גם בשנה החולפת, לא מעט פרשיות שעוסקות בעבירות מין כלפי נשים, היחס הסלחני של מערכת המשפט והחוק כלפי אנסים והחפצה של ידועניות רבות ברשת, הצליחו להצית שיח ציבורי בכלל וברשת בפרט. בשיתוף פעולה מיוחד של ארגון ויצ"ו וחברת הניטור vigo, נאספו עשרה אירועים מגדריים מרכזיים ובוצע מעקב אחר השיח הטובקיסטי כדי להבין מה הישראלים באמת חשבו על הפרשיות המטלטלות של השנה האחרונה.

1. פרשת בוכריס

פרשת אופק בוכריס שטלטלה את הצמרת הצבאית, נפתחה כשחיילת וקצינה התלוננו על אונס ותקיפה מינית מצדו כששירתו תחת פיקודו. בוכריס, שהיה באותה תקופה תא"ל מוערך ומעוטר ומועמד לקידום נחשק, הכחיש כל קשר למקרה שהסתיים בעסקת טיעון עגומה שבסופה הורד ודרגה והודה בבעילה אסורה בהסכמה.

הפרשה המדוברת, העצימה את חוסר האמון של נשים במערכת המשפט בכלל ומערכת האכיפה הצבאית בפרט. העונש המביך הצית את מחאת #יותר מבוכריס, במהלכה סיפרו גברים ונשים על עונשים חריפים שקיבלו במהלך שירותם הצבאי עבור מעשים חמורים פחות. חלק נכבד מהציבור הביע חוסר אמון במתלוננות והאמין כי הוא זכאי להקלה בעונש כיוון שהוא גנרל צבאי מוערך, גם כשהוא משקר.

פרשת בוכריס

2. שחרור קצב

משה קצב, נשיא לשעבר ואנס מורשע שוחרר מהכלא בתום חמש שנות מאסר, במקום שבע כפי שגזר עליו בית המשפט בתחילה. בשונה מהבקשות הקודמות שלו לחנינה, במהלכן עדיין עמד על חפותו – החליט קצב להביע שמץ של חרטה בערעור האחרון ועל כן, החליט בית המספר לקצר את העונש שלו בשנתיים. כי מסתבר שסליחה זה כל מה שצריך.

שחרור קצב

3. יום האישה הבינלאומי 2016

מתברר שרק 30% מהגולשים מנצלים את יום האישה הבינלאומי כדי לעורר שיח ערכי סביב שוויון בין גברים ונשים והעצמתן. הרוב המוחלט עדיין מעדיף להתעסק במתנות, כרטיסי ברכה, פינוק, מנוחה ומרצ'נדייז.

יום האישה 2016

4. פרשת משה איבגי

יותר מחמש עשרה נשים התלוננו על תקיפה והטרדה מינית מצד השחקן משה איבגי ולמרות שבחודש מאי האחרון המשטרה המליצה להעמיד אותו לדין - התיק נותר בפרקליטות. איבגי מצדו, המשיך להופיע וגם לזכות בפרס שחקן השנה בפסטיבל הקולנוע בחיפה על רקע ההתנהלות של עולם התרבות הישראלי, שהעדיף להשתיק את הפרשה ולהפגין סולידריות שקטה כלפיו. בינתיים אבגי חמק מעונש, אבל אנחנו שוב נוכחנו לדעת שאונס לגיטימי - כל עוד אתה מחזיק בטייטל הנכון.

פרשת משה אבגי

5. התאבדותה של אסתי ויינשטיין ז"ל

מותה של אסתי ויינשטיין ז"ל, חרדית לשעבר שעזבה את חסידות גור ונותקה מילדיה, הסתיימה בהתאבדותה הכואבת. המכתב המצמרר שהותירה אחריה סיפק עדות עגומה על מעמדן של נשים בתוך החסידות ויחסם המחפיר של החברה החרדית אל נשותיו.

התאבדותה של אסתי ויינשטייו ז

6. מחאת החצאיות

בעקבות חידוד קוד הלבוש של משכן הכנסת, למעלה מחמש עשרה עוזרות פרלמנטריות לא הורשו להיכנס לאחר שנטען שהן לבושות באופן בלתי הולם. נשים אחרות נדרשו לפשוט את המעילים שלהן בקור המקפיא של ירושלים, כדי לאפשר מדידה של אורך החצאית שלהן. כבר בבוקר למחרת, הוצתה המחאה על ידי היועצות הפרלנטריות שהגיעו לבושות בשמלות ובחצאיות. אפילו ח"כ טרכטנברג הפגים סולדיריות ופשט את חולצתו בטענה הוא יכול להיכנס לכנסת כך, גם הנשים יכולות. המחאה למרבה הצער, עלתה שוב לכותרות בעקבות הביקורת על אורכה של החצאית של אשת רה"מ, שרה נתניהו במהלך ביקורה בוושינגטון.

מחאת החצאיות

7. דליפת תמונות העירום של שרון פרי

הטלפון של שדרנית הספורט שרון פרי נגנב, כשבתוכו מאוחסנות תמונות עירום שלה, שהופצו די במהרה ברשת. בעזרת השר לביטחון פנים, גלעד ארדן נתפס החשוד בגנבה, אך הנזק כבר היה בלתי הפיך. למעלה ממחצית מהשיח הציבורי סבב סביב בקשות לקבל ולהשיג את התמונות תוך התעלמות מהידיעה שמדובר בהטרדה מינית לכל דבר.

שרון פרי

נגה כהן מסכמת שנה פמיניסטית: 89 דברים רעים וטובים שקרו לנו השנה

8. הביקורת על המראה של קרין גורן

הקונדיטורית המוערכת קרין גורן, ספגה מטחי ביקורת מטוקבקיסטים זועמים על הגזרה והקימורים שלה כשהופיעה כשופטת בתוכנית "בייק אוף ישראל". גורן מצדה הגיבה בפוסט שמעודד נשים לאהוב את הגוף שלהן ולא לחשוש ליהנות מאוכל, גם בפריים טיים. הרוב המוחלט העדיף לוותר על ההשראה לטובת לגלוג על המראה החיצוני שלה. מסתבר שבמדינת ישראל, הצלחה טלוויזיונית עדיין שמורה רק לנשים רזות.

סערת בייק אוף

9. איילת זורר נגד גולבארי

זורר, שפוטרה מהקמפיין של גולברי בטענה שהייתה מבוגרת מדי, עוררה מחאה פמיניסטית נרחבת ותביעה נגד המותג שהחליט להפסיק את החוזה איתה ולהחליף אותה בדוגמנית צעירה יותר. 

איילת זורר נגד גולבארי

10. סערת ענת הראל

מדינה שלמה התעסקה בתמונות העירום של גורו הכושר ענת הראל שדלפו, לאחר שנפרץ המחשב האישי שלה. גם כאן, רוב השיח הציבורי עסק בהאשמות כלפי הראל ובניסיונות להשיג את התמונות.

ענת הראל

אך למרות הנתונים, טוענת גילה אשרת, יו"ר ויצו כי חשוב לציין שנמדדו פחות אירועים מגדיים ביחס לשני שעברה, אך תשומת הלב של הגולשים הייתה רבה יותר. "קל לראות כי באופן גורף, הגולשים תומכים בשוויון מגדרי ויוצאים כמעט תמיד להגנה של הנפגעות. בעידן של יום, מעודד לראות שיותר משליש מהשיח בנושא מגדר מתבצ על ידי גברים".