אפליקציית לולו (צילום: company.onlulu.com)
אפליקציית לולו. סקסיסטית או פורצת דרך? | צילום: company.onlulu.com
תכירי את אפליקציית לולו (Lulu) שהפכה לפופולרית בחודשים האחרונים, בעיקר בעולם, ומטרתה לתת שירות אמיתי לאחיותייך בסקירת כל הגברים שברשימת החברים שלהן, ומתן ציונים. האפליקציה פתוחה לנשים בלבד ומעניקה אפשרות לכל אחת להיכנס למערכת הערכות ולהיחשף לדירוגים של אותם גברים. ובמילים אחרות, "סקס והעיר הגדולה ופייסבוק התחתנו", כך לפי הגדרת האתר של החברה.

אז כמה הוא טוב במיטה והאם הוא פרפר?

החברה מגדירה את עצמה כ"רשת פרטית לבנות המאפשרת להן לבטא את דעותיהן ולחלוק אותן בצורה פתוחה וכנה”, כשאותן דעות הן בדרך כלל כמה טוב הוא במיטה והאם שווה להיזהר ממנו כי הוא פלייר. מייסדת האפליקציה, אלכסנדרה צ'ונג, 32, מתעלמת מהביקורות השליליות על כך שמדובר באפליקציה "סקסיסטית" ו"שטחית" ומדגישה שמדובר דווקא באפליקציה "פרובוקטיבית ופורצת דרך". 

הבנות משתמשות בהשטאגים כדי לתאר את הבחורים ובין התיאורים תוכלו למצוא את הבחורים הבאים: "שכב איתי - זרק אותי", "שכח את היום הולדת שלי", "לא מסוגל להתחייב" ועוד. כמובן שעל הדרך, האפליקציה מאפשרת לנשים לחטט בחייו של האקס המיתולוגי שלהן ולגלות כמה דירגו אותו, לחטט בדירוגים של הבחור עליו הן נדלקו, לבדוק מה קרה עם ההוא שהיה להן איתו סטוץ לפני כמה חודשים ולראות מה בנות כתבו על החבר הנוכחי שלהן.

"בדיוק נפרדתי מחבר שלי וחברה שלי אמרה לי שיש אפליקציה חדשה בחינם שפתוחה רק לנשים ונותנת להן לדרג  גברים. 'הוא כל כך מטורף, את צריכה לדרג אותו בלולו', היא אמרה", מספרת אלכסנדרה אמין, 29, לניו יורק טיימס, במסגרת כתבה שבחנה את הצלחתה של האפליקצייה השנוייה במחלוקת. אמין דירגה את האקס שלה בהשטאגים כמו "לא נשאר לישון" ו"רק ידיד". היא נתנה לו ציון של 6.9 מתוך 10, מה שאפילו היא מודה שהיה "נמוך ממה שבאמת מגיע לו". ההשטאגים עוברים שקלול על ידי ״לולו״ שמדרגת את הגברים מ-1-10 ומציינת תחת תמונת הפרופיל בפייסבוק של הגבר מופיע הציון שלו. גברים יכולים להוסיף השטאגים לעצמם ואלה מופיעים בצבע כחול, אבל לא משתכללים בחישוב הדירוג שלהם. 

"כתבתי כמה ביקורות כדי לפרגן לידידים שלי"

מאז התחילה האפליקציה לפעול בשנה שעברה על ידי צ'ונג, בעלת תואר במשפטים מבית הספר לכלכלה בלונדון, השירות נתן את המושכות חזרה לבנות רבות, שגדלו בתקופה של הטרדות ברשתות החברתיות. "מה שמשך אותי ללולו זה שלצאת לדייט בלי שום המלצה זה הדבר הכי מפחיד שניתן לעשות", מספרת ארין פוסטר, 31. 

אין תמונה
״כשפייסבוק וסקס והעיר הגדולה נפגשים״
מרבית המשתמשות באפליקציה הן באופן לא מפתיע מניו יורק. לדברי צ׳ונג, שהחליטה להעביר לשם את משרדי החברה שנפתחה במקור בלונדון, קהל האפליקציה בבירת הרווקות גדלה ב-600 אחוזים בחצי השנה האחרונה. "עיר הבירה המגמתית לנשים היא ניו יורק ושם אנחנו צריכים להיות", הסבירה צ׳ונג את המהלך.  

