ראשית, כמו בכל הסכם או חוזה – כדאי להגיע למצב שבו כל צד יהיה מרוצה. כך תיצרו סיכוי טוב לקיים חוזה חדש שיהיה נוח לכבד ובמקביל תוכלו לשמור על היחסים הטובים שלכם לטווח ארוך.

1. הצלחת השיחה תהיה תלויה, בין השאר, בהכנה נכונה מראש. 

חשוב להבהיר שההכנה תהיה שונה במקרה של שיחת שכר כחלק מראיון עבודה ובמקרה שבו אתן כבר עובדות בארגון. עם זאת, בשני המצבים חשוב שתדעו מראש מה המשכורת המקובלת למשרות דומות לשלכן (עם התייחסות לוותק שלכן בארגון והניסיון הנדרש) כדי שתוכלו לדעת באיזה סכום עליכן לנקוב. בנוסף –  כדאי למצוא זמן שהוא רגוע יחסית מבחינת התקופה בארגון.

בוסית בראיון עבודה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
להתכונן מראש ולא להשתמש באיומים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ניסוח אפשרי יכול להישמע כך:

"אני רוצה להודות לך על הזמן שאתה מקדיש לשיחה הזאת. אני מאד מרוצה מהעבודה שלי. הפרויקטים שלי מעניינים. אני נהנית מהצוות שאני עובדת איתו ואחרי שנתיים (לדוגמה) אני רוצה לבקש העלאה בשכר. בתקופת עבודתי, ניהלתי פרויקטים שונים בצורה טובה (אם ניתן לספק דוגמאות מדידות להצלחות, זה הזמן) עמדתי ביעדים שלי או לחילופין, השתפרתי בתחום מסויים וקידמתי יוזמות חדשות".

ניסוח נוסף למי שנמצאת תקופה ארוכה בארגון, עשוי להיות:

"העלאת השכר האחרונה שלי הייתה ב..." ולאחר מכן להגיע למהות השיחה: "אני מבקשת העלאת שכר של X אחוזים, שמשקפת את השכר הנהוג בשוק."

2. לתת למעסיק זמן להחזיר תשובה – אבל לא לחכות יותר מדי

אחרי דברים אלו, כדאי לעצור ולתת לצד השני את האפשרות להגיב. אם המעסיק טוען שהוא צריך זמן בכדי לתת תשובה, חשוב לא להשאיר דברים באוויר ולשאול: "מתי אוכל לפנות אליך שוב בנושא?" מומלץ גם לגבות את השיחה עם מייל שיישלח למעסיק. דוגמה למייל כזה עשויה להיות: תודה על שיחתנו. דיברנו היום על ההישגים שלי בשנה האחרונה ועל פרוייקטים אפשריים עבורי בשנה הקרובה. לאור בקשתך לחשוב על העלאת השכר, נדברנו שאפנה אליך שוב בעוד חודש. אדאג לתאם פגישה נוספת במועד נוח.

סוגיה שעולה לעיתים בהקשר זה, היא האם יהיה נכון מצד העובדת להסביר למעסיק, במעמד הבקשה להעלאה בשכר, אודות הקושי שלכן להסתדר כרגע עם שכר נמוך. אסטרטגיה כזו עשויה להתאים לאישה שהשכר שלה נמוך באופן אובייקטיבי, כלומר לא מאפשר לשלם חשבונות ולהתקיים.

משפט כזה פחות יתאים לעובדת בכירה שמבקשת העלאה בשל הותק שלה בארגון או הרצון להרוויח יותר במקום אחר. אם פונים לאפיק זה, חשוב שדברי העובדת ישקפו את המציאות ואת רמת הקושי שלה. המשפט "אני לא יכולה להסתדר עם השכר הזה", יוצר רושם שהעובדת לא תוכל להישאר בארגון אם תקבל תשובה שלילית, שכן היא טוענת שהמשכורת לא מאפשרת לה להתקיים. לעומת זאת "מאוד קשה לי להסתדר עם שכר כזה" גורם לצד השני להבין שלא מדובר באולטימטום.

 3. לא להשתמש באיומי סרק

האפשרות לרמוז למעסיק, שאם לא תהיה העלאה בשכר, אתן תיאלצו לחפש עבודה אחרת, היא סוגיה נפרדת. נוסח אפשרי יכול להיות: "אני מאוד רוצה להישאר במקום העבודה הזה, אבל לצרכי האישיים או לצורכי המשפחה שלי, אני חייבת לבקש הכנסה נוספת. אם לא אצליח לממן את הדברים שאני זקוקה להם, אצטרך לשקול את צעדיי."

כדאי לשקול בכובד ראש לפני שפונים לאפיק זה, ולנקוט בו רק אם עזיבת הארגון היא אופציה שהעובדת אכן מוכנה לקחת על עצמה. בשום אופן לא כדאי לאיים באיומי סרק.

יעל יצחקי (צילום: יחסי ציבור)
ד"ר יעל יצחקי | צילום: יחסי ציבור

 4. העלאת שכר לצורך השוואת שכר 

בסיטואציה בה אישה מגלה שקיימת מדיניות שכר בלתי שוויונית בארגון ומבקשת השוואת שכר  צריך להבהיר היטב למעסיק את הסיבה לבקשה. נוסח אפשרי עשוי להיות: "הקולגה שלי, שהוא גבר, מקבל שכר יותר גבוה ממני על אותו תפקיד ואותן שעות. אני מצפה שבארגון כל כך רציני כמו שלנו, לא ייווצר מצב שבו גברים מקבלים שכר יותר גבוה מנשים המבצעות את אותם תפקידים. גם אם הדברים נעשו בתום לב, יש כעת הזדמנות לתקן את הדרוש תיקון". 

חשוב לציין, שלעתים המעסיק נתקל בקושי אמיתי להעלות שכר מסיבות שונות, גם אם הוא חושב שמדובר בצעד מוצדק. אם העובדת מעוניינת להישאר במקום העבודה הנוכחי והעלאה בשכר אינה אפשרית, ישנם פתרונות אחרים שניתן ליישם, כאלו שלא יסכנו את המשך העסקתה בחברה. שיחת השכר מהווה רק תחילתו של המשא ומתן לשדרוג תנאי ההעסקה.

הכותבת היא מנכ"לית נטע - המרכז לפיתוח קריירה, הפועל לסייע לנשים לממש את שאיפותיהן המקצועיות וליצור תרבות ניהול המקדמת הוגנות מגדרית.