זה כנראה אחד הסיפורים הכי עצובים שהתפרסמו בזמן האחרון: העיתונאית האפגנית, שאוגופה אליקוזיי, הגיעה לעיירה בפאתי קאבול, שם היא פגשה באישה המזוהה בכתבה כ"אמא של ספנג'ול". האישה, בת 37 היום, היא אם לחמישה ילדים, שחותנה בכפייה כשהיתה בת שבע בלבד.

בכתבה שפורסמה בהפינגטון פוסט, מתוארים חייה בקצרה: כשהייתה ילדה השיאו אותה לגבר באמצע שנות העשרים של חייו. הודות לנישואין הללו, משפחתה הענייה יכלה לקבל כסף כדי להמשיך ולשרוד. היא נלקחה מבית הוריה והועברה למשפחתה של החתן, אך הוא התברר כגבר לא יציב נפשית שהיה גם מכור לאופיום. היא סבלה מבדידות, הזנחה ושברון לב.

אפגניסטן (צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL)
החוק אוסר - אבל האנשים ממשיכים | צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL

לאחר שהיא קיבלה מחזור, בגיל 13, היא נכנסה להריון ראשון. חוץ מהעובדה שהיתה לה וסת, גופה לא באמת היה מוכן להיריון ולידה. בנוסף, לא היה לה כסף למזון או תרופות. כשבנה התינוק היה בקושי בן ארבעה חודשים - הוא מת. הלידה והאבל פגעו בבריאותה והיא לא הצליחה להרות במשך זמן מה.

בהפינגון מציינים שנערות היולדות מתחת לגיל 18 סובלות פעמים רבות מאנמיה, סכרת ומחלות לב, והעובדה שהאישה שרדה את כל זה היא בגדר נס. בנוסף, באפגניסטן יש את אחוז התמותה בזמן לידה הגבוה ביותר בעולם, בין היתר בגלל הנוהג להשיא בכפייה ילדות קטנות, והעוני והרעב שמחמירים את הבעיה. בנוסף, המדינה מדורגת במקום הרביעי בעולם בתמותת ילדים מתחת לגיל חמש. לפניה נמצאות אנגולה, בנין (שבמערב אפריקה) וצ'ד. לפי יוניסף, מתוך כל אלף לידות באפגניסטן - 101 ילדים מתים.

_OBJ

כעבור כמה שנים, בעלה של האישה איים עליה שהוא יקח אישה אחרת, והיא שוב נכנסה להריון. היום כבר יש לה שלוש בנות ושני בנים, הצעיר בהם בן 3. "אני שמחה שיש לי ילדים", היא אומרת. "אחרת לא היה שום אושר בחיים שלי".

חצי שנה אחרי שהבן הקטן שלה נולד, הבעל נעלם כאילו בלעה אותו האדמה. בינתיים היא ממשיכה לגור אצל הוריו. היא מתפרנסת משטיפת צימוקים ומרוויחה בקושי דולר עבור כל קערה גדולה. יש ימים שהילדים שלה זוכים לאכול - יש כאלה שלא. אביו של בעלה תומך בה עד כמה שהוא יכול בזכות איסוף פחיות של פפסי ומסירתן למחזור. הם נחשבים למשפחה הענייה ביותר בשכונה.

ב-2009 עבר חוק שאוסר על נישואין לפני גיל 16 - לבנות, וגיל 18 לבנים. עם זאת, הנוהג להשיא ילדות עדיין קיים, והחוק לרוב לא נאכף. בינתיים, אמא של ספנג'ול ממשיכה בחייה. היא חולמת על היום בו תוכל לקחת את הילדים שלה לבית הספר. "השאיפה הכי גדולה של הבת שלי היא שתהיה לה מחברת ושיהא תוכל לכתוב בה".

לכתבה המלאה ולתמונות >