כך למשל מספרת רווקה בת 24 מניו יורק ש-70% מחברותיה משתמשות בלולו ושהיא עצמה דירגה 10 גברים באתר. "כתבתי כמה ביקורות כדי לפרגן לידידים שלי. אם מישהי רנדומלית תפגוש אותם בבר ותהיה מעוניינת, אני רוצה שיהיו להם ביקורות מוצלחות. אני חושבת שהרבה פעמים בנות לא מרגישות כוח בקשר וזה מעניק להן משהו ליצור אחווה סביבו ולתת עצה למישהי שלא פגשת על מישהו אחר". 

"1: 'לא לגעת', 5: 'מומלץ לא לפספס'"

מסתבר שכשזה נוגע לעלמות ישראל, הן לא ממש טרחו לחכות עד שלולו תצא עם האפליקציה. ביולי 2012 פורסם כי ברחבי תל אביב מסתובב מסמך חשאי בין נשים המדרגות את הגברים על פי כישוריהם במיטה. עד היום לא נחשפה זהות המפיצות ולא ידוע האם אכן היה קיים, אבל על פי כתבה שפורסמה ב״עכבר העיר״, ראיינה נועם פרתום את גילי (שם בדוי) שכביכול הגתה את קונספט ״מדרג הביצועים״ וסיפרה: "זה רעיון שהתגלגל לי בראש כבר זמן מה - לתת ציונים לגברים שהייתי איתם ולשתף בזה חברות שלי", אמרה אז. "במקור הקטע מבחינתי היה אסטרטגי נטו. רציתי רק להגיד לגברים שהייתי איתם שאני ועוד בחורות עשינו רשימה כזאת כדי להכניס אותם קצת ללחץ. מה שקרה בפועל זה שכל הבנות שדיברתי איתן התלהבו נורא וכל העסק התגלה כחוויה נשית סופר אחוותית ומצחיק".

דייט (צילום: אימג'בנק / Thinkstock, getty images)
״לצאת לדייט בלי שום המלצה זה הדבר הכי מפחיד שיכול להיות״. אילוסטרציה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock, getty images
העסק התבצע בעזרת טבלת אקסל שנשלחה לבנות בגוגל דוקס ובה נכתבו שמות הבנים איתן שכבו ודירוג ביצועיהם מאחד ועד חמש. "הקריטריונים די ברורים. אחד: 'לא לגעת', חמש: 'מומלץ לא לפספס'. שתיים למשל זה 'רק אם אין לך כלב', כלומר אם את ממש נואשת לחום ולקרבה". דירוגים נוספים כללו מספר שלוש, 'נחמד' וארבע, 'כיפי'. "מותר להגיד לבחור שהוא במדרג, אבל אסור בשום פנים לגלות לו כמה נשים דירגו אותו או מה הציון המשוקלל שלו", הוסיפה גילי. "מכיוון שיש ממוצע בין הבנות המדרגות, אמינות הדירוג עולה ככל שיותר בנות משתתפות בניסוי".

על פי דיווחים שונים עלו השערות בזמנו שמדובר היה בצעד של הוועד למלחמה באיידס שנועד לגלות לנשים אם יש נשא של הנגיף בין הגברים המדורגים, אולם כפי שסיפרה גילי האג'נדה נבעה מרצון למנוע הטרדות מינית. "יש לנו הזדמנות לגמול להם ובדרך הרבה פחות אלימה, להכניס להם בנקודת התורפה הכי רגישה שלהם. עין תחת עין, שן תחת שן, תחת תחת תחת. חוץ מזה למדרג יש גם מטרה עקיפה ולא פחותה במעלה: לדרוש מבחורי העיר את השיפור של הביצועים במיטה ושל ההתנהגות בכל”. 

