שקד צפריר הייתה רק בת 11 כשחלתה בסרטן, וכמו כל נערה צעירה אחד הדברים הכי חששה ממנו היה אובדן השיער. היא כל פחדה להיראות שונה ולהרגיש שונה, שאפילו בלילה היתה נוהגת ללכת לישון עם הפאה. צפריר היא כמובן לא היחידה. מידי שנה מתגלים בישראל כ-26 אלף מקרי סרטן חדשים, כשאחוז הנשים והנערות החולות בסרטן שד הוא מהגבוהים בעולם: אחת משבע נשים ישראליות מתמודדת עם המחלה.

בעקבות הטיפול הכימותרפי אותו הן עוברות, הנשים נאלצות להתמודד גם עם נשירת ואובדן השיער, ולהיות מסומנות כ"חולות" בעיני הסביבה. פרויקט Beautiful Lengths (מילולית: אורך יפה), הנערך  בישראל זו השנה הרביעית על ידי מותג טיפוח השיער PANTENE בשיתוף פעולה עם עמותת זכרון מנחם,  מעלה מידי שנה מודעות לנושא וקורא לבנות ולנשים לתרום משיער ראשן  למען פאות הניתנות חינם לחולות סרטן.

שקד צפריר (צילום: ריקי קנטרוביץ)
תרומת השיער משפרת את הרגשתן של החולות | צילום: ריקי קנטרוביץ

53 קילוגרם שיער

פרויקט Beautiful Lengths הוא פרויקט עולמי שנולד באוסטרליה לפני כעשור. כיום הוא פועל בארה"ב, ניו זילנד, אוסטרליה וגם ישראל. כדי לקדם את המסר החשוב, נשים מפורסמות כמו כמו אופרה ווינפרי, נעמי וואטס וזואי דשנל לקחו בו חלק במהלך השנים. אופיר גוטמן, מנכ"ל פרוקטר אנד גמבל ישראל, מספר כי את ההיענות הגדולה ביותר לפרויקט רואים באופן מובהק בישראל, שבה כמות התרומות יחסית לאוכלוסייה גבוהה במיוחד.

ב-2013 נשבר שיא של תרומות שיער: עשרות נשים, ובהן חולות סרטן לשעבר, הגיעו  לקניון "מלחה" בירושלים לתרום את שיערן לצורך הכנת פאות לילדים ולנשים חולות סרטן. במבצע התרומות שערכה עמותת "זכרון מנחם" בשיתוף "פנטן" נשבר שיא גינס בתרומות שיער ביום אחד, לאחר שנאספו 53.1 ק"ג שיער (השיא הקודם עמד על 48.7 ק"ג). כ־250 נשים הגיעו להסתפר ולתרום את שיערן במהלך חמש שעות המבצע.

שותפים נוספים לדרך הזו הן מאות מספרות הפזורות בכל רחבי הארץ, אשר משתתפות בהתנדבות ומספרות את התורמות ללא עלות, ו- 73 מוסדות חינוך המקיימים אירועי התרמה של שיער לאורך כל השנה. במהלך 4 השנים האחרונות, כל בקבוק שמפו של פנטן שנקנה בחנויות במהלך תקופת הפעילות הוסב לתרומה עבור זיכרון מנחם על מנת להרחיב את מערך הפאות. עד היום נתרמו מיליון וחצי שקלים מחברת פנטן.  

אחריות מותגית

עמותת זיכרון מנחם שנוסדה ב-1990 מקיימת פעילויות שונות ומגוונות על מנת לסייע לחולי סרטן, ילדים ובני נוער ומשפחותיהם, ולהקל עליהם את ההתמודדות עם המחלה. מותג פנטן כאמור חבר לזיכרון מנחם לפני כארבע שנים. בעקבות שיתוף הפעולה ביניהם כמות התרומות הוכפלה.

"למותגים היום, בייחוד הגלובליים, יש אחריות יותר רחבה מאשר רק לתת מוצר טוב לצרכנים", אומר גוטמן, "בהקשר של פנטן יש כאן חיבור של המוצר. הטכנולוגיות של פנטן גורמות לכך שהשיער יהיה חזק ולכן בריא, שיער חזק הוא אחד המדדים לתרומה, ולאנשים שמשתמשים במוצר התרומה היא משמעותית. יש כאן גם חיבור בין התועלת המותגית - שיער חזק והאחריות החברתית של פנטן וזאת בשל המספרים הגבוהים של נשים ישראליות חולות סרטן".

ופיר גוטמן, מנכ"ל פרוקטר אנד גמבל (יח``צ: שוקה כהן)
עדי הימלבלוי לפני תרומת השיער עם אופיר גוטמן, מנכ"ל P&G ישראל | יח``צ: שוקה כהן

איך הפרויקט משפיע על שיווק המותג או על תפיסת המותג בעיני הציבור?

"אנחנו רואים קשר ישיר בין הפעילויות מהסוג הזה לפתיחות וקבלה של המותג. יש לפרוקטר אנד גמבל , יצרנית פנטן סדרה ארוכה של פעילויות מותגיות, שהבסיס שלהן הוא תועלת מוצרית, כי בלעדיה כמובן זה לא היה עובד, אבל המסר הוא חברתי. לצרכן היום יש לא מעט חסמים בגלל שהוא מופצץ בפרסומות ומתחרים, ושיווק במתכונת הרגילה לא תמיד מאפשר לשכנע אנשים חדשים או כאלה שיש להם התנסות לא טובה עם המותג בעבר. אך ברגע שמדברים על משהו יותר גדול מהמוצר הם פתוחים להקשיב ולקבל את המוצר. אפשר לומר שאנחנו מזהים גידול משמעותי במכירות של  פנטן מאז שהתכנית התחילה".

איך גם אתן תוכלו לתרום?

הקמפיין העלה את המודעות הציבורית לנושא, והצליח לחלחל לכל המגזרים והקהילות. לפני כשנה, ילדה כבת 14 מהכפר טמרה גזרה את שערה ושמרה אותו על מנת לשלוח לעמותה. למרבה הצער, לאחר כחודשיים היא גילתה כי היא חולה בסרטן, והביאה לבית החולים את השיער שגזרה על מנת שישלבו אותו בהכנת הפאה שלה. 

כדי להכין פאה אחת יש צורך ב-8 תרומות שיער, אך לא כל שיער יכול להיתרם, ישנם 3 קריטריונים לתרומה: ראשית, השיער צריך להיות באורך של 30 ס"מ לפחות, ללא טיפולים כימיים ולכל היותר לכלול מספר מועט של  שערות שיבה. אופיר גוטמן מספר כי התרומה מגיעה בדרך כלל מנשים צעירות, עם זאת יש מדי פעם צורך גם בשיער שיבה, על מנת לשזור אותו בהכנת הפאה. התורמת הכי מבוגרת לעמותה היא אישה בת 90, והתורמים הצעירים ביותר, ויש לא מעט כאלו, הם ילדים בגילאי 3, אשר מסתפרים לראשונה ב'חלקה' בשנה האחרונה, 300 ילדים בני 3 תרמו את שערם לעמותה.

איך מתקבלת התרומה?

יש צורך לקלוע צמה ולגזור אותה, כאשר אורכה הוא לפחות 30 ס"מ. את הצמה ניתן להכניס למעטפה ולשלוח בדואר לעמותת זכרון מנחם. 

רשימת מספרות שיציעו תספורות בחינם למי שתתרום שיער בתאריכים 5-7.12