000 חתימות בדרישה לקבל את הקונדום לידיהן, ובגאנה עמותות ללא מטרות רווח מסרו כי יותר מ-10,000 אנשים מתכננים להשתלב בתוכנית הסברה על אודות המוצר החדש, השימוש בו, כמו גם הדרך הנכונה לנהל משא ומתן עם בני הזוג שלהן בדבר השימוש בו. 

אז את שמה עלייך מעיל גשם? 

"דפוס החשיבה ללא ספק משתנה, אבל יש עדיין לא מעט אתגרים בדרך", אומרת בידייה דיפרטס, יועצת לענייני איידס מטעם האו"ם. "הנגישות למוצר עדיין מאוד מינימלית. אומרים שיש לו ביקוש אדיר אבל אנחנו לא רואות את זה בפועל". דיפרטס מקווה שמכירות הקונדום הנשי יצליחו להגיע ל-50 מיליון יחידות בשנה הנוכחית. אם הביקוש אכן יעלה, מחיר הקונדום הנשי יכול בקלות לרדת גם ל-25 סנט ומטה. ובסופו של יום, עתידו והצלחתו של המוצר תלויים ברמת השיווק והקידום של הקונדום בשוק הפרטי.

זונה בתחנת אוטובוס (צילום: istockphoto)
מזוהה בעיקר עם יצאניות. לא ממש תורם ליחסי הציבור | צילום: istockphoto

מכשול נוסף שיש לשים עליו את הדעת הוא אותה סטיגמה סביב המוצר אשר נוצרה בעקבות הלקוחות המרוצים שלה עד כה: יצאניות. מצד שני, התומכים במוצר טוענים שהוא יכול בקלות לשמש ולהגן על נשים נשואות שחיות עם גבר לא נאמן.

שרה סיפל, מנהלת בפועל של מרכז בריאות האישה והמגדר בוושינגטון, אומרת שהקונדום הנשי ללא ספק מעניק כוח ושליטה לנשים, אבל היא מוטרדת מכך שנשים רבות בכלל לא יודעות עליו. "היינו שמחות מאוד לראות יותר פרסומות בנושא ולגרום לקונדום הנשי להיראות כמו אמצעי מניעה נורמלי שלא יבייש או יביך את המשתמשות בו".