אלא שלא מדויק יהיה להגיד שנשים לא סובלות מדירוגים על ידי גברים באופן קבוע. מי לא שמע על המשחק הידוע שנותן מספרים לבנות לפי המראה שלהן כש-4 זה זוועה, 7 זה ממש אחלה, 8 זה בר רפאלי, 9 זאת אנג'לינה ג'ולי ו-10 זאת אלת היופי, אפרודיטה. איריס סלומון, פסיכולוגית ומנהלת ספיד דייט טוענת שהדברים אינם שחור על גבי לבן. "זה יכול לעשות עוול לנשים או שירות טוב כי זה גם יכול לשמש במה למישהי שרוצה לסגור חשבון עם מישהו או מקנאה. אני מכירה את הדירוג של מספרים וזה נראה לי יותר נחמד מאשר להגיד שמישהו גרוע במיטה. יכול להיות שהבעיה היא בהתנסחות. אני חושבת שיש מקום לכאלו אפליקציות כל עוד מתייחסים אליהם בתור משחק ולוקחים אותם בגדר עירבון מוגבל ו'על טעם וריח אין להתווכח'. עדיף לקבל דעה אמיתית מחברה ולא על סמך דעה שלא יודעים מי אמרה אותה ולמה. יש בה הרבה פיקציה". 

"אסור לרמוס את כבודו של האדם, דוש או לא דוש כמה שיהיה"

למרות שבינינו, כולנו נוטות להאדיר או להכפיש גברים בשיח בינינו לבין חברותינו, השיח הפומבי הוא זה שעלול לגרום לבעיות. "נשים יותר מושפעות כי מספיק צקצוק של חברה והן לא יירצו להמשיך", אומרת סלומון. "אצל גברים זה אחרת, אבל נשים יותר מלקטות אינפורמציה. אני חושבת שזה לא צריך להיעשות בצורה ציבורית כי זה יכול ללכת לכיוון של מניפולציות ולשון הרע. אם יש מישהו ברשת שהוא מטרידן ומזיק לציבור חייבים להתריע, אבל אני מכירה אנשים שפגעו בהם ללא עוול כי לא רצו להמשיך קשר. יש מקום לדירוג וחם וסתם, אבל לא לביטויים שליליים שמסרסים. הכל תלוי באיך מציגים את זה".

זוג במיטה - דברים שאסור לעשות בסקס הראשון (צילום: imagerymajestic, Istock)
"מה שקורה בחדר המיטות צריך להישאר שם" | צילום: imagerymajestic, Istock
העיתונאית והבלוגרית התל אביבית מיכל גרוסברג, חושבת ש"בגדול יש פה משהו בעייתי. באמת נשים מוצאות את עצמן מוחפצות בשיח הגברי ומאד לא אוהבות את זה ויש פה סוג של מוסר כפול״. עם זאת, היא מוסיפה, כי ״השיח הזה קיים לא בפרהסיה, אלא בין בנות וברגע שהופכים את זה למשהו שנחשף לעיני כל שמים למעשה את אותם גברים ללעג ומחפיצים אותם באותה מידה. לכן אני יכולה להבין את ההייפ סביב זה גם אם זה מהנקמה הנשית לכאורה. אבל אני לא יכולה לראות את זה בתור תופעה חיובית במיוחד. מה שקורה בחדר המיטות צריך להישאר שם ומקסימום להגיע לשיח הבין אישי בין נשים ולא להיות גלוי ברשת. 

״הרצון הוא למנוע הטרדות מיניות מובן, אבל עם זאת אני לא חושבת שהצורך בידיעה של מה הסיפור של הבחור צריך לעמוד במקום גבוה יותר על פני שמירת כבודו של אדם. זה דבר שאפשר לראות שמאד נמנעים בו בקבוצות פייסבוק כמו גברים שווים בין חברות. אם מישהי באה בקטע של ללכלך בפרהסיה כצורך להזהיר מפניו מוקיעים אותו מהקבוצה הזאת כי הוא מייצר תחושה מאד לא נעימה ורומס את כבודו של אותו אדם, דוש או לא דוש כמה שיהיה".

>> נקמת האקסים: מפרסמים פורנו של בנות הזוג
>> נא לשתף: דרוש בן זוג

mako נשים, מחכות לך בפייסבוק