לפני מספר ימים התקיים היום הבינלאומי לנרתיק הנשי. זו ההזדמנות להעניק לו את הכבוד הראוי לו, ללמוד את מורכבותו המיוחדת, לשוחח עליו מבלי להסתתר ובעיקר לשמור עליו. אבל לא מדובר רק על הנרתיק. נכון להרחיב את ההוקרה גם לפות - שניהם יחד הם חלק חשוב ומשמעותי בחיי אישה, בעונג שלה, בחוויות החיים שלה.

עם זאת, המציאות קצת שונה. לא מעט נשים סובלות מבעיות בפות והנרתיק. הן חשות יובש, אי-נוחות, גרד, צריבה, וכאבים ביחסי מין. למרות השכיחות הגבוהה של הבעיות האלו, נראה כי מבחינה רפואית תחום זה אינו זוכה לתשומת הלב הראויה לו. התוצאה היא שנשים נאלצות לסבול מתסמינים ללא אבחנה או טיפול מותאם.

מגיע לנרתיק, לפות - ולכולנו הנשים - לקבל טיפול נכון שיאפשר נינוחות, הן בחיי היומיום והן בפעילות אינטימית אישית וזוגית. מחקרים מראים שאחוז הנשים הסובלות מיובש ואי-נוחות בנרתיק יכול להגיע עד 40%, ורק אחוז קטן מהן (כ-3% ) מטפלות בבעיה באופן קבוע. הן מקיימות יחסי מין המלווים בכאב, צריבה או תחושת שריפה. הסבל נמשך דקות ארוכות, שעות ולעתים אפילו ימים אחרי יחסי המין. עם הזמן הסבל גובר, החשק פוחת והן מוותרות על חיי המין שלהן. זה נראה מופרך ובלתי מתקבל על הדעת. אי-הנוחות הזו עשויה להימשך לאורך חודשים ושנים. היא עלולה להפריע לפעילות יומית (הליכה, תנועה, ספורט), לפגוע ברצף השינה, להגביר עצבנות ואי-שקט, לגרום למתח זוגי עקב הפגיעה בחיי המין, וכתוצאה מכך נפגע הדימוי העצמי והנשי שלנו.

הנרתיק זקוק ללחות, בדיוק כמו אזורים אחרים בגוף (הפה, האף, העיניים), רק שבמצבים של יובש מהסוג הזה נשים נבוכות למרות אי הנוחות המשמעותית הנגרמת להן. הן נמנעות מלשוחח ולהתייעץ. הן סובלות, שותקות ואיכות חייהן מושפעת לרעה. בלית ברירה הן מנסות תכשירים שונים, חלקם לא מוצלחים. זאת, במקום להיחשף לפתרונות טובים לשמירה על בריאות הנרתיק, הפות והיחסים האינטימיים שלהן. היובש בנרתיק עלול להופיע גם אצל צעירות בשנות ה-20 וה-30, אצל נשים לפני או אחרי לידה, בתקופת הנקה, וגם בגיל מאוחר, סביב המנופאוזה (גיל המעבר) והזקנה.

אז הנה כמה טיפים חשובים לשמירה על נרתיק לח ובריא:

הקפדה על תזונה בריאה ומאוזנת: חשוב שתשמרי על תפריט מאוזן המכיל את כל אבות המזון: ירקות, פירות, פחמימות עשירות בסיבים, קטניות ושומנים בריאים (כמו אגוזים). מומלץ אפילו להתייעץ עם דיאטנית. תזונה בריאה מסייעת להימנע מעודף משקל ומחלות הפוגעות בזרימת דם תקינה לאגן, ומקשות להתמודד עם יובש בנרתיק.  

שתיית מים: שתייה מוגברת של מים מסייעת להתמודד עם יובש בנרתיק. עדיף שתוותרי על שתייה מתוקה, ובמקום זה כדאי שתשתי לפחות 1.5 ליטר מים ביום.

הפסקת עישון: עישון אינו מומלץ, לא בגיל המעבר, בזמן הנקה, בזמן נטילת תרופות ובכלל כאשר הגוף עובר שינויים הורמונליים. לעישון יש השפעה נוגדת אסטרוגנים (הורמון המין הנשי) ולכן מומלץ להפסיק לעשן כדי לשמור על לחות הנרתיק.

הימנעות מקפאין ואלכוהול: משקאות המכילים קפאין פוגעים באיזון ההורמונלי של הגוף, ואילו משקאות המכילים אלכוהול גורמים להתייבשות, מה שמחמיר את תחושת היובש בנרתיק. תפקוד תקין של המערכת ההורמונלית חיוני ללחות הנרתיק, ולכן הימנעי כמה שיותר מצריכת אלכוהול וקפאין. 

