גלולות נגד הריון (צילום: crankyT, Istock)
לא הכי ידידותיות לגוף | צילום: crankyT, Istock

 המצאה המשמעותית ביותר לנשים במאה ה-20, יותר מאיפור מינרלי ואפילו יותר מטמפונים, היא כנראה הגלולה למניעת הריון. למעלה מ-100 מיליון נשים ברחבי העולם משתמשות בה, והיא נחשבת להמצאה ששחררה את המיניות הנשית בשנות הששים ההיפיות והעליזות, ומשחררת אותנו עד היום מהקונדומים הדביקים במיטה הפרטית שלנו.

כן, אין ספק שהגלולה עשתה לנו הרבה טוב. היא עדיין עושה. תראו לנו בחורה צעירה שמהססת לבקש מהרופא שלה מרשם לגלולה, ובולעת בשמחה את מנת האסטרוגן-פרוגסטרון שתסדר לה את היום (ובעיקר את הלילה). תכלס, מי רוצה להתעסק עם קונדומים? אבל כמה מאיתנו באמת ערכו מחקר קטן לפני שהן זרקו את הקונדומים לפח של השכנה? כנראה שאפילו מקרי מוות של נשים צעירות, שמתבררים כתוצאה של קרישיות יתר עקב שימוש בגלולות, לא משכנע אותנו ללכת ולבדוק מה ההשלכות שהשימוש היומיומי הזה, במשך לא מעט שנים, יכול לעולל לגוף שלנו.
החלטנו לקבץ כתב אישום נגד הגלולה, ואם להיות מעט פחות חמורות, החלטנו שכדאי שתכירו כמה תיאוריות (חלקן אזוטריות במיוחד) על איך הגלולה גם פוגעת בנו.

 הפחתת הישגים בחדר הכושר
מתאמנת? כל הכבוד! אם את מתמידה בספורט ובתזונה נכונה, אבל לא מצליחה לראות תוצאות על הגוף שלך, אז אולי הסיבה לכך נעוצה בגלולות שאת לוקחת. מסקנות ממחקר שנערך באוניברסיטת טקסס, מראות שנטילת גלולות למניעת הריון מפחיתה את צבירת מסת השריר באימוני כוח. במחקר השתתפו נשים שהתאמנו בקביעות והונחו לאכול יותר חלבונים. הנשים שלא השתמשו בגלולות העלו 60 אחוזים יותר במסת השריר מאשר הנשים שכן השתמשו בהן.

הזדקנות מואצת
זוכרת את החברה מטקסס מהסעיף הקודם? אז הם כנראה ממש לא אוהבים גלולות נגד הריון. עוד משהו שהם מצאו במחקר שלהם שכדאי לדעת הוא שאצל נשים שהשתמשו בגלולות התגלו רמות גבוהות של ההורמון קורטיזול – הורמון המופרש בבלוטת יותרת הכליה, בהשוואה לנשים שלא השתמשו בהן. קורטיזול במינונים גבוהים גורם לדיכוי של מערכת החיסון מתקשר למרבית המחלות, לעודף כולסטרול, להזדקנות העור, להאפרת השיער ולעייפות פיזית ומנטלית. 

פיגמנטציה (צילום: istockphoto)
פיגמנטציה. אלה עלולות להיות הידיים שלך | צילום: istockphoto
 פיגמנטציה
פיגמנטציה – הופעת כתמים כהים יותר על העור, המעצבנים שבהם על עור הפנים – היא תוצאה של ייצור יתר של מלנין על ידי המלנוציטים, שהם, למרבה ההפתעה, תאים שמייצרים פיגמנטים בעור שלנו. ובגלל שהפיגמנטים שלנו לא מחולקים על העור הכי שווה בעולם, הרי שעם חשיפה לשמש (או לדברים אחרים), בסופו של נוצרים כתמים כהים שגורמים למראה לא אחיד של העור. איך זה קשור לגלולות? שאלה טובה, ויש גם תשובה – פיגמנטציה יכולה להיגרם בגלל שינויים הורמונליים, כמו אלה שמתרחשים בזמן הריון או בזמן נטילת גלולות. הבעיה אינה שכיחה, ומתרחשת בעיקר אצל נשים שיש להן ממילא נטייה לפיגמנטציה. מה שכן, נגד השמש בהחלט יש לך מה לעשות.

איבוד שיער
כשאת מגיעה לגיל 30, את מגלה שלא רק גברים מאבדים את השיער. אלא שלמרבה המזל, בניגוד לסממן הוויזואלי הבולט אצל גברים, אצלנו לפחות אף אחד לא שם לב שהיקף הקוקו ירד במחצית ומה גורם לנו לאבד שיער? ניחשת נכון. גלולות (טוב, לא רק).
גלולות עלולות לגרום לנשירת שיער זמנית, שנגרמת בגלל השינויים ברמות האסטרוגן בגוף. לפעמים, בתחילת השימוש בגלולות, מתרחשת צמיחה מוגברת של שיער ואחר כך איבוד שיער שמתמתן עם הזמן, והוא כמעט תמיד זמני.

 קרישי דם
עד עכשיו דיברנו על זה שאולי נהיה פחות חטובות ונאות בגלל השימוש בגלולות, אבל מה עם הבעיות האמיתיות? מתברר שיש גם כאלה. רק לאחרונה שמענו על צעירה מחיפה שנפטרה על רקע שימוש בגלולות בשילוב עם נטייה לקרישיות יתר בדם.

