אחת התלונות הנפוצות ביותר של נשים בכל הנוגע ליחסי מין היא כאב או תחושת אי נעימות. על פי המחקרים כ-15%-30% חוות כאבים בזמן יחסי המין עצמם. ובכל זאת, למרות שהתופעה נפוצה - רבות מהן מסתירות מתעלמות מהכאב ולעיתים אף מסתירות אותו. 

לפני שנתבונן בסיבות לכאבים ביחסי מין ולדרכי הטיפול השונות חשוב להבהיר: כאב בזמן יחסי מין אינו מצב תקין. המפתח לבריאות מינית תקינה של האישה, לנשיות בריאה וגם לזוגיות טובה הוא היכולת ליהנות מיחסי מין ללא כל תחושת אי נוחות ולכן אני מפציר בכל אישה הסובלת מכאבים בזמן חדירה, בזמן יחסי המין או אחריהם לא להשלים עם המצב אלא לפנות לטיפול בהקדם האפשרי, שכן כאשר יחסי המין כואבים הם אינם מותירים מקום לחשק מיני, להנאה ולסיפוק ובהכרח משפיעים לרעה על כל תחומי החיים.

1. הפעם גודל כן קובע

אישה מגורה אשר מעוניינת לקיים יחסי מין מסוגלת ברוב המוחלט של המקרים להכיל כל גודל של איבר מין. הנרתיק גמיש ונמתח כדי להתאים את עצמו לממדיו של בן הזוג, גם אם בת הזוג קטנת ממדים. למרות זאת, לפעמים דווקא אורך האיבר מהווה בעיה משום שבחדירה עמוקה שלו נוצר מגע מכאיב עם צוואר הרחם.

הפתרון במצב כזה? הימנעות  מתנוחות המעודדות חדירה עמוקה (למשל שכיבה על הגב כשרגליה של האישה באוויר) והעדפת תנוחות חדירה מאחור ("דוגי סטייל"), שבהן החדירה פחות עמוקה. לבסוף, קיים בשוק אביזר דמוי טבעת אשר מתלבש על בסיס איבר המין ומונע ממנו לחדור עד הסוף. נשים רבות מתביישות להגיד לבן הזוג שעליו להיות עדין יותר או לחדור פחות עמוק, ולא בצדק. אין שום סיבה לסבול אם יחסי המין אגרסיביים מדי לטעמכן.

כאבים בסקס (צילום: AndreyPopov, GettyImages IL)
יש דבר כזה 'גדול מדי' | צילום: AndreyPopov, GettyImages IL

2. יובש וגינלי

לעיתים יש סיבות נוספות ליובש וגינלי, אפילו כשרמת הגירוי גבוהה. אלו יכולות להיות דלקת או פטריה, מחלת מין כגון הרפס, שימוש בגלולות ושינויים הורמונאליים כמו גיל המעבר, הריון או הנקה. גם מקלחת חמה וארוכה לפני יחסי מין עלולה לייבש את רירית הנרתיק ואפילו תרופות נגד הצטננות ואלרגיה.

במקרה של בעיה פיזית כגון פטריה, ביקור קצר אצל רופא הנשים הוא כל מה שדרוש. חשוב להקפיד על הנחיות השימוש בתכשיר שנרשם ולא למהר לחזור ליחסי מין מיד לאחר סיום הטיפול אלא לתת לגוף מעט זמן להתאושש.

אם היובש הופיע בסמוך לתחילת השימוש בגלולות או בתרופה אחרת אפשר, בהתייעצות עם הרופא המטפל, לשקול החלפת סוג הגלולות או התרופה. כפתרון זמני או נוסף כדאי להצטייד בנוזל סיכה על בסיס מים שניתן לרכוש ללא מרשם ברשתות הפארמים.

זוג במיטה (צילום: Shutterstock)
"לא עכשיו מאמי, או בכלל" | צילום: Shutterstock

3. אנדומטריוזיס

אנדומטריוזיס היא מחלה גניקולוגית המתבטאת בצמיחה של רירית הדומה לרירית הרחם מחוץ לחלל הרחם והיא גורמת בין היתר גם לכאבים בחדירה, במיוחד חדירה עמוקה. אף כי הטיפול באנדומטריוזיס עלול להצריך ניתוח, חשוב לקשר בין שני הדברים השונים לכאורה.