לבוש: אם את סובלת מיובש ואי-נוחות בנרתיק או בפות כולו השתמשי בתחתוני כותנה. הימנעי מלבישת בגדים הדוקים כמו מכנסיים צמודים, תחתוני חוטיני, גרביונים ובגדי התעמלות אטומים. אם הלכת לשחות הסירי את בגד הים כמה שיותר מהר. כך גם לגבי בגדי התעמלות.

רחצה: המרקם הפנימי של הנרתיק מאד מיוחד, מערכת של אקוסיסטם עם הפרשות השומרות על לחותו, וחיידקים נפלאים השומרים על בריאותו (הלקטובצילים). לכן רחצה מרובה מפרה את האיזון הביולוגי החשוב. רחצי את הפות בעדינות, עם סבון היפואלרגי או מים, נגבי בקלילות וזה מספיק. הימנעי לחלוטין משטיפות פנימיות. הן משנות את הרכב הפלורה הטבעית של הנרתיק ועלולות לגרום לגרד וגם לריח לא נעים.

טמפונים ופדים: נוחות השתמשי בטמפונים ופדים ללא ריח או בושם, ואל תשתמשי במגבונים לחים בזמן הווסת או ביומיום.

תכשירים להגברת הלחות וסיכת הנרתיק: קיימים לא מעט תכשירים בשוק, ונשים צריכות לבדוק מה מתאים להן. חשוב להימנע מתכשירים המכילים חומרים מעוררי אלרגיה, כמו תכשירים עם בושם או צבע. כדאי גם לבחור באלה שמידת החומציות שלהם מתאימה לחומציות הטבעית בנרתיק 4-4.5 pH. מטרת הטיפול בתכשירים היא להחזיר לנרתיק את הלחות הטבעית, להרגיע גרד ואי-נוחות הנגרמים מהיובש ולחזק את ההגנה הטבעית באמצעות רמת חומציות מתאימה (pH), חשוב למצוא תכשיר שנצמד לרירית הנרתיק ואינו נוזל ומכתים, שמשקם את הנרתיק ושיהיה נכון לביקור נעים בתוכו בזמן יחסי מין. את התכשירים ניתן לחלק למספר קבוצות:

  • חומרי לחות על בסיס מים: הם קלים לשימוש, גם עם קונדום, אך נספגים מהר וביחסי מין צריך מדי פעם להוסיף עוד מנה.
  • חומרי לחות על בסיס סיליקון: הם נעימים למגע, וכיוון שאינם נספגים הם נשארים לאורך זמן.
  • חומרים על בסיס שמן, כמו שמן שקדים או שמן ויטמין E. הם נוחים לשימוש, חמימים במגע, אינם נספגים, אך לא ניתן להשתמש בהם עם קונדום, וגם כדאי להיזהר שלא יכתימו את הבגדים או את כלי מיטה.
  • ג'ל לחות המיוצר מג'ל טבעי: השימוש בו דומה בתחושה לקרם פנים ומיועד לשימוש יומיומי ולטווח ארוך, בעיקר למצבים של יובש ממושך (כמו בגיל המעבר, בהנקה או בטיפול הורמונלי לסרטן). הג'ל נצמד לרירית הנרתיק, מוסיף לה לחות ומגן עליה. אפשר להשתמש בו גם ליחסי מין על ידי מריחה על הפין של הגבר ובפתח הנרתיק.
  • אסטרוגן מקומי בצורת משחה או בכמוסות לנרתיק: זהו טיפול הורמונלי הקיים בצורת קרם אסטרוגני (במינון נמוך) או כמוסות אסטרוגן המיועדות לשימוש בנרתיק. הטיפול ההורמונלי מסייע לרירית להתחדש, לצמוח ולייצר את הסביבה הלחה והבריאה של הנרתיק. הטיפול ההורמונלי ניתן לפי החלטת הרופא/ה, ומיועד לנשים הסובלות מאטרופיה (ניוון וייבוש רירית הנרתיק) בגלל שינויים של גיל המעבר, טיפולים אנטי-אסטרוגנים הניתנים לנשים חולות בסרטן השד והשחלות, ולעתים אף לצעירות הסובלות מיובש כרוני והתדלדלות של הרירית.   

 

הכותבת היא סקסולוגית בכירה, יועצת ומנטורית ראשית במרפאה לטיפול מיני, ליס, המרכז הרפואי תל-אביב, יועצת למותג הנשי Secret de joie