מורן אטיאס me first (צילום: ספיר סבג)
צילום: ספיר סבג

"אנחנו הנשים לא זקוקות לכך שיבחרו עבורנו, או שמישהו יאשר לנו להגשים את עצמנו. כל אישה יכולה להחליט עבור עצמה" – זה המוטו של מורן אטיאס, שבימים אלה, ולקראת יום האישה הבינלאומי שיתקיים ב-8.3, היא מקימה מיזם חדש, ME FIRST, שמוקדש – ויורכב – מנשים ולנשים: "הקונספט עצמו התחיל אחרי מהפכת MeToo. חיפשתי את הדרך שלי להמשיך את הפעילות וליצור שינוי משמעותי", היא אומרת בשיחה עם mako.

"החלטתי לקחת את זה למקום שלי", היא ממשיכה, "ליצור שינוי בעצמי, לשים את עצמי במקום הראשון. אני חושבת שנשים גדלות עם המון אשמה ובושה. אני אקח לדוגמא את אמא שלי, שכמו כל אמא בעולם תהיה לה רשימת מטלות מאוד ארוכה, והיא תעבור את היום כשהיא עושה וי על הרשימה הזו, וכמובן תשכח את עצמה. ואני אומרת בואו נשנה את התפיסה הזו. אני קודם".

איך השינוי הזה בא לידי ביטוי אצלך?
"זה כל הזמן תרגול. אני כל הזמן בתנועה ובגדילה. אני חושבת שעכשיו אני בהחלט משתדלת להציב יותר גבולות, ולשנות את הרצון האינסופי לרצות כל הזמן. ללמוד להגיד לא ולהרגיש עם זה מעולה. לדרוש תנאים - אם זה תנאי שכר ולא ממקום מתנצל או קורבני אלא ממקום בטוח, ולפעמים אם צריך גם 'אגרסיבי'. אישה צריכה להרגיש בנוח לדרוש תנאים מכבדים, שכר ראוי, פרטיות – זו לא צריכה להיות מלחמה".

כידוע אטיאס הביאה לפני חמישה חודשים את בתה לעולם בהליך של תרומת זרע: "החלטתי אני לא רוצה שהתקשורת תנהל את זה עבורי. אז אמרתי, אוקי אני זו שאספר את הסיפור, ולא האמנתי שזה יוביל לדבר כזה עצום".

מה התגובות שקיבלת?
"כל כך הרבה אימהות ואבות כתבו לי שהם רוצים את אותו הדבר בשביל הילדים שלהם. אמרתי לעצמי שזה לא כזה שערורייתי, שיש אלפי נשים שעשו את לפניי, אבל משהו בסיפור שלי עשה את זה. אני גם מבינה את זה, כי גם בשנים שאני נמנעתי מלבחור הרגשתי שאני 'דפוקה', הרגשתי שאני מוותרת, הרגשתי כישלון כי לא הצלחתי בדרך ה'נורמטיבית', ואז בחרתי בעצמי".

אחד המקרים המרגשים שהיא זוכרת היה בכנס שבו השתתפה באילת: "אחרי הפאנל הגיעו אלי איזה 70-60 נשים, והן שיתפו אותי שהבת שלהן בחרה להביא ילד בזכותי, שהן הבינו שזה בסדר להיות אמא גם ככה. זה חיבר אותי ללבבות של אנשים בצורה מאוד עמוקה. נפלה בחלקי זכות אדירה לעשות דברים משמעותיים", ממשיכה אטיאס, "ואני לא חושבת שיכול להיות יותר מרגש ממישהי שאמרה שהבת שלה בחרה לעשות את מה שאני עשיתי והיום היא אמא. וזה לא זה שהיא אמא, אלא שהיא בחרה".

החשיפה, כך נראה, לא פשוטה לה "אבל המסר הוא מה שחשוב. תביני אני בנאדם שהוא סופר חרדתי לפרטיות שלו, אתמול כשפורסמה הידיעה על זה שיש לי בן זוג כל הבטן שלי נתפסה, וזה לא משנה כמה שנים אני בתחום הזה בחיים לא דיברתי על בני הזוג שלי. ויתרתי על שערים כי לא רציתי לדבר על הדברים האלה. רציתי שהקריירה שלי תתבסס על הכישורים ועל היכולות שלי. זה עוד משהו שרציתי לתת כדוגמא לנערות. שאת לא צריכה גבר או הורים עם קשרים, את יכולה בכוחות עצמך. יש הבדל בין זה שבנות אומרות שאנחנו רוצות להיות כמו מורן אטיאס, להצליח בעולם, להיות שחקנית. זה מגניב, ואז יצרנו עוד דור של שחקניות, אבל יש משהו אחר. אנחנו בעידן שכולם מוכרים משהו, בתוך זה אנחנו יכולים גם למכור חלומות וערכים וזה הרווח שלי". 

"משהו בסיפור שלי עשה את זה. אני מבינה את זה כי גם בשנים שאני נמנעתי מלבחור הרגשתי שאני שדפוקה', שאני מוותרת. הרגשתי כישלון כי לא הצלחתי בדרך ה'נורמטיבית', ואז בחרתי בעצמי"

 

לדבריה, בפאנלים שהיא מקיימת כבר לא מעט זמן, היא מבקשת מנשים להגיד מה הן רוצות: "אני שואלת את זה ויש שקט. הן לא עונות. לימדו אותנו להתבייש, לא להגיד, כי אולי לא נעים לנו או לא מגיע לנו. אני זוכרת מישהי שאמרה לי 'אני רוצה אבל אני מפחדת'".

ב-1.3, כאמור, יקום המיזם החדש של אטיאס, שנעשה בשיתוף עם בנק פועלים, ובו יתארחו נשים מכל גווני הקשת: החל מאלופת העולם מורן סמואל, דרך בל אגם ועד הקומיקאית נגה ד'אנג'לי: "אני באמת נותנת את כל כולי כדי שהיום הזה יהיה מלא בתוכן מעצים שמחבר נשים לעצמן. הקונספט של מה אני רוצה הוא ההתחלה של זה".

מורן אטיאס מי פירסט  (צילום: טל עבודי)
צילום: טל עבודי

האירוע יחלוק לשניים: "בחלק הראשון נדבר על הגדרה עצמית, על איך להתניע את עצמך לפעולה: "יהיו שם הרצאות עוצמתיות". החלק השני "כסף מדבר אליי", יוקדש לעצמאות כלכלית: "לימדו אותנו שלא נעים לדבר על כסף, ואני רוצה לדבר על כסף. כסף מאפשר את הבחירות שלי". במקביל – המרכז לצמיחה פיננסית של בנק הפועלים בנה קורס ייעודי לנשים שיוצע בחינם לכל משתתפת.

ומה התוכניות להמשך?
"חופשה. עכשיו אני בנתינה מוחלטת ואחרי זה אני צריכה למלא את הכלי שלי, והוא מתמלא כשאני בטבע".

 

המיזם ME FIRST יתרחש ביום רביעי, ה- 1 במרץ, בהאנגר 11 תל-אביב מהשעה 09:00 בבוקר