אם את סובלת מדימום וסתי קשה המלווה בעוויתות, בחילות, הקאות, תחושת עילפון וכאבי גב, כאבים באגן ובבטן התחתונה, הפרעות במערכת העיכול או במתן שתן במיוחד בזמן הווסת, חשוב לדווח על כך לרופא כשאת מתלוננת על כאבים ביחסי מין.

כאבים בסקס (צילום: kosmos111, GettyImages IL)
מה עובר עלייך? אולי אנדומטריוזיס | צילום: kosmos111, GettyImages IL

4. תסמונת המעי הרגיז

לכאורה מדובר בשני דברים שונים: תסמונת המעי הרגיז גורמת לכאבי בטן, עצירות או שלשולים אולם מחקרים מצביעים על קיומו של קשר גם לכאבים בזמן יחסי מין אצל נשים. ישנן דרכים רבות להקלת הסימפטומים הנגרמים מתסמונת המעי הרגיז, בהן שינוי תזונתי, טיפול תרופתי, והתערבות פסיכולוגית. במקרים רבים הטיפול בבעיות העיכול מסייע גם לכאבים ביחסי המין.

כאבים  (צילום: b-d-s, GettyImages IL)
מעי רגיז יכול להרגיז גם את מערכת הרבייה שלך | צילום: b-d-s, GettyImages IL

5. וסטיבוליטיס או וגיניסמוס

וסטיבוליטיס, או בשמה העברי: דלקת מבוא העריה, היא דלקת ברקמות שבכניסה לנרתיק. היא מתאפיינת בתחושת צריבה שמתחזקת מאוד במהלך יחסי המין ועלולה להימשך גם שעות וימים לאחריו. נשים הסובלות מהתופעה עשויות לבחור להימנע לחלוטין מיצירת זוגיות כדי להתחמק מקיום יחסי מין.

כמעט בכל מקרה של וסטיבוליטיס מופיע גם וגיניזמוס, כלומר כיווץ לא רצוני של שרירי הנרתיק שלא מאפשר חדירה. במקרה של וגיניזמוס המלווה וסטיבוליטיס, הכיווץ נגרם כתוצאה מזיכרון הכאב בניסיונות הקודמים ורצון תת-מודע של הגוף להימנע ממנו. במקרים אחרים יכול וגיניזמוס להיגרם כתוצאה מחינוך שמרני שבמסגרתו יחסי מין הוצגו כמעשה אסור או טמא, מטראומה מינית בעבר, או מחוויה מינית מוקדמת לא מוצלחת.

רבות מהסובלות מווגיניזמוס פונות לבדיקה אצל רופא נשים שבה לא מתגלה בעיה פיזית שתסביר את הכאב שהן סובלות ביחסי מין ולכן מאמינות ש"ככה זה" ולא מחפשות אפיק טיפול נוסף. חבל מאוד, מפני שבוסטיבוליטיס ובווגיניזמוס אפשר לטפל בהצלחה רבה בשילוב של טיפול סקסולוגי ופיזיותרפיה של רצפת האגן. הטיפול אינו ניתוחי וכולל עזרה נפשית ולאחר מכן תרגילי הרפיה והיכרות עם הגוף. יותר מ-80% מהנשים שטופלו כך בקליניקה שלי דיווחו על העדר כאב לאחר 12 פגישות.

_OBJ

לעיתים קרובות נשים שמתלוננות על כאבים ביחסי מין ונבדקות אצל רופא נשים מקבלות את האבחנה, "הכול בסדר. זה בראש שלך". כאן המקום להבהיר לכל אישה נקודה חשובה נוספת – הכאב שאת חשה הוא אמיתי, בין אם יש לו מקור פיזי מובהק ובין אם לא. אל תקבלי תשובות שמבטלות את התחושות שלך או מעודדות אותך להמשיך ולסבול. יחסי מין אמורים להיות מהנים. אם אינם כאלה מבחינתך, גם אם אין סיבה אנטומית או פיזיולוגית, אל תתפשרי על מציאת פתרון ופני לטיפול מיני אצל סקסולוג המתמחה בכך.

הכותב, ד"ר דניאל דריי, הוא רופא סקסולוג, מטפל בין השאר בוסטיבוליטיס וכאבים בזמן קיום יחסים. מטפל זוגי ומיני ומנהל את אתר תורת היחסים.