נטילת גלולות גורמת לסיכוי מעט גדול יותר להיווצרות קרישים בדם, והסיכון גדל אם יש לך נטייה מולדת לקרישיות יתר בדם, או אם את מעשנת מעל גיל 35. מצבים כאלה בשילוב עם נטילת גלולות יכולים להיגמר בשבץ, בהתקף לב, בהידרדרות לתרדמת ואף במוות.

סרטן אדום על סלע (צילום: istockphoto)
אין תשובה חד משמעית לשאלה אם גלולות מגבירות את הסיכון לחלות בסרטן | צילום: istockphoto
 סרטן
חלקכן יושבות מול הכתבה וכוססות ציפורניים, אני בטוחה, בציפייה למענה על התשובה הגדולה מכולן – מה עם סרטן? גלולות מסרטנות או לא? ובכן, יש סוגי סרטן שהגלולה אפילו מפחיתה את הסיכון לחלות בהם: סרטן השחלות, סרטן רירית הרחם וסרטן המעי הגס והחלחולת. עם זאת, גלולות כן מעלות את הסיכון לסרטן הכבד באוכלוסיות שבדרך כלל נחשבות בסיכון נמוך, ואת הסיכון לסרטן צוואר הרחם, שהגורם העיקרי לו הוא נגיף הפפילומה האנושי (HPV). להזכירכן, בנות, כיום קיים בארץ חיסון לסרטן צוואר הרחם. הקשר בין גלולות וסרטן השד, אגב, עדיין נמצא בדיונים. נעדכן אתכן.

דיכאון
יש בחורות שנכנסות לדיכאון מהמשבר הכלכלי, ויש כאלה שנכנסות לדיכאון בגלל גלולות. מינונים גבוהים של אסטרוגן ושל פרוגסטרון עשויים להפחית את רמות הסרוטונין במוח, ומה לעשות – דווקא הסרוטונין הוא הנוירוטרנסמיטר שאחראי לעשות לנו מצב רוח טוב, כך שגלולות עלולות לגרום לדיכאון או להחמיר דיכאון קיים.

אישה עצובה (צילום: Klubovy, Istock)
איזה באסה עם הגלולות האלה | צילום: Klubovy, Istock
 
אבנים בכיס המרה
יוצא לך לחשוב על כיס המרה שלך? אולי כדאי לך להתחיל. מדובר באיבר קטן שצמוד לכבד, מסייע בתהליכי עיכול ומלא בנוזל ירקרק המכונה "נוזל המרה". שימוש בגלולות עלול לגרום לנוזל המרה להיות רווי בכולסטרול, מה שגורם, בסופו של דבר, להיווצרות אבנים. נו, תחשבי, מה אכפת לי מכמה אבנים בכיס? כשהאבנים האלה גורמות לכאבי בטן חדים ומעירות אותך בלילה בהקאות, יהיה לך אכפת.

ירידה בחשק המיני
את לוקחת גלולות כדי להיות יותר חופשייה במיטה, מפנטזת כבר על איך תקרעי מחבר שלך את הבגדים, לובשת את התחתונים הכי סקסיים שלך, אבל מה? ברגע האמת, פתאום לא בא לך. קורה שהגלולות מורידות את החשק המיני, או גורמות ליובש בנרתיק, וכתוצאה מכך לכאבים בקיום יחסי מין. תכלס, אין אמצעי מניעה טוב יותר.

 בחירה בבני זוג גרועים
אם החלטת לקחת גלולות, את כנראה כבר סגורה על בן זוג אחד (כי הן הרי לא שומרות עלייך מאיידס, כיני ערווה ושאר הפתעות). אלא שמתברר שגלולות עלולות לגרום לך לבחור דווקא באחד הלא נכון.

כשאת מתחילה עם בחור, את אולי מתרכזת בחיוך המקסים ובשנינות הכובשת, אבל האף שלך יותר מתעניין בריח הגוף שלו, שמצביע על ההתאמה הגנטית ביניכם. בגדול, ההתאמה הזו מתבססת על השוני הגנטי בין בני הזוג, אלא שמחקר חדש גילה שנשים המשתמשות בגלולות מעדיפות לרחרח דווקא את בני הזוג הדומים להן מבחינה גנטית – שהם בדיוק הבחורים הלא נכונים בשבילן. הסבר אפשרי לדרמה הזו שמתרחשת לך ממש מתחת לאף, הוא שהגלולות מדמות מצב של הריון, וכשאת בהריון, מה זה משנה מבחינה אבולוציונית עם מי את שוכבת?

אז מה נשאר לך לעשות? דבר ראשון, החיפזון מהשטן – לפני שאת בוחרת באמצעי מניעה, כדאי שתתייעצי עם הרופא שלך ותערכי בדיקות דם כדי לגלות מראש סיכונים אפשריים. אם את מעשנת, צייני זאת בפני הרופא, ותמיד בקשי ממנו ייעוץ על סוגי הגלולות הנמצאים כיום בשוק. תופעות הלוואי פוחתות משמעותית בשימוש בגלולות במינון הורמונלי נמוך, וכמעט תמיד אפשר להחליף לסוג אחר של גלולה, אם אחד לא התאים לך. ובסופו של דבר, גלולות זה באמת לא בשביל כולן – כדאי שתמצאי את אמצעי המניעה שהכי מתאים לך, והעיקר הבריאות. והסקס, כמובן.